Tentang Kerja Lagi

Banyak sangat aku merungut sebab kerja kan. Then akan ada kata-kata, "duh, tak reti bersyukur, dah ada kerja pon masih lagi nak merungut".. Laaaa... Bersyukur is still bersyukur.. Tapi kemahuan tu mesti ada.. Pedulik apa orang nak kata.


Hari ni, Ahad, jam 4.50 Petang.. Aku masih di opis.. Aku rasa nak buat kerja.. Sebab aku suka kerja tak da orang.. Sibuk nk suh potostat sana sini.. Nak suh Scan sana sini.. Hakikatnya kalau dah macam tu memang aku tak buat kerja langsung dari pg sampai petang.. Aku tak suka semangat kerja aku di ganggu.. 


At least arini tak ada gangguan.. But unfortunately, emosi aku lak diganggu.. hahaha.. Banyak sungguh alasan.. Aku pening kepala macamana selesaikan masalah data ni.. Thats not my bidang lah nak merekacipta format data dan statistik ni.. Nak kena buat graph.. Macam aku ni memang background data dan statistik..


Kalau suh aku just fill up data entry takpelah.. Ni nak kena format, clean then nak kena kira berapa percent.. Sigh!.. Aku tak ada basic dan aku tak reti.. So semangat aku nak kerja di sini memang dah tahap worst apatah lagi staff kat sini mostly macam..... macam hensem laaaaah... demm you...


Macam fu*k kan.. dah lah kena buat data entry.. Kena jadi Personal Asst lak tuh.. then kena suh potostat sana sini, scan sana sini..Jap lagi aku kena bukak pintu sana sini.. Bila aku buat kerja ckp aku still tak buat kerja.. Gaji dah dua bulan tak dapat.. In proses.. Aku tak nak lah salahkan sesiapa.. Mybe its a part of process.. Then tak motivational langsung.. Untuk apa aku kerja sini dengan sukarela lagi sedangkan tak ada langsung imbuhan untuk aku? 


So aku tak nak buat kerja.. Nak balik.. Byeeeeee...




Problems?

prakata: eh ini entry tak puas hati.. jadinya bahasa kat sini dan emosi tulisan ini tak elok untuk kesihatan, apatah lagi grammar dan spelling.. abaikan..

gile.. tell me what my job scope actually.. Research Assistant. so why aku kena buat kerja macam technician, pembantu am tadbir atau kerja-kerja khas utk semua pegawai? then semua orang tau aku research asst tp kenapa aku kena jadi personal asst timb pengarah? Engkau orang tau jugak yang aku sikit pon tak berkira pasal gaji, apatah lagi mengungkit pasal gaji jadi boleh sesuka hati nk condemn aku.. selama beberapa bulan aku cuma diberi gaji tak sampai RM 1440 (basic gaji after tolak kwsp), then sekarang aku kena tunggu more than 2 month untuk dapat duit belanja aku... Now sekarang siapa yang berkira? I just wating my time.. Aku dapat pegawai-41 je, mmg aku sembur sorang-sorang..

Aku kena buat kerja pegawai-pegawai yg aku rasa aku cuma sekadar tolong.. dan aku buat kerja-kerja pembantu am rendah, jadi pernah selama ni aku mngadu yg aku terpaksa buat semua kerja tu.? tak... sebab aku percaya tu semua aku just anggap pertolongan dari aku yg mana aku still percaya one day aku akan dapat balik pertolongan dari orang lain.. Engkauorang jangan tipu, aku bukan bodoh.. Ramai lagi orang yang aku kenal kerja sebagai research asst.. so aku tau scope kerja yang sebenarnya.. tapi aku diam.. sebab aku tau aku cari rezeki kat sini...

tapi jangan kata aku main-main buat kerja.. atau aku perlu banyak lagi kerja-kerja bawahan sebelum aku dapat jadi pegawai.. babi apa kalau bukan kerja aku yang tak siap... jadi itu bukan tanggungjawab aku.. now tell me, which job kerja aku yang aku tak siapkan?

tak kisah lah kalau nak kata aku tak layak jadi pegawai, or korang gelakkan aku kalau aku mohon jadi pegawai, sebab i assume itu semua sebagai kritikan utk aku baiki diri.. yep.. ada reasonnya supaya aku sedar, theres a lot of thing aku kena belajar dari bawah.. tapi kalu dah macam ni korang suh aku buat kerja, babi pon boleh mogok.. puihh!....

syiall lah...aku bengang sebab aku tak dapt gaji dah dua bulan dan aku terpaksa makan pasir.. yet engkorang masih suka suki babi kata aku main2 buat kerja... pe? ko bagi aku elaun ke kalau aku serius buat kerja smp mmpus.. takkan.. amount gaji aku still mcm tu.. so tunggu je lah ye.. aku tawar ati dah.. ko bagi aku timbalan pengarah pon belom tentu aku nk stay kat sini lagi...

tunggulah sebulan lagi baru aku delete entry ni..