Blood Test


owhh malam selasa sepatutnya exam tapi pada paginya aku try bangun awal.. aku sememangnya nak study.. bagilah aku tumpu kart pelajaran aku plak.. dan niat aku betul2 nak study pagi tu.. tapi bangun2, kemaskan diri jap.. terus gie cafe.. nak beli air panas b4 study.. baru feel umphh skett.. otw bilik aku dah rasa semacam.. rasa mual, loya, penat, lenguh, badan rasa x sedap.. org lain tgk mybe x rasa pape, badan yang merasa ni? sampai bilik, aku terus bukak note.. cuba baca dan pahamkan apa yang salleh ajar malam td.. Tapi nothing.. nothing yang aku dapat.. aku rasa nak terbaring.. tapi x kena.. aku study duduk, still x kena.. badan aku mula terasa panas.. macam mana aku nk study.. pagi2 macam ni pon masih lagi seram sejuk.. huhu kart dewan exam nnt takut kaku lak..

maybe lepas aku mkn ubat, tido jap ok kot.. tapi xley tido dan aku takut gak tido, takut terlebih tido, jadi layan utusan, blog dsb.. hehe layan ni khusyuk sket.. lupa dah demam.. kepala start berdenyut2.. so aku amek keputusan gie PK, mintak mc utk exam.. sebab dalam dewan dah sah2 aku xkan dapat jawab.. walaupun satu dgn kondisi aku skang nih..

sampai PK, aku ikut prosedur macam biasa.. sampai di bilik Pegawai perubatan, aku ceritakan semua masalah aku.. Cakap sekali nak MC.. Then Doktor kata,

"awak gie makmal, test darah, saya tunggu di wad kecemasan"

Aku terkejut.. "Doktor ni nak pedajal aku ker?"

Aku tak pernah test blood semenjak dewasa nih.. last pon masa aku hingusan lagi, penyakit aku time tue, paru2 dijangkiti kuman.. Aku terus ke makmal kesihatan amek darah.. Aku takut sebenarnya cucuk mencucuk nih..

aku: "kak, kenapa kena amek darah nih"..
akak makmal: " doktor suruh amek, akak amek lah"
aku: "sakit tak kak, huhu, saya takut men cucuk2 nih.."
akak makmal: sambil gelak "sakit cket jerk, macam kena gigit semut"
aku: "jangan kak, sakit gak tuh, saya nanges nih"
akak makmal: sambil mencucuk " macam semut jerk kan"
aku : speechless

dalam lebih kurang 5 minit aku dapat result aku, gie wad kecemasan, Doc tgk, riak dia semacam normal, semacam terperanjat.. Aku x sedap hati.. maybe Doc nampak aku takut.. Then dia explain everything bout result.. Dia kata bil platlet 169, masih lagi normal, jangan risau.. Tapi esok datang balik, amek darah semula.. takut bil platlet semakin menurun..

Aku: "Doktor, kalau platlet normal bagi manusia sepatutnya berapa.."
Doktor: "bawah 150 baru masuk hospital, jangan risau"

Appparaaa punya doktor, tanya lain jawab lain.. Tapi dalam hati lega, sebab dapat MC, hehehe, dan lega sebab still normal, yang x selesa just esok kena cucuk lagi.. Dan aku terus kembali ke bilik aku dengan berjalan kaki dalam cuaca sederhana panas.. Adoiiya..

Sampai bilik, makan jap, then terus tido.. Sebelum tido, aku sempat bukak wikipedia mencari jumlah platlet normal bagi human being.. jumlah platlet normal 150-400.. wowwww dan aku? 169..

150....169...............................400..

Adakah itu sebabnya doktor mengelak soalan aku td??
Aku pernah buat Lat Industri Di Makmal Hospital, tapi x belajar lak jumlah platlet.. owhh atau adakah aku just sekadar risau, maybe 169 tu memang bil platlet aku dari kecik.. bil Platlet yang rendah.. Atau kadangkala naik kadangkala turun.. kebetulan masa amek darah tadi, dia terturun.. Owhh pelbagai andaian sedang bermain di kepala ketika ini..

Ketika menulis, kepala masih lagi terasa sangat sakit di belakang, kadangkala terasa nak muntah, kadangkala terasa letih, haihh mungkin berguna jugak blog nih, sekurangnya ada jugak yang mendengar kasakitan aku.. walaupun just comp, takder otak tapi x menyakitkan ati aku yang kadangkala terasa ati..




Hopefully, aku just demam biasa.. biasa dan Biaaaaaasaaaaaaaaaaa




5 comments:

  1. erk..ehehe

    semoga cepat sembuh.. chaiyok3x..

    ReplyDelete
  2. huhu baru amek darah..

    Alhamdulillah meningkat 180..
    tapinya.. aduhh.. Jumaat nie kena amek darah lagik..

    Doktor siap suh masuk air lagi..
    Naseb bek pandai mengelak.. hehe..

    thankss Jemi..

    ReplyDelete
  3. 2 la.. niat ko xbaek.. xnk amik exm pye psl.. sggup pi PK.. hahaha

    ReplyDelete
  4. nape x masuk air..biar air msk..bdn berisi n bertenaga ckit..huhuhu..t darah ley meningkat lagi..cecah 300..huhuhu

    ReplyDelete
  5. Salam anda telah di tag.. ehehe link

    dah sihat ke??

    ReplyDelete