practical trainee


Salam, salam sejahtera.... lama nya x update blog.. Ruang masa yang semakin hari semakin suntuk dan peluang untuk jari-jari ini menari menaip semakin malas. Kepenatan barangkali. Abes tempoh training practical, sudah tiba masanya untuk aku kembali ke bumi UKM seminggu lebih awal dari students yang lain atas dasar amanah dang tanggungjawab yang telah diberi. Tapi malang jugak bila kembali ke UKM ni still x dapat online atas sebab-sebab yang tertentu.

Mari kita menyentuh judul post kali ni, practical trainee. aku diberi masa untuk melakukan practical/latihan industri dalam jangka masa 7 minggu. Johor Specialist Hospital, JSH di Jalan Abdul Samad, Johor Bahru. Haaaa jangan ingat praktikal ni kerja yang senang, mula-mula agak kepenatan tapi makin lama bekerja mula rasa seronok, sehinggakan aku merasakan aku staff JSH yang diberhentikan kerja. Agak sedih la..

Bekerja di JSH hospital ni bukan sebagai nurse, hehe jauh sekali sebagai doktor. Mengambil kira course aku kart UKM, Mikrobiologi, aku work as lab department staff. Jauh di sudut hati aku bila bekerja di jabatan makmal ni, baru aku tau, semulia-mulia kerja doktor, tanpa kakitangan makmal, doktor tu sama macam perkerja biasa. berkerja di makmal adalah semulia-mulia pekerjaan. kita bermain dengan bermacam-macam benda yang di luar imiginasi manusia. Urine/air kencing, stool/tahi, nanah, kahak (hijau, kuning, merah, dll), luka-luka, HVS (High Vaginal Swab) dan sperm.. ada jugak CSF dan pelbagai lagi bendalir dalam badan.

Bayangkan bekerja dengan benda-benda yang melekit-lekit. kadangkala hamir termuntah. Bak kata pepatah alah bisa tegal biasa. semakin lama aku anggap itu specimen. Nak tak nak kena wat gak. Ada dua fungsi barang-barang itu dihantar ke makmal terutama makmal mikrobiologi. Pertama untuk diagnostic penyakit atau mengetahui Bakteria yang terdapat dalam pesakit. Bila bakteria itu dikenal pasti baru lah doktor dapat mengesan penyakit sebenar yang dihidapi oleh pesakit. Peranan kedua untuk mengenal pasti bakteria yang telah dikesan itu rintan terhadap antibiotk apa. makdsud disini, setiap bakteria akan mempunyai ketahanan terhadap sesetengah antibiotik. Tidak semua jenis antibiotik mampu membunuh bakteria. Jadi peranan kitalah sebagai pekerja makmal mengesan antibiotik yang boleh diberi pada pesakit dengan harapan pesakit akan sembuh. Jadi dari situ kita membantu peranan doktor.


Untuk mendapatkan bakteria tertentu, specimen seperti urine, kahak dan sebagainya di culture di atas agar. Agar pulak ada pelbagai agar yang hanya diculture oleh specimen tertentu. Antara jenis-jenis agar, MSA, Blood Agar, Chocolate Agar, MH Agar, dll. Agar tersebut akan dimasukkan ke dalam incubator dalam jangka masa satu hari. Pada keesokannya, bakteria itu akan tumbuh dan membentuk corak tertentu.. Atau istilah biologinya koloni. Bakteria yang tumbuh ini masih belum dikenal pasti spesisnya. Jadi koloni yang terdapat pada agar itu akan dilakukan pelbagai ujian kimia untuk mengetahui kenis-jenis bakteria tersebut. Antara jenis bakteria itu, S.Aureus, Staphylococcus, E.Coli dan lain-lain lagi. Setiap spesis bakteria akan menghasilkan keputusan yang berbeza dengan ujian kimia. Koloni yang tumbuh di agar itu juga akan disubculture dalam MH Agar untuk mengetahui antibiotik yang boleh diguna pakai. MH Agar memang khas untuk mengetahui kerintangan bakteria terhadap antibiotik.

hurmm setakat itu je pengenalan ringkas tentang praktikal aku di JSH yang sebenarnya 20% jerk dari aper yang aku belajar. Byk lagi yang tak mampu aku perjelaskan. Tapi sepanjang aku berkerja di situ, aku rasa sangat terharu dengan kerjasama staff-staff kat situ.. Dan yang paling penting member praktikal aku kart situ, Amirul UIA dan Daphne UM. Kita sama-sama makan tengahhari dan tak pernah miss... gurau senda dan pelbagai lagi yang kita berbual sama. Rindu betul aku pada saat itu. Semoga kita berjumpa lagi. Thanks to all of you.