Mood: Romantic..




wahh.. malas tol nak update.. Lama gak.. Nway skang ni musim romantik.. hahaha.. No.. Apa yang dimaksudkan adalah habit aku tetiba bertukar ingin menonton filem jiwa-jiwa dan feeling-feeling gitu.. Kenapa? Salah kalau lelaki menonton filem-filem sebegitu? Tak salahkan.. Lelaki pon ada kalanya terasa ingin beromantik jugak.. hahaha...


Bermula dengan Titanic, Eiffel I'm in love, Veer-Zaara, P.S. I love you dan Love happens.. Ketika entry ini ditulis Love Happens belom ditonton lagi.. Nway semua cerita sangat-sangat berkesan menimbulkan mood romantik.. hahaha... Sedih sedih gitu... Nak terang satu-satu korang semua dah tgk kan..


Semua cerita ni kebanyakkan berkisar bout love.. True love, or first sight or whatever... Persoalan, cinta yang sebegini wujud ke dalam realiti..? Atau ianya hanya wujud dalam Novel cinta dan filem semata-mata? Yeah sometimes it happens, only for those who are very lucky.. 


Suka tengok cerita 'Cinta Balkis'... Bila Hasan terpaksa bekorban kerana cintanya terhadap Balkis sedangkan Balkis hanya anggap dia sebagai abang dan menyintai orang lain... How bout love story in Nur Kasih? Abang terpaksa pendam perasaan demi adik?  Something like that kan...


For me, secara peribadi aku senantiasa mengimpikan kehidupan ini umpama novel, ambil pen dan cereka tentang indah manis nya cinta yang akan kita tempuh.. Namun ianya tak akan berlaku kan di dalam realiti? Its full with suprises and we dont ever want it to happen.. Shit bout love.. No offense.. 


Tapi kalau kisah aku ke cinema mesti laku dan korang nangis gak kan.. Hahaha... Of coz, love is full with suprises... Oh... Kalau korang ada cerita romantik yang cambest, let me know eh.. Tak nak komedi romantik macam Senario.. (hahahaha) nak serious romance genre... Sementara menunggu New Moon di pawagam.. Another romantic film...




2012.. Suratan atau kebetulan






2012.. Gamatnya sama seperti filem yang bakal keluar di wayang pada hari ini 12hb 11 2009.. Mungkin diantara kita menganggap filem itu sekadar sains fiksyen.. Tetapi berapa ramai yang tahu asal usul ramalan 2012 ini... Ramalan ini datangya dari kaum Mayans di Mexico yang terkenal dalam kehebatan matematik dan astronomi yang maju.


Mayan yang purba, dikenali sebagai ahli matematik dan astronomi yang sangat maju, mengikuti satu kiraan panjang kalender yang berakhir dalam 5,126 tahun. Apabila carta-carta mereka diterjemahkan pada kalender gregory yang bertaraf antarbangsa yang digunakan pada hari ini, tarikh terakhirnya ialah pada 21 Dec 2012.


Menurut teori yang dikemukakan, bumi mengalami ketidakstabilan akibat dari aktiviti matahari yang aktif ketika itu.. Gempa bumi, tsunami, dan letupan gunung berapi menjadi bencana alam yang sama sekali memusnahkan bumi.. Bukan saja kaum Mayan, tetapi juga ancient civilization seperti Egypt (Piramid), Nostradamus juga meramalkan benda yang sama.. Boleh cari perihal Nostradamus 2012 di youtube untuk maklumat lanjut..


Nostradamus meninggalkan 7 keping gambar untuk ditafsirkan dan memberi gambaran kiamat pada 2012.. Antaranya matahari pada ketika itu berada ditengah galaksi bima sakti dan mempunyai aktiviti yang sangat aktif untuk menyebabkan ketidakstabilan bumi. Menurut tinggalan gambar yang terakhir menunjukkan seseorang memegang kitab yang isinya kosong..Dalam tafsiran saintis yang mengkaji ramalan Nostradamus ini, mengatakan ilmu ketika itu lenyap, dan kehidupan lenyap kerana bible menurut mereka adalah book of life..  Tapi bagaimana pula kita muslimin? Mungkin petanda Al-Quran itu, dicetak tapi dijadikan hiasan, atau hilangnya ayat-ayat Al-Quran menurut tanda-tanda besar kiamat..


Berbalik kepada teori kaum Mayan semula, bumi ketika itu juga telah mengalami peredaran songsang dimana Matahari akan terbit dari barat ke timur, dan kutub selatan menjadi kutub utara, begitu juga sebaliknya.. Juga mengatakan ia tidaklah kiamat yang memusnahkan tamadun manusia, tetapi mungkin 1/3 yang survive dari malapetaka tersebut yang dikatakan suatu masa dulu juga penyebab kepada kehancuran zaman jurassic..


Mungkin keterlaluan kalau kita percaya kepada ramalan. Mungkin boleh dengar dan kaji tetapi tidak terlalu percaya da taksub hingga kita lupa yang Allah yang Maha Bijak yang mengatur segalanya...


Apa kata kita lihat Al-Quran dan bencana gempa bumi yang berlaku baru-baru ini.. Mungkin ianya petanda kiamat?


Dan kami tidak membinasakan suatu negeri melainkan sudah ada ketentuan yang ditetapkan baginya
(Al Hijr 15:4)


Dan jika kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang  yang hidup mewah ketika itu (agar mentaati Allah), tetapi apabila mereka melakukan kedurhakaan di dalam (negeri) itu, maka sepantasnya berlakulah terhadapnya perkataan (hukuman kami), Kemudian Kami binasakan semua sama sekali (negeri itu)
(Al Isra 17:16)


Dan tidak ada satu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum kiamat atau Kami siksa (penduduknya) dengan siksa yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuz)
(Al Isra 17:58)


(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan pengikut Firaun dan orang-orang yang sebelum mereka. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa-dosanya.Sungguh, Allah Maha Kuat lagi sangat keras siksaanNya. 
(Al Anfal 8:52)


Perhatikan pula waktu kejadian gempa bumi yang berlaku..


Tasik 15:04
Padang (gempa pertama) 17:15
Padang (gempa kedua) 17:58
Jampi (keesokannya selepas gempa di Padang) 8:52


Klik sini untuk melihat hadis-hadis dan hujah hujah yang dikemukakan..


Tanda-tanda yang diberi cukup untuk menyedarkan kita betapa kita sudah bersedia atau belum.. Bukan saja menghadapi kiamat dunia yang pasti akan berlaku, tetapi juga kiamat untuk diri kita sendiri iaitu kematian..


Mungkin 2012 bukanlah kiamat, tetapi satu bencana yang menyedarkan umat manusia dan melahirkan satu kebangkitan rohaniah dalam ketamadunan manusia.. Dan mungkin petanda Matahari terbit dari barat yang menunjukkan tertutupnya pintu taubat.. Dan pembersihan 2/3 umat manusia sehingga kedatangan Imam Mahadi dan Nabi Isa a.s...


Dan sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui seluruh isi bumi dan langit... Dia Yang maha Kuasa lagi Maha Hebat.. Dan kita perlu beriman kepada Allah, Malaikat, Kitab, Rasul-Rasul, Hari Kiamat dan Qada Qadar


Carilah harta dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun lagi, Beramal dan beribadatlah kamu seolah-olah kamu akan mati keesokan harinya.


p/s: kepada pembaca jika ada yang tesalah harap diperbetulkan..






Berdialog dengan syaitan



Esok last paper.. Semua orang dah balik.. Aku lak terkencing-kencing nak study.. Dan banyak betul dugaan. Perghh.. Syaitan betul-betul menganggu aku nih.. 


Aku : wei syaitan, ko bley blah x.. Aku nak study bodow..
Syaitan : hahaha marah tu kawan aku tau, ko xley marah2..
Aku : Betoi gak.. Syaitan, aku nak study lah.. Ko gi men jauh-jauh boley tak.. Ko duduk depan FB aku tu watpe...
Syaitan : Syaitan modern ma... Main FB gak..
Aku : Bongeks... Aku nk study lah.. Aku rejam ko lahanat... Laknat tol.. 
Syaitan : Hek eleh.. Kalau exam dalam bulan ramadhan, ko study ke?
Aku : erkk.. ermmm... (membaca ayat-ayat suci Al-Quran)
Syaitan : arghhhh, panas - panas.. Sebelum aku berambus, hahaha ko dah terpedaya dengan aku membuka blog kau.. taip taip banyak banyak.. publish new post.. hahaha (gelak macam syaitan)
Aku : Astaghfirullah, aku publish dan aku tutup.. aku nak study.. Demi Allah..


perhh aku berdialog dengan syaitan dan melawan nafsu..


p/s: Takziah kepada sdr Fahrurrazy atas kehilangan ayahanda beliau.. Semoga tabah.. Walaupun buruk mana aku, aku tetap kawan kau, walau buruk mana kau, kau tetap kawan aku... Hari ini hari kau, Esok lusa belum tentu.. Betapa Aku harap hari untuk aku itu jauh dan tidak akan pernah berlaku. Tapi Allah tahu segala-galanya..

Misteri Persahabatan



Persahabatan sesama rakan barangkali mempunyai rahsia dan misterinya tersendiri.. Sangat misteri bagi aku.. Kerana apa? Kerana persahabatan boleh menjadi begitu indah, dan juga boleh menjadi begitu derita.. Semuanya sebab berkawan..

Mesti korang pernah ada kawan yang nampak baik tetapi akhirnya kantoi mencuri?
Dan juga kawan yang sangat setia berubah perangai tatkala mempunyai teman wanita/lelaki?
Begitu juga kawan yang nampak ok tetapi mengambil kesempatan atas kebaikan kita?
Atau kawan parasit maknanya senang kita senang dia, susah kita, dia tetap senang berkawan dengan orang lain?
Ada juga kawan-kawan menjadi pelik dan menipu sebaik saja menjadi membership MLM?
Paling menyayat hati, bergaduh sesama kawan disebabkan merebut awek yang satu?

Aku bercakap bukan menghakimi seseorang mengikut perasaan aku, lebih mengikut pengalaman aku sendiri.. Aku mengaku, aku juga kadangkala menipu demi kepentingan dan keselesaan diri sendiri.. Kalau korang jujur dan tak pernah menipu kawan sendiri walaupun secebis, korang boleh bagitau aku..

Kawan - kawan boleh berubah sikap mengikut situasi seperti di atas.. Baik lelaki ataupun perempuan, kita ada perasaan kan.. Dan kita mahukan yang terbaik untuk kawan kita begitu juga kita mahukan yang terbaik daripada mereka.. Namun hampa.. Kawan seperti harapkan pagar, pagar makan padi.. Pentingkan diri lalu meninggalkan kita.. Semua itu boleh berlaku..

Katakan kita ada geng bersahabat baik dalam 5 dan 6 orang.. Korang percaya ke yang semua member korang ni tak pernah mengutuk sesama sendiri ataupun mengumpat sesama sendiri.. Sedikit sebanyak ada.. Kalau kita ada buat hal, confirm esok lusa kita jadi bualan.. Aku pon yakin yang aku adalah jugak menjadi bualan dan umpatan kawan-kawan aku.. Sebabnya aku pun akan mengutuk dan mengumpat orang lain.. Itu lumrah kan.. Apa? Korang tak pernah mengumpat member sendiri? Hebat!!..

Bagi aku kawan tetap kawan, ko buruk macamana pun selagi kau tak menganiaya aku.. Kau tetap kawan.. Prinsipnya mudah untuk aku amalkan..

Kau buat hal kau, aku buat hal aku..
Kalau ada masa free kita hang out..
Aku tolong kau, kau tolong aku..
Bukannya Aku tolong kau, dan ko tengok aku terkial-kial..
Aku jaga hati kau, Kau jaga hati aku..
Nak tipu jangan sampai kantoi...

Hari ini kita mungkin tidak bertegur sapa ataupun menangis kerana persahabatan, esok lusa siapa tahu kita mungkin ketawa mengenangkan betapa keanak-anakannya kita pada satu masa dulu..

Persahabatan itu misteri kan?


My tumblr






Tumblr.. Lebih kurang blogspot ataupon wordpress.. Kalau nak kata twitter pon boleh jugak lah kot.. And I have one.. www.cheesecake1987.tumblr.com.. Ianya agak mudah dan senang.. Sebab dia divided ikot photo, qoute, notes, music, video etc.. Dan interface dia pon macam menarik.. Biasanya orang guna ni just nak bgtau pembaca - pembaca dengan ringkas.. 





Oh ya.. tumblr nih membolehkan kita reblog.. Maknanya kita boleh copy post orang tuh.. Takderlah orang kita tuduh plagiatkan.. hahaha.. Tapi orang biasanya reblog photo, music, atau story  yang jiwang2 sket.. hahaha.. Jangan risau, kita tak perlu credit kan seseorang sebabnya dia akan tulis 'reblog' from .....





Nak try? Cubalah.. But for me, I love my blogspot... Tapi tak salahkan mencuba.. hehehe..... Rajin2 datanglah melawat my tumblr ok.. Clik je link yang diberi kat atas tu atau cari link kat My Blog List di  sebelah tepi... 

Evolution



Evolution mengikut teori Charles Darwin yang menyalahi hukum tuhan itukah? Bukan.. Entry kali ni menceritakan tentang teori evolusi aku dalam hal study menyetadi ni.... Cara aku study banyak sangat berevolusi sehingga menimbulkan kesan pencemaran dalam otak aku ni.. Ok jom kita flashback... zoom..


Sekolah Rendah dan Menengah Bawah


Ketika sekolah dulu, almaklumlah, dengan rambut yang tersangat skema, rambut belah tepi disertai jambul, baju masuk dalam, bersih dan suci.. Maka study pon mengikut ala-ala bersih dan suci.. Bila ketika mood belajar, ambik buku masuk bilik dan baca... Senyap.. Boleh menelaah sehingga berjam-jam lamanya.. Tak rasa bosan, tak rasa jemu.. (bohsan dan jemu lain ke?).. Kalau esok exam, hari ni seawal jam 9.00 malam sudahpun tido... Pensel dan pen dah tersedia dan tersusun.. Esok tinggal nak grab dan bawak ke dewan peperiksaan.. Masuk dewan sebaik saja tengok soalan, kita akan senyum, happy giler.. Kerana kita betul-betul dah bersedia dan soalan tu kita paham dan mampu jawab.. 


Sekolah Menengah Atas


Ni berevolusi sebab aku pertama kali masuk asrama.. Jadinya masih ada jadual -jadual yang boleh kita ikuti.. Yang dipanggil PREP.. Maksudnya macam persediaan ataupun ulangkaji.. Masih dalam mood skema cumanya berevolusi boleh membaca buku dalam masa-masa last minute..Esok exam, malam ni masih boleh lagi membaca.. Tapi tido tu wajib lah kan.. B4 exam mesti kena tido dulu.. Yang menariknya bila masuk ke dalam dewan peperiksaan, masih boleh tersenyum.. Sebab kita dah tahu apa nak dijawab.. Semua dalam otak.. Tinggal nak keluarkan je dan coret atas kertas jawapan.. Cuma betul atau tak tu tak sure lah.. Hehehe.. Main tibai je especially subjek sains.. Yang penting tidak ada satu pun ruang kosong yang ditinggalkan..


Matrikulasi.


Yang ini zaman kemajuan dalam study kot.. Tapi hasil lak yang tidak memberangsangkan.. Waktu matrikulasi, aku tido seawal jam 10 pagi.. Dan bangun Jam 3 pagi.. Study sampai masuk kelas kul 8.00 pagi.. Boleh dikatakan setiap hari sehingga menjelang exam.. Biasanya waktu kul 10 tu dorm kecoh lagi sebab orang tengah study dan bising memekak, jadi aku tido.. Bila aku bangun, dah sunyi.. Semua dah dipanggil bantal memasing... Seronoknya time tuh, study ni bagaikan nikmat betul. Bangun pagi, basuh muka, minum nescafe.. fuhhhh..  Orang lain baru nak mandi, aku dah siap pakai baju.. Kuar dorm awal amek angin... Angin pagi sungguh menyegarkan.. Ahhhhh... Yang tak bestnya plak bila masuk dewan exam, blurrr... Soalan apa aku pun tak tahu.. Pelik pelik je soalan dia.. Otak ni nak memutar alam pon tak tahu.. Jadinya adalah ruang-ruang kosong untuk pemeriksa isi...Hishh.. Rasa macam rugi je study.. Maybe soalan dah ke peringkat lebih tinggi kot.. Tak sama macam alam persekolahan dulu..


Universiti


Ni zaman merudum nih.. Compom.. Study hanyalah sehari sebelum exam.. perghhh... Esok exam, malam ni dah berpeluh dah.. Lupa lak mana note.. Kadang-kadang nite pinjam ngan member last-last minit nih.. Hahaha... Sebulan sebelum exam adalah aktiviti wajib iaitu internet, movie, wayang, bowling dan pelbagai perkara yang menyaitankan dan mengibliskan... hahaha... Kalau study pon, 10 minit baca note, 30 minit terinternet... Sambung balik 10 minit study, termengelamun 30 minit.. Begitulah hendaknya secara berterusan... Aduhhh... Dan bila jawab exam, lagi banyak ruang kosong ditinggalkan untuk pemeriksa memberi komen..  Lebih banyak mengelamun dalam dewan.. Apalah yang nak dijawab ni.. Tambah mengasyikkan bila terpaksa membeli alatan seperti pen dan kertas 2 jam sebelum exam.. Perghhh memang student yang berjaya...


Kalau sambung Master, agaknya bagaimana cara study ekk...?

BFF or Lovers ?





Saudara ammar sudahpun membuat entry bout this.. Just click here.. Tapi tiada niat nak memplagiat karya my buddy, just to make another review, another opinion on my side... Dan English aku tidak setanding Ammar, jadi aku gunakan saja bahasa kebangsaan.. Apa yang ditulis aku paham, dan engkorang pon paham..


BFF dan Lovers, mana satu keutamaan? Dan sorry to say, tak ada istilahh BFF dalam hidup aku.. Just sesetengah orang je yang boleh aku bagi title macam tuh, yang aku senang, yang aku boleh rapat and sharing lot of stories and problems.. Yang banyak adalah istilah BF = Best Friends.. Sebab Friendship always berubah bagai ditiup angin.. Sekali badai datang, terputus tali ikatan.. Hanya sesetengah perhubungan yang selamat dari badai gergasi tu.. Tak semua kawan-kawan kita baik di depan dan baik di belakang.. Tak semua kawan-kawan kita begitu setia dan ikhlas berkawan dengan kita.. (tak semua ok).. Tapi BFF dalam konteks ni adalah perhubungan rapat antara lelaki dan perempuan..


Setiap kali keluar bersama, akan ada kenangan.. Akan ada gelak ketawa.. Atas dasar persahabatan, perhubungan dilihat semakin akrab, dan semakin rapat.. Bagaikan kita sebuah keluarga.. Bagaikan kita telah mengenali sejak kecil.. 


Perempuan hatinya lembut.. Sedikit sentuhan tepat di hati.. Mesti akan cair.. Keras manapun akan jatuh juga pada sentuhan.. Caring, Sharing dan sentiasa ada disisi.. BFF pon kalau ada ciri -ciri ini mesti akan sangkut juga.. Bayangkan kalau setiap hari meseg, dah makan? buat ape? 


Dalam banyak siri keluar bersama, dan gelak ketawa bersama.. Tipu dan.. Tipu sama sekali kalau ada orang mengatakan "kami hanya kawan tapi mesra, tidak lebih tidak kurang".. Ataupun " kami anggap abang dan adik".. Sedikit sebanyak mesti terselit perasaan sayang melebihi seorang abang, dan melebihi seorang kawan.. Kadang - kadang perasaan itu didatangi dengan rindu, dan lebih parah lagi cemburu.. Cemburu bila melihat Best Friends Forever kita rapat dengan orang lain.. (dalam kes ini mestilah berjantina lain ye, tolak tepi gay dan lesbi)..



Sama ada kita sanggup mengorbankan perasaan sayang kita itu, buang ke tepi.. Kerana BFF is more important than lovers.. Ataupun kita still xdapat buang perasaan itu.. Bagaimana kata Ammar, we afraid the title of BFF is no more, bila kita gaduh, break dan sebagainya.. Akhirnya there is no Love and there is no friends...


Sayangkan.. Kadang- kadang kita meletakkan kepentingan orang lain melebihi kepentingan kita sendiri.. Sayang kita pada kawan baik kita sendiri terpasa didiamkan demi menjaga hubungan antara semua pihak.. Bagaikan penawar.. Elok tapi pahit ditelan.. Cemburu kita kadangkala terpaksa dikuburkan.. Rindu kita bertukar menjadi rindu seorang kawan.. Kerana kita percaya status BFF lebih bernilai dari Lovers..


Dan ini pandangan dari mata aku.. Sebab aku percaya, cinta itu buta, datang tanpa diduga, perginya membawa duka.. Berhati-hati dengan keakraban kerana ianya permulaan bibit -bibit cinta...


Persahabatan lebih berharga dari percintaan...

Jiwa Pelajar Sains





Semalam aku berada di lab hampir seharian, hari ni aku berada di lab dari jam 8.00 am sehingga ke 3.30 pm.. Esok maybe akan masuk lab lagi... Bukan susah pun berada di lab sebagai bacteriologist, sebabnya dah pernah ada pengalaman masuk lab dalam kelas - kelas tertentu, dan berpengalaman juga mengendalikan makmal mikrobiologi untuk hospital pakar di JB dalam latihan industri yang lepas..


Tapi setiap kali mengendalikan bahan -bahan makmal untuk lab, walaupun secara sukarela.. Aku rasa tertekan.. Aku rasa terbeban, tidak seronok, buhsan, dan membuhsankan... Kena prepare before masuk lab dari segala alatan, dan dari segala bahan serta ingredients nak membuat sesuatu experiments.. Bayangkan tengah membuat kerja, mikropipet lak takda, bikar takda, bahan kimia takda.... Duh.. Membebankan rasanya...


Sejarah aku dalam makmal sains amat tidak memberangsangkan... Dalam makmal fizik tingkatan 5, aku main tembak -tembak menggunakan picagari dengan member.. Sehinggalah kena marah dengan pembantu makmal.. Dalam makmal kimia tingkatan 5 juga, alatan kaca pecah sehingga berdarah tangan aku... Dalam makmal kimia matrikulasi, titration acid - bes, aku buat sampai melimpah ruah xperasan alkali tuh dah terlebih penuh dalam bikar... abes licin meja makmal dan tangan aku.. Setakat alatan makmal, tak terkira berapa banyak pecah..


Dan secara jujurnya, aku dalam makmal lebih banyak memerhati dari melakukannya... Lebih banyak main dari serius.. Kalau boleh aku nak memainkan peranan yang kecil sahaja dalam makmal.. Sorry and thanks a lot kepada lab partner aku.. Terutama KB, Hana (siap gaduh lagi), dan Eein.. (walaupun korang takkan baca blog ni)..


Selama 7 tahun bergelumang dengan sains, baru ketika ini aku betul-betul sedari, jiwa aku bukan untuk sains.. Aku more to lawyer, sejarah, political science.. Aku sanggup menghabiskan masa dalam library membaca note-note penting untuk point -point sejarah... Dari melakukan kerja -kerja makmal dalam keadaan tertekan..


Jiwa aku sebagai pelajar sains masih lagi memberontak.. Namun, setiap awal ada akhirnya.. Dan awal kepada aku terjebak dalam sains akan aku akhiri dengan jayanya...

Ragam Orang




Ragam orang mesti banyakkan.. Mesti pelbagai... Mesti juga variasi... Ada yang ok, dan ada juga yang menjelikkan... Lebih menakutkan lagi, sebelum kenal, nampak macho, gagah, lagaknya seperti seorang wira... Namun setelah mendengar cerita pelbagai pihak, gelagatnya sebenarnya tak ubah seperti manusia bertopengkan kebenaran


"Lain padang lain belalangnya
                                    Lain orang lain ragamnya..."


Kadang - kadang terfikir, adakah sikap suka membenci seseorang ini sebenarnya mudah sangat berlaku.. Saban hari kita membenci seseorang tanpa menyedari yang kita pun mungkin akan terjebak untuk dibenci orang lain... Well.. Kalau perangai memanng dah macam sampah, sesiapa pun akan benci, tak suka dan pasti menjadi bualan hangat sepanjang masa... 


"Kita tidak mampu memuaskan hati semua pihak,
Tetapi kita mampu melakukan yang terbaik bagi semua pihak"




Mesti korang ada kawan - kawan yang pada asalnya mudah didampingi, mesra, dan boleh menjadi sebagai sebahagian dari hidup kita.. Tetapi pada akhirnya segala tembelang dia pecah.. Dan dia bukan lah kawan yang boleh diharap.. Ada kan? Tapi manusia berubah.. Manusia senantiasa berubah.. Asal yang baik berubah menjadi seorang pemarah.. Asal yang elok berubah menjadi seorang yang pendendam.. 


"Wang, Pangkat dan Perempuan....
                                 Mengubah hati manusia?"


Kita hanyalah watak - watak kecil yang bakal menjadi watak besar yang mampu mempengaruhi hidup orang lain.. So sebagai manusia, tolonglah sedari perangai itu.. Aku bagi example: katakan ada 10 member.. 9/10 dari member itu mengecam ko, mengkritik dan mula menjauhi kau.. Adakah kau masih lagi menegakkan ego yang mengatakan ko berada di pihak yang benar? better pergi pakar kaunseling check ape yang tak kena ngan kau ni?


"Tak terkecuali diriku sendiri
Sentiasa memikirkan kekurangan yang perlu diperbaiki"
a