Kewl And Hot Stuff

owhh
today i went2 to the Brothers Car Shop, bangi, Section 8..
Looking for car accessories especialy for my savvy..
And i found it...
found it..
Front Air Grill - RM85
Air Scoop - RM28
its so kewl and hot for savvy..
damned... that things plus2 overall with paint (passion blue) will cos it to RM3++.00
owhhh....

Aku nak gakkk.
satu hari, aku akan beli dan pasang!!!

Hari ni sehingga Ahad, aku akan ke Kursus Induksi Exco PERMAJ..
(walaupun doktor x bagi)
haha, k semoga berjumpa lagi..
bye..



The Meaning Of Dream


pagi tadi aku termimpi.. mimpi yang seakan-akan realiti ketika aku mengalaminya,,

aku mimpi ayah aku datang UKM
aku mimpi Keluarga arwah pakngah aku datang UKM
aku mimpi saudara mara aku datang UKM
dan aku mimpi ramai orang datang mengunjungi masjid UKM
dalam mimpi, aku sangkakan mereka-mereka ini datang ke UKM untuk membacakan yassin dah tahlil untuk arwah-arwah yang telah pergi.. Mereka secara beramai-ramai ada di dalam masjid UKM, membacakan Yassin dan aku?

Aku hanya melihat mereka membaca Yassin dari sudut yang jauh, luar dari pintu kaca, kemudian aku turun, mengacau makcik-makcik dan kawan-kawan aku memotong buah, dan menyediakan makanan yang aku rasakan satu ruang di dapur.. Secara semulajadi, aku dapat rasakan tangan aku mengambil sikit buah anggur untuk aku makan.. dan aku terus berlari dan menyanyi, terus merayau tanpa membaca Yassin dalam masjid.. Hanya itu apa yang aku ingat..

Adakah maknanya begitu mendalam..? Adakah mereka menziarahi aku? Adakah mereka datang membacakan yassin untuk aku..? Aku berlari dan merayau sebab aku tak tau apa yang terjadi pada aku? Seram lak bila memikirkannya..

~Sedangkan Demam dan sakit kepala masih lagi membelenggu diriku~



Blood Test


owhh malam selasa sepatutnya exam tapi pada paginya aku try bangun awal.. aku sememangnya nak study.. bagilah aku tumpu kart pelajaran aku plak.. dan niat aku betul2 nak study pagi tu.. tapi bangun2, kemaskan diri jap.. terus gie cafe.. nak beli air panas b4 study.. baru feel umphh skett.. otw bilik aku dah rasa semacam.. rasa mual, loya, penat, lenguh, badan rasa x sedap.. org lain tgk mybe x rasa pape, badan yang merasa ni? sampai bilik, aku terus bukak note.. cuba baca dan pahamkan apa yang salleh ajar malam td.. Tapi nothing.. nothing yang aku dapat.. aku rasa nak terbaring.. tapi x kena.. aku study duduk, still x kena.. badan aku mula terasa panas.. macam mana aku nk study.. pagi2 macam ni pon masih lagi seram sejuk.. huhu kart dewan exam nnt takut kaku lak..

maybe lepas aku mkn ubat, tido jap ok kot.. tapi xley tido dan aku takut gak tido, takut terlebih tido, jadi layan utusan, blog dsb.. hehe layan ni khusyuk sket.. lupa dah demam.. kepala start berdenyut2.. so aku amek keputusan gie PK, mintak mc utk exam.. sebab dalam dewan dah sah2 aku xkan dapat jawab.. walaupun satu dgn kondisi aku skang nih..

sampai PK, aku ikut prosedur macam biasa.. sampai di bilik Pegawai perubatan, aku ceritakan semua masalah aku.. Cakap sekali nak MC.. Then Doktor kata,

"awak gie makmal, test darah, saya tunggu di wad kecemasan"

Aku terkejut.. "Doktor ni nak pedajal aku ker?"

Aku tak pernah test blood semenjak dewasa nih.. last pon masa aku hingusan lagi, penyakit aku time tue, paru2 dijangkiti kuman.. Aku terus ke makmal kesihatan amek darah.. Aku takut sebenarnya cucuk mencucuk nih..

aku: "kak, kenapa kena amek darah nih"..
akak makmal: " doktor suruh amek, akak amek lah"
aku: "sakit tak kak, huhu, saya takut men cucuk2 nih.."
akak makmal: sambil gelak "sakit cket jerk, macam kena gigit semut"
aku: "jangan kak, sakit gak tuh, saya nanges nih"
akak makmal: sambil mencucuk " macam semut jerk kan"
aku : speechless

dalam lebih kurang 5 minit aku dapat result aku, gie wad kecemasan, Doc tgk, riak dia semacam normal, semacam terperanjat.. Aku x sedap hati.. maybe Doc nampak aku takut.. Then dia explain everything bout result.. Dia kata bil platlet 169, masih lagi normal, jangan risau.. Tapi esok datang balik, amek darah semula.. takut bil platlet semakin menurun..

Aku: "Doktor, kalau platlet normal bagi manusia sepatutnya berapa.."
Doktor: "bawah 150 baru masuk hospital, jangan risau"

Appparaaa punya doktor, tanya lain jawab lain.. Tapi dalam hati lega, sebab dapat MC, hehehe, dan lega sebab still normal, yang x selesa just esok kena cucuk lagi.. Dan aku terus kembali ke bilik aku dengan berjalan kaki dalam cuaca sederhana panas.. Adoiiya..

Sampai bilik, makan jap, then terus tido.. Sebelum tido, aku sempat bukak wikipedia mencari jumlah platlet normal bagi human being.. jumlah platlet normal 150-400.. wowwww dan aku? 169..

150....169...............................400..

Adakah itu sebabnya doktor mengelak soalan aku td??
Aku pernah buat Lat Industri Di Makmal Hospital, tapi x belajar lak jumlah platlet.. owhh atau adakah aku just sekadar risau, maybe 169 tu memang bil platlet aku dari kecik.. bil Platlet yang rendah.. Atau kadangkala naik kadangkala turun.. kebetulan masa amek darah tadi, dia terturun.. Owhh pelbagai andaian sedang bermain di kepala ketika ini..

Ketika menulis, kepala masih lagi terasa sangat sakit di belakang, kadangkala terasa nak muntah, kadangkala terasa letih, haihh mungkin berguna jugak blog nih, sekurangnya ada jugak yang mendengar kasakitan aku.. walaupun just comp, takder otak tapi x menyakitkan ati aku yang kadangkala terasa ati..




Hopefully, aku just demam biasa.. biasa dan Biaaaaaasaaaaaaaaaaa




Auto Show KAPREZA

First, Happy Burfday to My Mom on 22 February 09... Happy Yippie Burfday Mummy.. haha..

Futsal Xtreme C
Pagi ahad jam 1.am, aku sebagai ahli angkat Xtreme C, mengikuti rombongan untuk bermain futsal.. Men agak hampeh la arituh.. Huhu... cmna nih.. Malu aku selaku bekas wakil Malaysia.. haha.. Tgh men dah terasa kepala berdenyut2.. Tapi takpe.. aku gagahkan diri, men gak.. Balek dari futsal jam 3.am singgah gi mapley sekejap bersama rakan2.. minum2 dan sampai di bilik dalam jam 5.am lebih kurang..

Black Out
Lepas balek men futsal kart Sports Planet, Tak terasa pun nak terus tidor, so baring2 baca komik dan menatap blog2.. dengan secara mengejut, lampu semua terpadam, kipas pun.. owhh kepanasan yang amat2 sangat.. dalam keadaan kepanasan dan kegelapan, aku dan rumate diganggu lagi.. owhh.. keseraman.. rumate aku terus terbangun dan melihat kami sesama sendiri.. Dalam kul 6.30 lebih kurang, Amier datang.. Dalam hati ragu2 jugak nak bukak pintu ke tak.. takut2 yang datang bukan amier.. tapi..... haha.. dengan beraninya bukak juga pintu.. dan kami berborak dengan amier sehingga jam 8 pagi.. owhh.. dengan keadaan masih lagi dalam kepanasan..


powered by SweetIM

Autoshow
kebetulan hari ini ada autoshow.. aku teringin sangat nak pergi.. masih lagi x tido, berborak dengan rumate dan sempatlah gak tido dalam 1 jam.. kul 12 aku, topek, amier dan din terus bergerak ke autoshow Kapreza.. Keter masih tak banyak lagi.. dan peserta2 autoshow pon masih lagi memperkemaskan persembahan mereka.. Cuaca sangat2 lah terik.. singgah kejap minum2 kart pesta KAPREZA sebelum balek ke bilik.. Jam 1.30 sampai bilik, terus terbaring atas katil.. Kul 3 ptg lak bangun dalam keadaan berpeluh2 terus antar My Honey gie Exam kart DECTAR.. alang2 dah terbangun, aku ajaklah si luman Din bersama-sama menggegarkan Autoshow di Panggung Seni sekali lagi.. Cuaca masih lagi terik.. tersangat2.. tapi puas.. bnyak gak kereta yg dipamerkan..


The Winner!!


keter aku gak juara Autoshow KAPREZA

lepas melihat kereta-kereta yang dipertandingkan, aku kembali bersama Din ke pesta KAPREZA.. minum2 sambil melihat tarian Shuffle yang rata-rata penarinya Budak Kecik Setahun Jagung.. Pe la nak jadi.. ish3.. Din sempat lagi beli T-Shirt GempakStarz.. Setelah kehabisan idea untuk meronda2, kami singgah makan di gerai mee rebus stulang.. Makan2 lepak2 sebentar kart situ.. Dari cuaca panas, bertukar plak cuaca ke arah Hujan yang disertakan petir dan guruh.. tersangat lebat dan tersangat sejuk.. Pukul 5 kena jemput my honey dari abes exam.. skang dah menghampiri jam 4 ptg.. maka apa lagi, aku dan Din redah hujan menuju ke kereta.. sebab aku pikir, tunggu dalam kereta lagi besh sambil berborak2 dgn Din.. 1 jam menunggu My Honey dalam kereta, dan tepat jam 5 ptg kami kembali ke UO.. balek tito..

Fever
terjaga dari tido semasa maghrib.. Aku dah terasa semacam.. owhh aku ke-demam-an.. Sakit kepala.. lenguh2 badan.. kepanasan melampau.. sesekali kesemputan.. dan aku terpikir, mengimbas kembali.. dalam cuaca panas yang tersangat terik, aku berjemur dan menghabiskan 3 cawan air yang berais.. dan peralihan cuaca dari panas ke hujan yang sejuk.. ditambah lagi dengan keberanian aku meredah hujan... Dan aku terus ke-demam-an ... sehingga blog ini ditulis..


powered by SweetIM

Mid Sem exam..
Esok malam selasa ader exammm.. Mid Sem Biochemical.. Wishh me Luck Ya!!


Sleep Disorder And Happy Yippie Burfday

4 am rite now but still cant sleep walaupon dah sangat ngantok.. owhh nampaknya dunia ku memang dah terbalik.. bapak aku selalu marah... siang tido malam berjaga.. for sure kena membebel.. but nothing i can do malam2 nih.. kalau siang bley lepak2 mkn cendol.. kalau malam2 nak mkn maggi pon malas nak masak air.. so disebabkan tak tau nk watper terpaksalah aku post sekali lagi untuk my blog even dah post today dalam kul 10 td.. its ok kot, 2 post in a day.. haha..

Before i forget, today 22 february 09 is my mums burfday.. HAPPY BURFDAY IBU.. thanks 4 caring me, jaga, didik, asuh dan dsb selama 22 years.. Thanks A Lot.. Thanks and Thanks and Thanks....

Malam-malam sebegini kadang-kadang memori kita akan mengimbas peristiwa lalu termasuk peristiwa yang mampu membuat kan kita menangis.. and its really hurt.. dan ader juga kenangan-kenangan kita yang membuatkan kita tersenyum bila memikirkan impian kita selama ini, minat kita dan perlakuan kita... Dan aku? ketika menanti detik untuk terlena, aku terpikir kan sesuatu... adakah impian aku selama ini tercapai..? dan aku terpaksa akur yang kehendak aku selama ini hanyalah mampu dicapai hanya jika aku bermimpi.. aku memang minat dalam bidang penulisan.. sometimes aku minat menulis cerpen, sometimes aku minat menulis puisi, sesetengah keadaaan, mendorong aku menulis lagu.. hahaha,, apakah aku mempunyai bakat? Sebahagian dari impian aku ketika dulu, bermain gitar... Niat aku untuk Bermain adalah demi seseorang.. dan memasang impian untuk mencipta lagu bersama iringan gitar.. lagu yang dicipta juga adalah untuk seseorang.. dan sehingga kini, aku terus memasang impian bermain gitar.. bermimpi mendendangkan lagu ciptaan ku..

aku juga mempunyai minat yang sedikit terpesong dari pada kebanyakan guys out there.. aku cenderung meminati novel sci fic, dan novel yang berunsurkan fantasy.. kenapa? kerana pengakhiran dari kedua-dua genre ini membuatkan aku terasa diriku memainkan peranan utama dalam novel-novel tersebut.. aku bahagia.. aku gembira.. kerana aku tak dapat apa yang aku gambarkan dalam novel itu menjadi satu kehidupan yang realiti di depan mata aku.. aku takut.. aku takut aku kehilangan watak-watak dalam permainan realiti aku.. aku inginkan kehidupan aku sentiasa dibayangi satu kehidupan fantasi.. tapi betapa aku berusaha, hakikat still hakikat.. kenyataan masih lagi merupakan satu kenyataan.. realiti akan tetap realiti yang datang bersamanya cabaran dan unsur-unsur yang menguji kekuatan seseorang yang bergelar insan.

Mungkin, kadangkala kita harus meluahkan apa yang terbuku dalam hati.. walaupun sesetengahnya pahit untuk ditelan oleh kita atau insan terdekat yang disayangi..


Experiments

2 hari yang lepas, aku sibuk mengodek2 atau eksperimentasi yahoo.com mencari blog tips and tricks.. dan akhirnya inilah rupa blog aku setelah ditambah beberapa perkara yang aku pelajari dan diceduk dari laman-laman web blog tips and tricks. Tapi nampak macam serabut pon ader.. dah x berapa simple.. tapi kalo simple sangat pon x banyak maklumat-maklumat yang patut ada kat blog, tapi xder disebabkan terlalu simple.. nway, maybe banyak perkara-perkara yang perlu diperbaiki termasuklah hasil2 post dalam blog.. so sokongan dan tunjuk ajar diperlukan oleh kawan-kawan yang mahir pasal laman maya ini.. semoga blog ini kelihatan cantek bukan sahaja cantek dan kuat pada wajah dan fizikal malah kekuatan isi yang ingin disampaikan.. go go aja-aja fighting.. owhh lagi satu kalau sesapa ader laman web mengenai tutorial menghias blog-blog ni bley lah sampai-sampaikan yerk.. thanks..

minggu lepas ada beli mouse dan juga lampu keyboard usb, dan arini beli keyboard usb.. kenapa? sebab senang.. boleh letak atas katil. dan lagi satu, keyboard laptop ni senang jer nak terbukak/tercabut.. so kalau dah tercabut tuh maybe susah nk repair.. hal ini lain plak kalau beli keyboard usb atau pun keyboard untuk desktop.. kalau rosak, campak beli baru.. takyah tukar2..

arini terdapat satu kemusykilan, setelah dikira-kira dan dibuat budget, aku telah menghabiskan rm1000 x sampai sebulan.. waaaaa kemana menghilangnya duit seribu itu.. aku ini terlalu boros.. tersangat boros... aduhhh.... kena ada consultant kewangan ini.. huhu... esok aper lagi.. experiment makan meggi plak...


Joker

Joke 1:

Seorang pesakit memeriksa penyakitnya di sebuah klinik.. lalu doktor berkata..

Doktor : "Anda harus dibedah!"

Pesakit : "Apakah pembedahan ini berbahaya, Doktor?"

Doktor : "Ya... hanya 1 dari 10 pesakit yang selamat dalam pembedahan seperti ini."

Pesakit : "Apa???!!!"

Doktor : "Anda jangan takut."

Pesakit : "Kenapa?"

Doktor : "Kerana... Saya sudah membedah 9 pesakit sebelum ini dan semuanya mati."

Joke 2:

Ada doa orang sahabat, mereka ni sangat akrab. Sorang bernama Hanif dan yang sorang tu bernama Tony. Mereka ni penghuni setia rumah tumpangan orang-orang gila. Pada suatu harimereka dibenarkan bermain di kolam renang yang terdapat di rumah tumpangan itu. Tapi mereka berdua ni tak pandai berenang.Si Hanif berehat-rehat di bawah khemah manakala Si Tony tak habis-habis lari keliling kolam renang tu. Tiba-tiba mungkin kerana keghairahan Si Tony ni terus melompat kedalam kolam... apalagi terkapai-kapailah dia meminta tolong. Sahabat yang setia, Si Hanif ni dengan pantas cuba menyelamatkan Si Tony. Fuh, nasib baik tak lemas. Memandangkan Si Tony tu dah basah kuyup dan kesejukan, Si Hanif dengan pantas membalut kawannye tu dengan sehelai tuala lalu
cepat-cepat membawanya
ke dalam bilik mereka.

Keesokan harinya Si Hanif telah dikerahkan menemui orang atasan. Kira pegawai ler tu. Apabila melihat wajah Si Hanif beliau ! ! ! ! ! ! ! ! ! mula berkata, "Saya ada dua berita yang perlu saya beritahu awak. Yang pertama ialah berita baik, awak akan dibebaskan kerana awak telah dapat membezakan antara kecemasan atautidak. Tindakan awak menyelamatkan Si Tony bermakna awak kini mempunyai pemikiran yang waras.

Namun saya juga ada berita buruk untuk awak, teman baik awak telah membunuh diri. Pagi tadi saya diberitahu yang dia dijumpai didalam biliknya dengan lehernya tergantung. Dengan muka selamba Si Hanif pun menjawab, "tidak tuan dia bukan membunuh diri tapi saya yang gantung dia supaya dia cepat kering".

Truly Posted By

Scary night vs my mom vs my future wife

Monday blues

owhh hari isnin yang sungguh memenatkan.. pagi ader kelas dari kul 8-10.. abes kelas jam 10 terpaksa tunggu big madam, Datin Ainon untuk dapatkan tanda tangan beliau yang semahal t/tgn pamela anderson, untuk proposal dinner mikrob.. kenalah tunggu jap sebab kelas beliau kul 10-11... menunggu satu jam dengan masa aku yang terbuang sia-sia jer.. x abes lagi di situ, selepas kul 11, kena lak tunggu sehingga kul 1 lebih kurang.. sebabnya plak Datin Ainon ader tetamu iaitu lecturer dari belanda.. Akhirnya dapat jugak tndatangan Datin tue dalam kul 12 lebih, kehidupan monday aku diteruskan dengan lab interaksi tumbuhan jam 2 sehingga 4.. dari kul 4 menunggu sehingga jam 5.15 lak.. sempat minum petang sekejap dekat fst.. jam 5.15 ader meeting dinner mikrob sampai lah jam 6 lebih kurang.. besambung dengan 9.30 ader meeting exco pertama PERMAJ sesi 08/09... abes meeting tu dalam kul 12, terus bergerak ke subang jaya, untuk anta sis Jenap.. makan2 char kuey teow jap sampai lah jam 2 tiba di UKM semula.. Sampai di bilik, ader lak cerita seram bersama rakan2.. owhh Monday Blues yang memenatkan..

Scary night !!

sepatutnya post ni nak tulis malam td, tapi ketakutan plak nk write blog dalam 2-3 am..
sebabnya aku dan my rumate telah diganggu secara psikologi dalam malam yang sebelumnya..
Gangguan yang merosakkan tido aku. adoyai.. Haila haila haila (pinjam ayat kechik)
Malam td lak, bergema lagi gangguan.. hahaha gangguan member aku menakut-nakutkan aku dengan cerita hantu dan seram.. tapi bagus gak, ramai2 menghilangkan kesunyian.. tapi setelah diorang suma balik, hoho tu yang kecut perut nk tulis pagi-pagi buta.. mana tau ader orang lak tetiba ikut menaip bersma-sama..

My Mom vs My Future Wife

sajer jer nk selitkan dialog nih.. tetiba jer teringat semasa drive..

My Mom: epong, kalau nak cari isteri nanti, yang paling penting sekali, dia jaga epong dengan sebaik yang mungkin sebagaimana ibu jaga epong dari kecik sehingga besar panjang ni, kalau ibu x pernah tinggal makan minum, pakaian, dll macam itu jugak isteri epong kena jaga epong..

aku: Baekkkkkkk ibuuuuuu.....

Terharu x? hoho.. of coz aku akan ikut cakap my mom.. sebagaimana dia jaga aku sehingga aku berjaya dan bernafas selama 22 tahun dan seterusnya, macamtulah jugak aku nak bakal isteri aku dan isteri aku jaga aku selama 22 tahun lagi yang mendatang dan seterusnya..
or aku rela habeskan hidup aku dengan kerjaya dan menjaga parents aku dan adek2 aku kalau kehidupan aku x dijaga aka datang..

Pemikiran dan Kepercayaan..

Apakah beza Pimikiran dan kepercayaan?

I Hate This Feeling

I hate this feeling soo much.. Perasaan yang membuak-buak membuatkan aku benci dengan apa yang berlaku di sekeliling.

Aku benci dengan manusia yang tiada perasaan..
Aku benci dengan manusia yang ego mementingkan perasaan sendiri..
Aku benci dengan mereka yang mengejar status dan berjawatan..
Aku benci dengan mereka yang bodoh apatah lagi sombong..
Aku benci dengan mereka yang hanya menganggap mereka saja yang bagus dan betul
Aku benci dengan mereka yang berperasaan mereka ini tiada kelemahan

Damn it.. Aku benci aku ada perasaan begitu.
(owhh sekadar melepas geram)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Cerita sampingan apa yang berlaku semalam:
(tiada kena mengena dengan perasaan hari ini)

Semalam, atas cita-cita dan semangat tinggi, aku bergerak meluncur laju di atas jalan raya.. Destinasi impian pada kali ini adalah kompleks C bangunan kerajaan, Putrajaya.. Kart situ, aku dikhabarkan adalah tempat bersemadi nya JPJ.. Misinya, untuk membuat lesen yang baru menggantikan lesen yang dicuri oleh pencuri.

Perjalanan ke putrajaya tidaklah memakan masa yang lama. dan sebaik saja sampai ke komplek C, aku mencari parking yang bersesuaian.. Round punya round adalah dekat 20 kali baru terjumpa parking.. Huh petanda x elok bisik hati aku.. Selesai saja aku keluar dari kereta, Aku terus menuju ke pengawal keselamatan,

Aku : Bang, tumpang tanya, Pejabat JPJ dimana?
Pengawal : JPJ xder kart sini dik, JPJ kart kompleks D. Tapi kompleks D x dibenarkan meletakkan kereta untuk pelawat, maka dengan berat hati, abang cadangkan adik boleh jalan terus ke kompleks D.

Aku melihat kompleks D yang berdekatan tapi.... Jarak perjalanan nya membuatkan minda aku keletihan sebelum fizikalku merasai nasib yang sama.. Alang-alang dah sampai putrajaya, aku teruskan langkahku demi langkah. Dipendekkan cerita (sebab xkan aku jalan pun nk cerita), aku sampai ke pintu gerbang.. Dengan berpakaian jeans, selipar dan T-shirt biasa, aku berasa jelik dengan diri sendiri. segan dan malu. Sebabnya disitu, semua yang berada di sekitar berpakaian pejabat dan formal.. ohh tidak.. Cepat-cepat aku melangkah ke pejabat JPJ yang terletak dihujung belakang kompleks D..

Sesampainya di pejabat JPJ, mataku tertancap pada akak yang segak dan comel berpakaian Uniform biru tua, sedang duduk menghadap sesuatu di atas meja.. Tertulis di belakang beliau, "JPJ, Kaunter Pertanyaan".. Hatiku berbunga-berbunga bila memikirkan usaha aku dari kompleks C ke kompleks D bakal membuahkan hasil.. Hilang sudah segan aku sebentar tadi, dan aku terus menuju ke akak yang kelihatan comel itu..

Aku: Salam kak, ermm tumpang tanya.. Saya ni hilang lesen minggu lepas, jadi saya nk buat lesen baru, macam mana ya?
Akak chomey: (ketawa kecil), maaf dik, ni bangunan pentadbiran, lesen hilang kena buat kat JPJ negeri. Yang terdekat pun Bandar permaisuri.
Aku: okkkkkkkkkkkkkkkkkk kak..

lemah, lesu, tidak berdaya, gagal, putus asa, dan sedey adalah gejala mereka yang malang.

Nothing!!

Malam ini, bagaikan beku di dalam benak fikiran. Masih mencari-cari apa yang patut di lakukan dikala keseorangan dalam suasana yang agak sunyi buhsanz.. Akhirnya penantian berakhir apabila jari-jari ini menari dipapan kekunci laptop, namun masih kekosongan idea dan ketandusan buah fikiran untuk dicanangkan dalam laman web maya ini..

Ketika suasana politik di seluruh negara belum lagi reda, pelbagai blog sudah aku terjah mengisi ruang waktu. Sama, masih lagi tidak sejuk ditelan waktu ketika berbicara mengenai politik tanah air. Semakin aku baca setiap blog oleh ramai penulis-penulis laman maya, semakin takut aku. Takut aku kepada masa depan sendiri. Takut aku kepada nasib bangsa sendiri yang semakin hari semakin kelam masa depannya di bumi sendiri.

Hanya beberapa waktu sahaja lagi, dan matahari bakal menyerlah kan cahayanya. Dalam fikiran ketika ini, merenung kembali masa-masa suatu ketika dulu. Semakin lama mencari kenangan-kenangan lalu, semakin aku keliru tentang diriku sendiri. Semakin aku ingin mencari kepastian, semakin lari jawapan dan kebenaran. Aku keliru tentang rinduku. Aku keliru tentang masa silamku.

Kadangkala terasa hati ini pudar, kadangkala terasa hati ini sudah hilang warnanya. Membiarkan saja hari-hari yang berlalu melintas di depan aku. Atau mungkin sekali manusia ini kadangkala berasa begitu. Hari - hari yang sepatutnya indah dan nikmat terasa kekosongan. Kerana, fikiran duniawi dan kemewahan mengatasi kenikmatan syurgawi. Mungkin hati ini tidak tenang setenangnya kita mendengar bait-bait kalam Allah. Semoga hari-hari ini, hari-hari yang bakal menjelmakan wajahnya, berlalu dengan penuh kenikmatan dan keinsafan.

~Hanya omongan kosong dari insan yang merasakan dirinya sunyi seketika~

Yesterday:The End

Baca lah sambil mendengar lagu tema: Yesterday - The Beatles

Setahun sudah berlalu, setahun terasa bagaikan masa terus mengejar dan mencemburui kita. Tanpa sedar atau mungkin terlalu asyik, kita sudah sampai di penghujung. Penamat kepada salah sebuah legasi kepimpinan.. AGM ke 33 PERMAJ telah pun berakhir yang menyaksikan berlaku lagi sejarah perubahan tampuk kepimpinan. Sejarah juga menyaksikan perletakan jawatan secara terhormat oleh barisan kepimpinan PERMAJ yang ke 11, jikalau diambil kira dari zaman Ustz Syahrin.

Hari ini, berakhir satu lagi episod. Esok bermula kelahiran satu episod yang baru. Dan bagaikan semalam kita berjumpa pertama kali. Bagaikan semalam, kita berjabat tangan, bertanyakan nama. Bagaikan semalam kita makan semeja bergurau senda. Bagaikan semalam kita sama-sama mengembleng tenaga usaha menjayakan sesuatu program. Dan bagaikan semalam, kita berlari demi mencapai satu misi.

Sesi ini terdapat satu keajaiban, satu demi satu titisan air mata berguguran mengiringi perletakan jawatan barisan exco PERMAJ sesi 07/08. Sesi ini terdapat satu kelainan, suara hati setiap insan berat untuk melangkah pergi meninggalkan adik-adik dalam kepayahan. Sesi ini terdapat satu kesempurnaan. Kesempurnaan kita membentuk keluarga yang bernaung di bilik kecil, bilik yang sesak dan sempit.

Tapi di sebalik kesempitan ruang di bilik keramat itu, pasti akan tertinggal segala titikn peluh kerjasama sesi ini. Di kala kesunyian di ruang sempit itu, pasti akan terngiang ayunan suara gurau senda yang menghiasi segenap penjuru ruang bilik sempit itu. Kenangan - kenangan itu akan senantiasa mengekori kita, walau kemana kita pergi, walau kemana tinggi usia kita satu hari nanti.

Justeru, aku mengucapkan terima kasih kepada barisan 36 exco yang selama ini, bekerjasama walaupun jatuh, walaupun bangun, masih terus berdiri kukuh di belakang kepimpinan aku selama ini. Selama kita mengharungi kepayahan untuk meneruskan perjuangan PERMAJ, pasti banyak pengorbanan yang memerlukan juraian air mata, kesakitan dan kesungguhan untuk meneruskannya. Tetapi, kenangan itu membuatkan kita tersenyum di masa-masa akan datang.

PERMAJ, memang tiada tandingan, mereka yang tidak pernah kenal PERMAJ, tidak akan tahu betapa kita sayang pada PERMAJ, betapa kita sanggup berkorban demi PERMAJ, Biarlah mereka yang tidak pernah tahu akan PERMAJ ini mengata dan membelakangi kita, tetapi perjuangan tetap perjuangan.

Yang bermula pasti berakhir, Yang datang tetap akan pergi. Kepimpinan untuk menyambung legasi kepimpinan PERMAJ sahaja yang tidak akan putus biarpun nadi bakal terhenti. Maka dengan itu, Aku memohon maaf, memohon halal atas segala keterlanjuran kesilapan yang tidak disengajakan atau disengajakan sepanjang mengemudi barisan exco sesi 07/08. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. Semoga barisan exco akan datang menyambung kecemerlangan PERMAJ, dan dapat meningkatkan mutu kualiti PERMAJ. Semoga bakal barisan exco dapat menyambung legasi gergasi PERMAJ ini untuk masa-masa mendatang pada masa- masa yang lebih mencabar.

Lots of LoVe. Thx to All. and Sorry 4 Everyhing.

The Adventure Of Gunung Datok

Tanggal 30-31 Januari yang lepas, aku berjaya sampai di puncak gunung Datok.. Gunung Datok merupakan gunung yang ketiga berjaya ditawan dengan gagahnya sepanjang hidup aku... Kalau nak tahu, Anjuran Ekspedisi ke Gunung Datok ini merupakan anjuran Persatuan Mahasiswa Anak Johor UKM yang mana melibatkan 51 orang peserta termasuk 8 orang dari IKMAR (Ikatan Mahasiswa Anak Johor) USM.. Jom kita lihat bagaimana 51 orang ini memulakan cabaran pendakian mereka!!

Perjalanan ke Hutan Lipur Gunung Datok bermula jam 4 ptg pada Jumaat (30 Jan 09) dan sampai ke tapak perkhemahan di kaki Gunung lebih kurang sebelum maghrib.. sebagai langkah pertama, Semua peserta diberi taklimat secara ringkas oleh Ketua Penyelaras selepas maghrib berjemaah.. Para peserta memasang khemah di tapak khemah yang telah disediakan sebaik saja taklimat ringkas diberikan.. Pada sebelah malam jam 10.30 malam, sebagai langkah keselamatan untuk memulakan pendakian pada keesokan harinya, para peserta diberi taklimat ringkas dari Guide-Guide yang telah diberi tangunggjawab.. Kebetulan Ketua Guide adalah latip, Kenalan yang agak rapat dan gila-gila sedikit orangnya.. Latip ni sekali naik Gunung, mau katil, almari pon mampu dibawaknya sampai ke puncak..

So, hari pendakian yang penuh misteri bermula... opsss tapi sebelum mendaki perlulah ada reparation.. Pada keesokkannya harinya, seawal selepas subuh, peserta diberi masa untuk mempersiapkan diri, mandi, gosok gigi dan sebagainya lah.. selepas bersiap, sesi memanaskan badan dijalankan dan dikendalikan oleh mr. penyelaras.. Just senaman ringan bagi mengelakkan kecedaraan ringan.. Selepas senaman, suntikan santapan diberi dan sarapan untuk peserta hanyalah maggi.. Sebagai cadangan, maggi perlulah diubah ke menu-menu yang lain ya untuk sesi mendaki yang akan datang.. sebabnya, maggi ni kurang kot untuk memberi suntikan tenaga kepada peserta yang bakal memulakan eskpedisi mereka..

Pendakian dimulakan seawal jam 8.30 Pagi.. dan Bagi aku trak gunung Datok tidaklah mencabar fizikal dan mental sebagaimana Gunung Ledang dan Gunung Besar Antu (yang tersangat2 licin).. yang membanggakan, Aku dari awal lagi sudah ada di depan peserta-peserta yang lain.. Huhu semangat mengejar puncak begitu memmbara dan meuap-luap dan aku menjadi peserta yang pertama sekali barjaya menapak di puncak.. kedudukan aku ketika itu di belakang Guide di depan.. setelah melihat batu penanda yang menunjukkan kami sudah hampir ke puncak, Guide di depan sekali mengajak aku berlumba lari sampai ke puncak, ingatkan dekat tapi jauh lagi tue.. yang mana akhirnya aku tercungap-cungap untuk sampai ke pra-puncak.. kecian sebab kalah ngn guide tu.. hampehh.. tapi puas hati sebab, rekod aku, 1 jam 10 minit.. yang last sekali sampai ke pra-puncak ini lebih kurang 2 jam 30 minit... huhu...

sebab apa aku beri nama pra-puncak? sebabnya Yang ini belum puncak lagi, nak naek ke puncak perlu bergilir-gilir lebih kurang 10 orang, disebabkan laluan ke puncak yang 99% berbatu 80 darjah, hanya sedikit saja peserta yang boleh naek secara bergilir-gilir.. pendakian ke puncak hanya berbekalkan tangga walaupun deruan tiupan angin yang tersangatlah hebat.. tapi alang-alang memeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.. dan Alang-alang kepenatan biar sampai rasa nikmat dan kepuasan.. Aku beranikan diri naik juga ke puncak, walaupun tangga yang digunakan goyang, menjadi lebih goyang bila ditiup angin yang kuat.. wawawa.. silap cket, maut menanti di sebelah.. kiri gaung, kanan pun gaung.. sebagai penghargaan kepada gunung ini, aku anugerahkan, inilah puncak yang paling serrrammmm pernah aku naik... tapi puas sebab pemandangan nya cantekk... kebetulan, cuaca mendung dan berangin.. sewaktu turun, nk nanges pon ada.. ketakutan.. tangga goyang.. apatah lagi lutut.. sentiasa bergetar menahan tiupan angin.. setelah dipaksa untuk kuatkan diri, akhirnya berjaya juga turun setelah mengalami kekejangan perasaan..

Lebih kurang 2jam berehat di pra-puncak dan bergilir ke puncak, akhirnya kami turun kebawah ke camp site.. bila pergi nak yang terawal, tapi bila bab turun tu malas plak nk jadi yang terawal, maka jadilah aku antara yang terakhir untuk turun ke camp site.. malang tidak berbau, kira-kira 1/10 perjalanan turun ke bawah, kaki aku terpelecok.. sakitnya tak yah kata.. nak menanges pon ada.. terlalu sakit.. disuntik dan berbekalkan semangat, aku berjaya jugak turun ke bawah.. credit and thanks to akmal kerana membantu sepanjang turun walaupun kadang-kadang ko terjatuh dan langgar aku. huhu.. dan juga means (hehe sebenarnya sapa jaga sapa ek?).. kecian kart aku, sampaikan ada renjer berkata "ehh ko ni td naek punya laju, turun slow lak".. "kaki injured la bro"... haha...

setelah sampai ke camp site, kami mandi2 dan bersiap diri.. malam ni ada barbeque, maka krew-krew yang bertugas mula memanaskan dapur dengan pelbagai ragam.. dan ada juga yang memanaskan dapur dengan mulut.. huha.. Tepat jam 9.00 malam selepas Isyak berjemaah, barbeque yang telah disediakan petang tadi dijamu untuk santapan peserta-peserta.. selepas kenyang, sewaktu jam 10.30 diadakan pulak camp fire.. dalam camp fire tu bermainlah kami permainan dan permainan.. termasuk teka teki dan boom... sambil diiringi latar muzik gitar.. huhu sungguh seronok.. nilah program outdoor terakhir PERMAJ bagi sesi aku dan seolah-olah program ini meraikan satu pengakhiran bagi sesi aku.. Terharu ckett..

keesokkannya, peserta diberi masa untuk mandi-manda (xnk sebab xbesh, ahaha) sehingga ke waktu untuk majlis ucapan dan pertukaran hadiah.. selepas pertukaran hadiah dan cenderamata maka berakhirlah journey ke Gunung Datok.. selepas bersiap dan mengemas barang, mengemas khemah, maka kami bertolak untuk pulang ke UKM.. dengan ucapan tidak terhingga, Thanks pada semua kerana sudi mengikuti program ini.. Thx a Lot.. semoga kenangan ini, menjadi satu pengalaman yang mampu memberi satu keindahan dalam hidup kita kelak..

Credit: Thanx Apek (KP program), Kak Jenap, Azmie, K. Lily, Fire, K.Pijat and the gang, Semua barisan exco, Semua barisan ahli aktif tahun satu dan dua, IKMAR USM, dan seorang peserta tunggal UPM, lastly Latip the Guide and the Gang...

New Gadgets..

finally, get what i want.. Thanks mum, thanks dad.. i got it.. double extravaganzza gadgets.. Nikon Coolpix P600 and Sony Ericsson Smart phone W960i.. got it when Chinese New years Holedays.. Replace the lost of wallet.. hahahaha..

Nikon Coolpix P6oo

Semi Pro-compact DSLR camera with exchangeable lens and flash.. it also have GPS function and WLAN. resolution in the P600 has been upped to 13.5 megapixels on a 1/1.7 inch ccd
sensor, and the camera sports a28-11..f/2.7-5.9 Nikkor zoom lens.

Sony Ericsson W960i


A Smart phone
W96oi belongs to the Walkman series. It's features include 8 GB of integrate flash memory, 3G and WiFi connectivity and an autofocus 3.2 megapixels camera. The phone features a touchscreen and an integrated walkman player.