Sadness Ho-le-days

Di saat ini,
Aku merindui setiap langkahmu yang berterusan menapak dalam hati ini,
Aku merindui setiap hela nafasmu disisi bahuku ini,
Aku merindui getaran suaramu di cuping telingku ini,
dan betapa aku merindui lirikan senyummu yang menggamit hati.

Ketika ini,
Aku masih tertanya apakah yang ada di sudut hati ku lagi,
Merindui pada mimpi yang pasti tidak akan kembali,
Derita kerana cinta yang tiada berpenghujung,
Merana kerana kasih yang sering disanjung.

Yang pasti,
Bahagiamu adalah kebahagiaanku,
Tawamu adalah senyumanku,
Biarku derita janji kau bahagia,
Biarku merana asalkan ko tertawa.
Aku merinduimu sentiasa,
Walau dimana saja nafasmu terhela,
Kerana kasih dan cintaku,
memayungi kebahagiaan kamu..


Today friday morning.. petang ni aku balek JB
Holedaysss CNY..
balek yang hanya bertemankan report polis..
coz ic x buat lagi, kad mat3x x buat lagi, lesen x buat lagi..
blurr sekejap..
nk wat kad mtt3x skang ngn ic x sempat.
ini menjuruskan kepada lesen yang x dapat dibuat selagi
ic sementara x dikeluarkan..
so.....
terpaksa lah redah dan maybe wat ic dan etc suma
pas cuti CNY...
Soo selamat Holedays..
doakan aku selamat sampai dan selamat pulang kembali

Lost My Precious Things


Goshh.... Im Lost my wallet..
kena curi.. most suspected - mak cik cleaner..
kejadian dalam jam 8.00 - 9.00 pg..
Bangun2 nk g kelas, tengok wallet aku sudahpun ilang..
kalau ye pon MISKIN nk duit, mintaklah, aku bagi RM 10 ker seposen ker..
dah la x mintak izin... ngan ic aku, LESEN aku pon ko kebas gak..
wei aku nk balik JB nie.. nk raya cina..
waaaaaaaaaa
Susah betol lah pencuri ni... Miskin tol nk curi duit org..
kalau aku xder duit, paling koman pon pinjam ngn muka seposen..
ADuiiii.. Tolonglah pulangkan ic ngn lesen aku..
Haram Jadah tol..
kecian rumate aku pon ilang beg duit gak..
owhhhh....
sakitnya ati aku...
dahlah nk g report = duit
wat ic = duit
kad matriks = duit
kad banks = duit
evertyhings = duit.....

Me and PERMAJ..

Entry Akmal yang bertajuk realiti bukan fantasy mendorong aku untuk membuka kembali gambar-gambar kenangan aku bersama PERMAJ.. Apa ini PERMAJ..? dan apa ada dengan PERMAJ.. Sudah 3 tahun aku bersama dengan PERMAJ, sudah 3 tahun juga aku memperkembangkan pengaruh aku di UKM, sudah 3 tahun ilmu yang aku dapat di PERMAJ selain akademik yang aku hope banyak membantu aku di berdiri di luar sana nanti.. Kalau ada orang yang akan kata Life in University is the best, Aku akan sokong sambil menambah kenangan-kenangan aku dalam PERMAJ..

Sesungguhnya manusia itu memang pelbagai ragam.. dengan itu, melalui pengalaman berorganisasi, aku tahu siapa itu rakan, dan siapa itu lawan, tahu helah permainan politik setiap manusia dan tahu untuk menjadi pemimpin yang beretika dan bertanggungjawab.. Kalau dulu di sekolah, aku jarang diberi peranan untuk memimpin.. al maklumlah.. menjadi pemimpin dengan undian mengangkat tangan.. Dari segi apa undi itu tinggi? kredibiliti luaran, penampilan serta gerak tubuh badan.. Di sekolah ukuran badan aku yang kecil sentiasa menjadikan aku orang bawahan dalam setiap pergerakan persatuan.. DI sini, PERMAJ selalu memberi kepercayaan pada kekuatan dalaman aku bukan melihat hanya luaran. Ucapan berterima kasih memang tiada bernilai dan ini membuatkan aku rasa dihargai.. buatkan aku rasa dipercayai.. Keyakinan datang untuk menghidupkan kembali semangat aku.. Aku sendiri Ingin buktikan apa yang aku mampu buat.. aku sendiri Ingin dunia melihat, budak yang ketika dulu dipandang kecil bakal menggenggam dunia melalui PERMAJ.. Aku xder abang, aku xder akak.. Tapi aku mengaku yang aku ada abang dan akak dalam PERMAJ.. Aku ada saudara yang masih mampu tolong aku walaupun dalam dunia yang memang penuh dengan iri hati dan mementingkan diri..

Dalam PERMAJ memang terdapat pelbagai pengalaman.. Sakit ati, gembira, suka, mengeluh dan pelbagai lagi yang pasti menitiskan air mata bila dikenang.. Jerit dan perih seakan-akan bersatu dengan kegembiraan.. sudah asas, Kita pernah menjadi junior.. Putaran waktu akan menggantikan kita yang berada di bawah menjadi atas.. Senior seorang demi seorang akan pergi meninggalkan laman ilmu UKM.. Penasihat dan pembimbing serta rakan, seorang demi seorang meninggalkan beban amanah kepada kita.. maka kitalah yang harus berdikari membawa halatuju persatuan lebih dari sekadar cemerlang..

Melalui PERMAJ aku rasakan yang aku ini hidup, aku ini bernafas, dan aku ini bukan sekadar manusia yang lahir tanpa harapan.. DI PERMAJ aku pernah menangis dan di PERMAJ aku pernah ketawa.. Harapnya PERMAJ akan terus melahirkan insan-insan yang mampu membawa perubahan kepada Malaysia untuk beberapa tahun yang akan mendatang..

PERMAJ mampu menerima aku seadanya.. PERMAJ mampu memberi aku kehidupan yang selama ini aku anggap telah jauh terpinggir dalam hidup aku.. Ohhh Tuhan saja yang tahu betapa aku mencintai PERMAJ lebih dari segala-galanya di UKM ini.. Dan terima kasih atas ilmu dan pengorbanan abang-abang dan akak-akak yang pernah membawa aku mengenali apa ini erti hidup dan apa ini erti tanggungjawab..

Lots of LOVE and thank You

~Seluruh warga PERMAJ~

Congrats to Winner !!

Demam pemilihan sudah pun berakhir. Yang menyaksikan berlaku beberapa perubahan. Walaupun berlaku beberapa perubahan di kerusi-kerusi fakulti dan umum, Calon2 Aspirasi yang menyokong Aspirasi Universiti masih lagi memegang tampuk yang besar dalam dan peranan yang besar dalam Pemilihan Kali Ini.


Berlaku perubahan di beberapa fakulti seperti di FUU, Di mana GMUKM mengambil alih kerusi dari kepimpinan Aspirasi. Di Fakulti seperti FSSK, FTSM, FEP dan FSKB menunjukkan Aspirasi masih lagi menjadi kepercayaan mahasiswa dalam perjuangannya membentuk Universiti Kebangsaan Malaysia terjauh kehadapan berbanding Universiti lain-lain..
Sementara di sesetengah fakulti situasi dilihat seimbang dengan kemenangan kerusi dimiliki kedua-kedua belah pihak mengikut tahun. 2 kerusi dimenangi oleh Aspirasi dan 1 Kerusi dimenangi oleh GMUKM di FST..

Bagi Umum pula 6 Kerusi yang dipertandingkan bagi tahun 2 dibolot dengan jayanya oleh Pihak Aspirasi sementara awan mendung berlaku pada Aspirasi untuk Kerusi Umum Tahun 3 yang menyaksikan kemenangan pihak GMUKM untuk 3 kerusi dari 5 kerusi yang dipertandingkan.
Untuk melihat lebih lanjut sila layari laman web Keputusan Pemilihan Perwakilan Pelajar secara detail.

Tahniah kepada yang menang terutama Aspirasi.. Jalan kan tugas melindungi mahasiswa daripada pemikiran yang boleh menjahanamkan dan memalukan negara dan terutama anasir-anasir luar yang dilihat boleh meracuni pelajar-palajar UKM. Jangan Nila Setitik Rosak Susu Sebelanga.. Jalankan Tugas dengan dedikasi dan Penuh tanggungjawab.. Kepada semua yang telah dipilih tak kira siapa yang memegang kuasa tertinggi PMUKM, kerjasama perlu dalam menjadikan UKM terkehadapan dari yang lain-lain.. Jangan biarkan sikap kita yang suka membantah dan ego yang menyatakan hak kita sentiasa terlindung dari kebenaran menjahanamkan Universiti kita sendiri. Tolak Ansur perlu berbanding Ego yang masih berpegang kuat dengan prinsip politik luar.. Yang tidak menang, masih lagi boleh melakukan perubahan kepada mahasiswa, bukan saja menjadi MPP baru boleh mengubah mahasiswa.. Konsep bantu membantu itu perlu dalam mewujudkan kampus ke arah kesejahteraan.. Jangan Hanya tahu memutar belit fakta dan bercakap tidak serupa bikin.. Buktikan..

"Mahasiswa Peneraju Aspirasi Universiti"

Campus Election

Disebabkan Pilihan Raya Kampus sedang hangat di UKM dan di kolej2, maka aku adalah salah seorang insan yang sangat penat di ketika ini.. Bab-bab politik aku memang bersemangat.. Sekarang ni dalam kampus, memperjuangkan aspirasi Universiti adalah perjuangan aku..
Pemimpin sekarang adalah pemimpin masa akan datang.. Manifesto-manifesto yang dibawa oleh calon-calon perlulah relevan dengan dengan keadaan semasa kampus dan relevan dengan students..
Ketika melihat orang lain berkempen, ketika sibuk sini sana untuk memastikan tugas dan tanggungjawab dilaksanakan, adalah mereka-mereka yang menegur termasuk pegawai-pegawai Universiti.. "kenapa x bertanding?" Huhu.. terkilan jugak rasanya.. Dah nk wat macam mana.. xder rezeki.. haha.. adalah sebab-sebab tertentu x bertanding.. Tapi memang terkilan.. Haha..

So.. wat masa skang, Undilah dengan Bijak untuk penentu masa depan anda.. Undi dengan mata hati dan akal, bukan mengundi disebabkan hasutan yang tidak munasabah.. semua tidak betol? apa yang betol? Tahu bercakap dari melakukan atau membantu.. sebenarnya lah kan.. Dari bercakap ini itu tidak betul (yang sememangnya mahukan kuasa), eloklah membantu atau bekerjasama membanteras apa yang tak betul.. So undilah dengan bijak.. Selamat Mengundi..

What i want is..........

Dalam dunia tiada yang mustahil.. Begitu juga dengan impian.. Dalam entry sebelum ni, ada menyatakan yang imiginasi itu adalah pencetus kepada kehidupan realiti.. Betul ker ? maybe yes and maybe not.. Tapi saya berpegang kuat dengan mengatakan ya! sebagai contoh, imiginasi manusia untuk terbang menghasilkan kapal terbang, imiginasi manusia untuk bergerak laju menghasilkan kenderaan dsb... Jadi apa imiginasi saya untuk 10, 20, 30, 40 tahun yang akan datang dan apa yang saya mahukan dalam dunia ini...

1. saya ingin berjaya!.... berjaya dan terus berjaya..
yang dimaksudkan di sini bukan hanya mengenggam segulung ijazah,
tetapi kejayaan peribadi sehingga ke akhir hayat...

2. berkait dengan kejayaan, sudah semestinya yang saya mahukan
adalah pekerjaan yang tetap dan memuaskan..
Pekerjaan yang memberi kenikmatan hidup duniawi kepada semua insan
yang terdekat.

3. Pekerjaan yang menyenangkan memberi impak kepada kehidupan keluarga.
Melihat ibu bapa duduk di rumah mewah hasil pendapatan saya.
Melihat adik-adik melanjutkan pelajaran ke luar negara juga
hasil pendapatan saya.
Melihat isteri dan anak-anak saya senang dengan pakaian
dan makanan yang mengcukupi.

4. Apa yang saya mahukan adalah kebahagiaan orang yang tersayang.
Lebih dari kebahagiaan diri sendiri.
Lebih dari derita sendiri..

5. Saya mahukan keluarga yang baik. Untuk itu, saya perlukan
isteri yang mampu membimbing saya... saya mahukan isteri yang
menjadi contoh kepada anak-anak saya.. Saya mahukan isteri yang
sopan dan santun. Kesempurnaan sebagai seorang wanita.

6. Kadang kala terpikir, apakah saya sanggup membujang kalau tidak berjumpa
dengan apa itu kesempurnaan wanita..
Ya!... Melihat ibu bapa saya dan adik-adik saya bahagia lebih utama
dari kebahagiaan saya.. Maka saya akan berusaha lebih untuk
membahagiakan mereka...

7. Salahuddin Al-Ayubi. Penakluk Masjid Al-Aqsa...
Panglima perang islam yang berani dan gagah..
Alangkah indahnya jika saya di tempat beliau..
kurniaan keberanian menentang mungkar dan kekejaman
berjihad di jalan Allah dengan cara yang halal...

8. Yang saya mahukan, kehidupan di akhirat yang lebih utama.
Hidayah yang datang akan terus dipohon.
Untuk menjadikan diri ini berjaya dari segala aspek.


Adakah saya mementingkan kesempurnaan?

Award and Tagged

Ini adalah award yang saya terima dari Jemi.. terima Kasih ya.. Tapi ada lagi award seterusnya cuma ada beberapa peraturan yang harus diikuti.. Jom kita check out the rules:

Peraturan untuk menerima award ini ialah:
1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag

So thanks kepada Jemi coz telah memberi saya award ini. Tapi kalo rujuk pada peraturan menerima blog ini, kenalah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri.

1. Nama mengikut ic Mohd Saiful Nizam b. Mohd Zahri.
Membesar selama 21 Tahun Di JB..

2. Berumur 21 Tahun,
Bebintang Gemini

3. Kemungkinan merupakan seseorang yang
bercita-cita tingi dan semangat dalam menjayaan cita-cita itu.

4. Malangnya saya ini ada habit suka menangguhkan kerja,
dan bersemangat pada awalnya saja.

5. Antara Habit yang dirasakan besh dan jimat
ialah mengigit kuku. Huhu besh sebab sambil gigit sambil berangan
dan jimat x perlu membeli pengetip kuku.

6. Yang pelik sket, tapi dunia skang tkde yang pelik pun.
minat kepada toys, terutama berbentuk machine wars, spt Gundam, Transformers
maybe jugak Hot Wheels.

7. Ditambahkan kepelikan itu, minat jugak kepada bear coz cute
dan senang dipeluk. Tapi jangan u all ingat i ni patah lak. haha
still straight ehh..

8. Boleh lah kalau nak digelar gamers, terlalu minat men game,
tapi cuma dapat bermain di ps2.. coz my laptop x power.
Takper dah kerja beli desktop yang powerzzzz..
dan ps3, psp, nin-Ds, wii.. Semualah balun..
( skang ni ada org tak bagi men ngn beli benda alah tu, membazir katanya)

9. Maaflah yerk, statement ni kejam cket,
saya sekali pakai semuanya berjenama. Satu set Bdn kadang2 mencecah
Rm 1000. Tapi org tak perasan.. Xkn nk menunjuk plak yerk.. But itu juga merupakan
satu pembaziran, tapi saya suka.. haha..

10. Sya suka berangan, dan minat kepada novel, movies or whatsoever
yang ber'genre'kan fantasy. Harry Potter, LoTR, dsb.
Yang ini Go0d Habits, coz menambahkan imiginasi
yang bersarang dlm kepala. Imiginasi lah pencetus kepada realiti. Tak percaya?

Sya dah menceritakan 10 keajaiban dalam diri saya, jadinya saya boleh terima award.

p/s: owhh award ini sgt cute..

mengikut peraturan sebelum ini, saya dikehendaki memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog dan juga Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag. Tapi saya ni malas lah nak antar mseg/komen kepada mereka.. Jadi peraturan baru telah dibuat.. sesiapa yang membaca blog ini, anda telah di tag.. Haha.. Baru boley terima award..

sekian, Terima Kasih..

Evening Do Nothing

petang ni biasanya aku melakukan riadah.. dan biasanya juga riadah atas katil itu sudah menjadi satu senaman yang paling indah pada waktu petang-petang ni.. dan petang ini juga aku melayari beberapa blog-blog.. meng'edit' blog aku ini.. Sorry ya pada miszz yasmeanz, akmal dan sebagainya.. aku masih lg tak dapat nk link kan blog-blog tu suma.. maybe ada probs kot or nanti-nanti sampailah aku ke cc edit benda alah tu suma..

Tadi terbaca blog AJ.. http://mynameisnazir.blogspot.com/.. Bacalah.. input yang bagus dan menarik... Bout islam... Islam itu indah, Islam itu adalah agama yang menuntut kedamaian.. Tapi penganutnya yang menyalahgunakan islam itu sendiri... Solat itu mencegah kamu dari kemungkaran.. tapi bila solat, tetap juga melakukan kemungkaran.. mungkin benar kita semua tak buat maksiat dsb tetapi kata-kata kita sudah cukup mengambarkan betapa biadapnya kita sebagai seorang muslim.. Kalau cerita banyak pon bukan ada yang amek care, rite?

Kepada Jemi, Sorry ye.. Nanti aku amek award tu.. InsyaAllah akan amek, cuma lambat cket.. Nway tenkiu yer.. Huihh... Bnyak kerja ni, tapi buat x endah jerk.. haha.. proposal untuk dinner kelab microbs, meeting PERMAJ.. Dsb.. woww dah hampir 2 tahun bertugas kerana PERMAJ.. Tak sabar lak nk jadi pemerhati dan beri nasihat yang mana patut.. sambil tolong tengok-tengokkan.. Nway.. Gewd Luck untuk semua.. Selamat Maju Jaya..

Problem With New Year.

Tidak terlambat rasanya dan tidak ketinggalan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua penduduk dunia.. Kedatangan Tahun Baru yang datang untuk menggantikan Tahun-Tahun sebelumnya disambut dan diraikan setiap tahun menjelmanya Tahun Baru. Kita boleh lihat lampu-lampu, percikan bunga api, dan keramaian umat manusia membanjiri sesuatu kawasan, sememangnya fenomena yang biasa di ambang Tahun Baru.. Jadi jika tahun baru yang disambut setiap tahun ini adalah biasa, dimana masalahnya seperti yang dikata dalam Tajuk entry kali ini?

Dari Abi Said Al-Khudri r.a, katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : " Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya ( kuasanya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya ( nasihatnya ). Sekiranya ia tiada berkuasa maka hendaklah ia mengubahkannya dengan hatinya ( tidak meredhai perbuatan tersebut ). Dan yang demikian adalah selemah-lemah iman.

Kuala Lumpur, 2 Jan- Sebuah bilik di tingkat 11, Jln P Ramlee diserbu kerana dipercayai menganjurkan pesta seks. Terdapat 3 pasangan yang berada di atas katil dalam keadaan separuh bogel. sementara yang lain berada di dalam keadaan khayal kerana arak dan pengaruh dadah.

Kuantan, 2 Jan- "Bagaikan sudah jadi trend remaja sekarang". begitulah kesimpulan yang dibuat apabila Jab. Agama Islam Pahang (JAIP) melakukan operasi cegah maksiat dan berjaya menangkap 56 pasangan remaja Islam yang berkhalwat di bilik-bilik hotel sekitar bandar ini di awal pagi 1 Jan. Kesemua remaja yang ditangkap berumur 15-20 tahun dan kebanyakkan mereka masih bersekolah.

Shah Alam, 2 Jan- Jab. Agama Islam Selangor (JAIS) menahan 5
9 individu Islam disyaki berkhalwat di beberapa bilik hotel di sekitar negeri ini dalam operasi menjelang tahun baru semalam.

Jadi, dah tahu di mana silapnya? Tahun Baru dijadikan alasan untuk remaja islam berpesta seks. Menyewa hotel-hotel murah untuk dijadikan tempat melempias nafsu. Di Mana Harga diri Melayu Islam? Di Mana Harga Diri kita yang dijadikan sebagai hamba kepada Allah? Di Mana-mana seluruh dunia pun, sudah menjadi trademark setiap kali acara sambutan besar-besaran disambut dengan ragam yang menyalahi peraturan-peraturan yang telah lama ditetapkan untuk seorang muslim. Jika kita lihat di satu kawasan
di sekitar Lembah Klang, terdapat satu acara menyambut ambang Tahun Baru ala pantai. Dengan berbaju separuh bogel? adakah itu sambutan? Memang seronok kita menyambut sebegitu rupa. Leka, khayal seolah-olah dunia ini kita yang punya.. Seolah-olah maut itu gentar dengan kita. Kalau sambutan itu yang kita suka, kita lihat betapa marah Umat Islam andai artikel ini yang dikeluarkan oleh satu blog yang menghina Junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Memang tidak dinafikan ramai antara kita yang marah, geram dan sebagainya. Tapi bagaimana dengan yang tidak langsung mahu ambil peduli? Kalo awek tersayang dimaki dan dicaci. Kelubang kubur aku cari.. Semoga balasan dari Allah yang seadil-adilnya pada mereka yang menghina dan memijak-mijakkan maruah agama kita.

Cuba kita lihat pula artikel ini..

GENTING GAZA 2 Jan. - Serangan oleh tentera Israel di Palestin masih berterusan hari ini walaupun seorang pemimpin kanan Hamas, Nizar Rayan terbunuh semalam. Serangan tersebut turut memusnahkan 20 buah rumah yang disyaki menempatkan beberapa pemimpin Hamas, sebuah apartmen di selatan Palestin dan juga sebuah masjid. Jumlah kematian kini meningkat kepada 414 orang dan lebih 2,000 lagi cedera setelah serangan masuk hari ke tujuh hari ini.
Bagaimanapun di pihak Israel keangkuhan mereka semakin jelas dengan Menteri Luarnya, Tzipi Livni mengeluarkan kenyataan bahawa serangan yang dilancarkan mereka sememangnya sangat efektif. "Serangan yang dilancarkan di Palestin sejak ia bermula merupakan sesuatu yang berkesan. "Saya fikir sehingga sekarang selepas operasi yang dilancarkan sejak Sabtu lepas kami telah mencapai banyak perubahan," kata Livni selepas mengadakan pertemuan dengan Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy dan menolak agar gencatan senjata 48 jam dilancarkan.

BAITULMAQDIS 2 Jan. - Tinjauan pendapat oleh sebuah akhbar terkemuka Israel menunjukkan lebih dua pertiga penduduk negara Yahudi ini lebih suka sekiranya serangan udara ke atas Genting Gaza diteruskan. 71 peratus responden dalam tinjauan oleh akhbar Haaretz kelmarin iaitu pada hari kelima Israel membedil Gaza dan menyebabkan hampir 400 penduduk Palestin terbunuh, menyokong tindakan ketenteraan tersebut. Mereka mendakwa ia boleh menangani pergerakan Islam yang memerintah Gaza.

Jadi dimana kita sewaktu umat islam yang lain menderita. Mungkin ada yang prihatin, berdoa, memboikot dan sebagainya. Alhamdulillah kita akan akan buat dan membantu apa yang kita mampu. Itu yang menolong? Yang berpesta seks ketika Umat Islam lain berpesta Darah? hanya Tuhan Saja yang tahu. Hanya Tuhan saja yang berhak menentukan balasan kepada umatnya yang alpa..

Ibarat sudah menjadi trend.. Kini kita masih lagi tercari-cari.. dimana silapnya.. dimana kah salah yang harus diperbaiki sebelum masalah ini menjadi penanda keruntuhan akhlak dan keruntuhan sesuatu bangsa Di Bumi Malaysia. Ayuh kita selamatkannya.. pada masa kini, yang paling penting sekali, peranan ibubapa dalam membantu masyarakat kita keluar dari kancah maksiat.. Bantu bersama-sama mendidik anak bangsa.. BUKAN HANYA TAU MEMBANGKANG SEMATA-MATA.. Hidup Bangsaku, Hidup Negaraku. Tinggikan Imanku. Dan Angkat Martabat Agamaku..

Harry Potter and the half blood prince

“the war against voldermort is not going well, even muggle governments are noticing. Ron scans the obituary pages of the Daily Prophet looking familiar names. Dumbledore is absent from Hogwrts for long strectches of time, and the Order of The Phoenix has already suffered loses.

And yet…

As in all wars, life goes on. The Weasleys twins expand their business. Sixth year students learn to apparate – and loses a few eyebrows in the process. Teenagers flirt and fight and fall in love. Classes are never straightforward, though Harry receives some extraordinary help from the mysterious Half Blood Prince”

Jalan cerita buku ni Nampak sedikit membosankan pada awal permulaan citer.. bila baca sekejap mcm malas nak sambung balik.. Tapi yang membuatkan aku untuk terus membaca disebabkan aku pernah terbaca kart ruangan komen dan review dalam satu laman internet, The half blood prince ni merupakan novel yang paling best antara semua.. Ye ke? Jadi untuk tahu kesahihan nya, jom kita review.

Jalan cerita pada permulaan lebih berkisar kepada perjalanan harry untuk membongkar kisah lama He-Who-Must-Not-Be-Named dari lahir, bertatih sampai lah menjadi modal insan yang digeruni dan perjalanan novel ke 6 ini juga banyak berkisarkan kepada rancangan misteri Draco Malfoy.. Dan seperti biasa fenomena mengenai quidditch dan juga alam percintaan. Kissing, flirting dan pape jua menjadi rempah dalam menjadikan novel ini semakin tebal.. Tapi permulaan cerita ini tidaklah menarik sangat pada pandangan aku kecuali part 'kissing'.. hehe..

Kemuncak perjalanan novel ini bermula di mana dan ketika Harry Berjaya mendapatkan simpanan memori dari Prof Horace Slughorn seperti yang dikehendaki oleh Prof Albus Dumbledore, memori tu seterusnya membawa Harry dan Dumbledore untuk mengembara merentas zaman silam Voldermort dan menjejaki rahsia voldermort. apa yang membuatkan aku teruja, olahan suspen dalam citer ni sangat berkesan dan menyakinkan.. Hinggakan aku x percaya dumbledore mati dibunuh Prof Snape yang selama ini orang kepercayaan Dumbledore itu sendiri.. Dan aku expect dia maybe pretending to be dead, or kena kidnapped, or maybe satu pembohongan untuk menipu musuh. Semuanya tinggal suspen sehinggalan Upacara pengebumian dijalankan untuk Dumbledore.. Ketika itulah aku percaya yang dumbledore benar-benar tewas kepada kezaliman.. Walaupun Harry Potter x percaya pada severus snape, tapi I trust him because Dumbledore trust him.. haha.. Dan dari siri sebelum ni gak kita ketahui yang snape ni double agent, tapi yang mana sebenarnya snape ni bkerja dan setia?

Suspen yang diolah dan jalan cerita yang menarik benar-benar membuat kita terperangkap dalam situasi dunia sihir yang sebenarnya.. So tahniah kepada J.K.Rowling for the best novels she ever created. Kita turut merasa dan berdebar menanti apa yang berlaku di hadapan cerita.. Mungkin siri ni yang terbaik disebabkan kemuncak cter yang terbaik.. Apa akan jadi bila severus snape bunuh Dumbledore, Quidditch game, kisah silam voldermort, dan percintaan dan semua ini diterjemahkan ke layar perak.. x sabar hendak menunggu. Jadi sebagai promosi free, saksikan Harry Potter and The Half Blood Prince menyihir anda di pawagam berdekatan.

So aku mahu sambung Harry Potter and the Deathly Hollow..