Microbiology to another courses?

Dalam mempersiapkan diri menghadapi exam-exam terakhir ni, desas desus dan khabar angin di sekeliling aku ni bertiup kencang. Turut mempengaruhi psikologi aku.. Ada yang bukan shj khabar angin tetapi telah menjadi angin.. (maksudnya?) Ada khabar itu telah pon mejadi benar.. Tukar kursus @ tukar fakulti... Memember aku sama ada rapat or tak asyik mengtakan ingin tukar kursus dan ada yang dah apply untuk tukar.. Alasannya x dapat catch up, x mampu nak meneruskan saki baki pelajaran walaupun dah masuk 6 sem.. Wow.. Bukan Jumlah yang sedikit.. 6 Sem, masa, wang dan sebagainya terbuang begitu sahaja.. Tapi setiap orang ada hak masing-masing.. Bagaimana percaturan hidup mereka ?, mereka yang berhak tentukannya.. Bagaimana percaturan hidup aku?

Seperti mana rakan-rakan satu batch aku, aku dah masuk 6 sem.. Bakal meneruskan pengajian InsyaAllah lagi 2 sem.. Tapi mampu ke aku bawa saki baki pelajaran.. Sedangkan yang lain berputus asa.. huhu.. Kalo aku tukar kursus, apa yang aku nak amek.. Bussiness Management @ Law @ Political Science.. Kalo tak tukar kursus, mampu ke aku bawa (atau kena buang dari Universiti).. Satu pilihan yang susah .. Psikologi yang memeningkan aku.. Atau aku patut amek Psikology Course.. Hahaha... Tapi aku pon ada matlamat aku sendiri.. Aku harap keyakinan aku untuk teruskan kursus Mikrobiologi ni berjaya sehingga aku menggenggam segulung ijazah.. Walaupon aku x graduate dengan rakan-rakan seangkatan aku tapi aku akan make sure aku akan grade..

Lepas grade ? Aku akan bekerja (hope tak memilih) for 2 or 3 years before aku akan berusaha untuk sambung pengajian.. Master or another degree ? Depends.. Kalo aku grade ngan succesnya aku akan amek master.. after master of course pHD.. InsyaAllah.. Kalo aku sederhana jerk, maybe work for 2 or 3 years and the tgk yang mana seswai.. Kalo rasa nak amek Bussiness Management means aku amek double degree and sambong master dalam BM.. Kalo nak amek Political Science Better aku teros amek master..

Itu percaturan hidup aku, x perlu tukar kursus (disebabkan terpengaruh ngn member sekeliling) dan teroskan saki baki hingga akhirnya berjaya dalam hidup.. Tetapi aku perlu berhati-hati agar tak tergelincir dalam percaturan yang risiko ini.. Silap Langkah patah kaki..

So ? Apa yang korang rasa ? Any Comments ?

20 comments:

  1. huhuh;; ko stay je ngan course ko epong.. huhu..dah 6 sem dow..

    - -

    ReplyDelete
  2. chaiyok3x !!!

    all da best..

    sama2 kita berusha menuju kejayaan.. insyaALLAH (",)

    ReplyDelete
  3. xyah tukar la epong
    bazir duit jek
    6 sem dah
    nak ntukar baik tukar masa 1st ke 2nd sem ke
    teruskan! chaiyok2!!

    ReplyDelete
  4. hurm...
    izit dat difficult until u want to change ur course?
    wasting time la...da sem 6~

    ReplyDelete
  5. keadaan skang atas pagar.. if i fail one more paper, automatically... huhu.. papai UKM.... Tapi InsyaAllah keyakinan untuk x fail sem ni hope bertambah.. Tenkiu my Buddies..

    ReplyDelete
  6. hey jangan putus asa ha!!! ade jek org yg doakan kejayaan ko... semoga success sokmo.. hidup epong!!!

    ReplyDelete
  7. then, jgn la fail.. rugi ooo.. nti, sape nk bwk ktorg jln2 lg naik kete biru ko tu..huhu

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. changing courses??
    ats alasan xleh catch up? kalu tkr course confirm ley ker catch up??
    nk tukar law@political sc? course mmbce n analyzing? npk cam sng tp sket pon x.. membe2 mse tu da grad rse lg pressure kowt..
    it's not a matter of what course u r in.sume kt diri sndri.b positive.

    If God puts you to it, He'll help you through it

    ReplyDelete
  10. amier
    hahaha.. InsyaAllah.. keter biru still ada mmbawa anda mkn mcd suma.. haha.. nway mcd pkns 24 hrs dah bukak.. wow..

    juliet..
    law senang ker? coz my ambition to be lawyer, or architect...

    ReplyDelete
  11. Dah 6 sem kot! Rasanya baik teruskan. Tapi still, this decision is yours to make.
    Buat solat istikharah.

    ReplyDelete
  12. watever ur decision i will support (^_^)..
    but such a waste kalo tka cos..dh almst 6 sem.byk tenaga masa dan wang ringgit dihabiskan..ini yg kita pilih so we must face it..go2 caiyok2..i know u can do it..wat already happen take it as pengalaman..maybe d hikmah disebalik kejadian..'kita memang bergantung pada nasib..tp kita mampu menukar dan menentukan nasib kita sendiri'..watever it is i know u mampu n tabah mengharunginya..(^_^)

    ReplyDelete
  13. Akmal
    InsyaAllah.. Maybe x tukar.. Motivasi dak keyakiiba-tnan kendiri dtang secra tiba

    MissYasmeanz
    tenkiu (",(",)

    ReplyDelete
  14. apalah banyak sangat typing error ko ni epong.


    haih~

    hihi

    ReplyDelete
  15. kekal courses x semestinya tbaek...
    tuka courses pon x bererti salah kan?
    even kalu pilih untok bhenti pon bukan bmakna dunia akan teros gelap...

    yg penting penghujongnya jer

    ReplyDelete
  16. gile lmbat aku mmbalasnyer...
    law tu xde la senang sgt. n xde la susah sgt.
    kalu ade will ade way. same jer ngn course ko skrg.
    kalu rse susah then susahlah, kalu rse senang n bsungguh jd la senang.
    scare ksimpulannya law xsusah tp pening.. hahaha

    ReplyDelete
  17. salam...
    aku pun ade prob cam tu gak...
    nak tuka course... rase tak leh catch up... but 1 je
    "KALAU ORANG BOLEH BUAT, KENAPA SAYA TIDAK????..."

    until now, i still in the same course..yes!!!

    so, take ur time n think it...

    all the best!!

    ReplyDelete
  18. ~anonymous..

    tenkiu.. dan dah buat keputusan.. ini takdir.. kalau kita buka ruang luas2 dalam pemikiran kita.. kalau ada usaha pon, pasti akan berjaya..

    ReplyDelete
  19. hello..nk tnye..boleh ke tkr kursus kat U? I mean..tkr ke fakluti laen..sbb aku bcdg nk tkr..aku bru 2 abis 2 sem.. tp takde passion la nak blajar kursus yg aku amek skrang..

    ReplyDelete
  20. boleh.. try tanya dekan..
    tapi mana2 U pon bley tukar kursus..
    kalo UKM dah tentu boley..

    ReplyDelete