Me As A Lawyer?

Akhirnya exam abes gak.. Tapi Ho-Ley-day Lambat lagi or maybe tak balek rumah langsung.. Owhh my Home Sweet Home.. Dan Tenkiu kawan2 for ur support.. InsyaAllah dengan kekuatan, i try my best.. Mungkin ada yang tertanya-tanya if i change my course, why law? and why political science? Haha.. Maybe this entry ada jawapannya..

My ambiton masa sekolah rendah, dah semestinya macam bebudak yang lain.. Doctor, Arkitek, Lawyer, Engineer dll. Tapi itu masa sekolah rendah sehinggalah aku terdetik untuk meminati bidang sastera.. Sejak bila.. Aku sendiri tiada jawapan.. Aku minat pada sastera, minat menulis puisi, minat untuk mengarang.. Minat menulis novel.. Ada juga aku menulis novel-novel yang mana akhirnya tersangkut di tengah jalan.. I have a bad habits, really-really bad.. Pernah dengar "Hangat-hangat tahi ayam"? Itulah gambaran aku sebenarnya.. Idea ada, alatan ada, sometimes masa je yang tak ada.. Tapi still x siap.. dan x berani nak tunjuk pada sesiapa.. Just minat, maybe bakat tak pernah pun ada.. Pernah juga aku terfikir maybe one day aku akan jadi penulis sambilan.. Hidup goyang kaki bersama royalti (itupun kalau hasil penulisan aku laku).. Haha so maybe aku patut jadikan sastera ni cuma hobi sampingan.. Ada masa boleh buat.. InsyaAllah..

Sastera dan Law ada kaitan?.. Aku tak sure sebab aku tak pernah belajar law.. Cuma apa yang aku tau i want to be a lawyer.. Berpakaian Smart di dalam court.. Petah berbicara.. Dan Lawyer merupakan pilihan pertama aku.. Why? Im not sure.. Tapi ada satu or dua perkara yang buat aku jatuh hati pada law.. Yang pertama aku suka berdebat, aku suka nak menang.. Sesiapa yang pernah kenal aku dengan sedalam-dalamnya tau yang aku tak akan pernah mengalah walaupun apa yang aku cakap tu salah.. Opsss.. Kantoi.. Haha.. Recall balek masa sekolah di MRSM, time sejarah, Cikgu Alishah ni pernah buat satu perdebatan lah kononnya, dan aku di awardkan pendebat terbaik oleh cikgu tersebut.. Banggalah jugak walaupun dalam kelas jerk.. Haha.. Tapi i make a mistake.. Aku tak pernah pon menonjolkan diri aku sebagai pendebat.. Aku tak pernah pun nak mencuba memasuki mana-mana pertandingan debat.. Entah sebab apa.. Mungkin aku jenis yang tiada keyakinan dalam mana-mana pertandingan.. Thats my mistake.. 2nd mistake pun terjadi bila aku ditawarkan MAKUM untuk pemantun UKM.. Tapi aku tolak.. Semua disekeliling aku kecewa ngan keputusan aku.. Benda dah lepas usah dikenang.. Teori kedua aku suka law atau pun berdebat ni berkait rapat dengan zodiak.. Bulan Mei dikatakan suka berdebat.. Maybe yes or maybe not.. Dan another teory is, Nizam.. Mohd Saiful Nizam yang ertinya Yang Terpuji Pedang Kebenaran.. Pedang boleh juga membawa erti kepada ketajaman berkata-kata dan Nizam membawa maksud kebenaran.. Ketajaman berkata-kata dalam kebenaran.. Haha just a theory..
Mungkin sebab itu aku suka law, dan aku sentiasa nak menang.. Dan aku pandai memutar kata-kata (dulu sahaja sekarang dah kurang expert)..

Ok, stop bout sastera and law.. 2nd ambition aku berkait dalam bidang architecture.. aku minat melukis walaupun aku sendiri tak nampak bakat melukis tuh, apatah lagi orang lain.. aku minat architecture, landscape design ni disebabkan kreativiti melukis sesuatu design/structure.. Imaginas yang melampau misalnya membayangkan sesuatu bangunan itu design nya modern plus tradisional.. Dan membuat rekaan menggunakan kadboard, gam tampal sehingga akhirnya membentuk satu hasil seni yang memuaskan hati sang penciptanya.. Tapi semua orang pun tahu, designer ni memerlukan kesabaran tahap maksima.. MInat tetap minat tetapi aku tidak ada kesabaran tahap tu.. Ditambahkan lagi dengan perangai aku membuat awal musim jerk..

Architect or Law.. Haha bila dikenangkan kembali.. Jauh Panggang dari Api.. Beza langit dari Bumi.. Bidang yang aku amek sekarang biologi.. Tak pernah terfikir pun aku akan amek kursus yang memrlukan aku duduk 24 hours menggunakan 6 mata.. Mata aku 2, ditambah spec mata 2, dan kanta mikroskop lagi 2.. Biologi.. HuuHuu.. Subjek yang aku fail sejak sek menengah lagi.. Haha kena banyak menghafal.. Dan skema jawapan yang teramat ketat.. .Walaupun aku berkata itu dan ini.. Realiti masa kini bukan lagi kehidupan zaman silam.. Realiti kehidupan kini perlu diharungi bukan lagi silam yang sentiasa dikenangi.. Sejauh mana pun kita memandang ke belakang, kita akan terus meredah waktu jauh didepan sehingga ke titik penamat kehidupan kita.. Salam..

Microbiology to another courses?

Dalam mempersiapkan diri menghadapi exam-exam terakhir ni, desas desus dan khabar angin di sekeliling aku ni bertiup kencang. Turut mempengaruhi psikologi aku.. Ada yang bukan shj khabar angin tetapi telah menjadi angin.. (maksudnya?) Ada khabar itu telah pon mejadi benar.. Tukar kursus @ tukar fakulti... Memember aku sama ada rapat or tak asyik mengtakan ingin tukar kursus dan ada yang dah apply untuk tukar.. Alasannya x dapat catch up, x mampu nak meneruskan saki baki pelajaran walaupun dah masuk 6 sem.. Wow.. Bukan Jumlah yang sedikit.. 6 Sem, masa, wang dan sebagainya terbuang begitu sahaja.. Tapi setiap orang ada hak masing-masing.. Bagaimana percaturan hidup mereka ?, mereka yang berhak tentukannya.. Bagaimana percaturan hidup aku?

Seperti mana rakan-rakan satu batch aku, aku dah masuk 6 sem.. Bakal meneruskan pengajian InsyaAllah lagi 2 sem.. Tapi mampu ke aku bawa saki baki pelajaran.. Sedangkan yang lain berputus asa.. huhu.. Kalo aku tukar kursus, apa yang aku nak amek.. Bussiness Management @ Law @ Political Science.. Kalo tak tukar kursus, mampu ke aku bawa (atau kena buang dari Universiti).. Satu pilihan yang susah .. Psikologi yang memeningkan aku.. Atau aku patut amek Psikology Course.. Hahaha... Tapi aku pon ada matlamat aku sendiri.. Aku harap keyakinan aku untuk teruskan kursus Mikrobiologi ni berjaya sehingga aku menggenggam segulung ijazah.. Walaupon aku x graduate dengan rakan-rakan seangkatan aku tapi aku akan make sure aku akan grade..

Lepas grade ? Aku akan bekerja (hope tak memilih) for 2 or 3 years before aku akan berusaha untuk sambung pengajian.. Master or another degree ? Depends.. Kalo aku grade ngan succesnya aku akan amek master.. after master of course pHD.. InsyaAllah.. Kalo aku sederhana jerk, maybe work for 2 or 3 years and the tgk yang mana seswai.. Kalo rasa nak amek Bussiness Management means aku amek double degree and sambong master dalam BM.. Kalo nak amek Political Science Better aku teros amek master..

Itu percaturan hidup aku, x perlu tukar kursus (disebabkan terpengaruh ngn member sekeliling) dan teroskan saki baki hingga akhirnya berjaya dalam hidup.. Tetapi aku perlu berhati-hati agar tak tergelincir dalam percaturan yang risiko ini.. Silap Langkah patah kaki..

So ? Apa yang korang rasa ? Any Comments ?

Please Make Me Smile.

tgh study.. gene ekspression esok.. 13hb Nov 2008 (Khamis)... sambil study sambil lyn sms.. walaupon kurang kosentrasi tapi still layan... memuaskan hati semua pihak.. sometimes sms yang diterima agak menggeruhkan keadaan dan menghilangkan daya usaha nk study.. mood nk study ilang suddenly.. kekuatan diteruskan.. aku ni ibarat telur di hujung tanduk.. tergelincir landasan maut digilis... pape pon hidup mesti diteruskan walau apa yang terjadi.. terjatuh perlu bangun.. dalam keadaan minda yang x menentu aku teringat pada sheila.... sheila yang pernah aku minat satu ketika dulu... lagunya memutar2 dalam kepala.. hanya itu yang aku mahukan.. suasana dalam lirik dan lagu.. hanya itu yang mampu ceriakan aku...

Datanglah sayang dan biarkan ku berbaring
Di pelukanmu walaupun tuk sejenak
Usaplah dahiku dan kan kukatakan semua

Bila kulelah tetaplah disini
Jangan tinggalkan aku sendiri
Bila kumarah biarkanku bersandar
Jangan kau pergi untuk menghindar

Rasakan resahku dan buat aku tersenyum
Dengan canda tawamu walaupun tuk sekejap
Karna hanya engkaulah yang sanggupkatakan aku

Karna engkaulah satu-satunya untukku
Dan pastikan kita selalu bersama
Karna dirimulah yang sanggup mengerti aku
Dalam susah ataupun senang

Dapatkah engkau s'lalu menjagaku
Dan mampukah engkau mempertahankanku

Bila kulelah tetaplah disini
Jangan tinggalkan aku sendiri
Bila kumarah biarkanku bersandar
Jangan kau pergi untuk menghindar

sometimes aku ingin nanges, tp ego seseorang lelaki mengatakan tidak.. sometimes aku ingin ketawa tapi keadaan hati mengtakan tidak... bila aku marah, biarkan aku bersandar, jangan kau menghindar.. dapat kah engkau selalu menjaga aku, dalam susah atau senang.. aku lelaki.. aku ingin seseorang yang menjaga aku.. bukan shj skang tetapi sehingga ke akhir nafas... bila ku lelah tetaplah di sampingku jangan kau pergi tinggalkan ku sendiri.. aku hanya mau tersenyum.. atau aku akan hidup selalu dalam kegusaran.. hidup dalam dunia yang tiada ketenangan..

exam!! exam!!


(click tis pic to view large version)

wish me luck!! Go!! Go!! Chayokkkk!!

im crying



bila usia janin 40 hari atau 40 malam adalah hadith Nabi Saw bermaksud, “Jika nutfah (gumpalan darah) telah sampai 42 malam, maka Allah mengutus seorang malaikat padanya, lalu dia membentuk nutfah tersebut; dia membuat pendengarannya, penglihatannya, kulitnya, dagingnya, dan tulang belulangnya. Lalu malaikat itu bertanya (kepada Allah), ‘Ya Tuhanku, apakah dia (akan Engkau tetapkan) menjadi laki-laki atau perempuan?’ Maka Allah kemudian memberi keputusan…” (HR. Muslim dari Ibnu Mas’ud r.a.)..

ketika ruh ditiup ke dalam janin yang bakal menjadi manusia, makan ditetapkan rezekinya, ditetapkan jodohnya, ditetapkan perjalanan takdirnya dan ditetapkan ajal mautnya.. kita hidup di dunia Allah harus bersedia dengan iman, ibadat dan amal seolah2 esok kita akan menghadapi maut... kita bekerja dibumi harus tekun dan yakin seolah-olah kita hidup seribu tahun lagi.. tapi perlu ingat kematian pasti menjemput kita..

tepat 12 am 27hb pagi Isnin, aku menerima satu berita. berita kehilangan seorang lagi insan yang ku sayangi.. Mok Teh aku.. berita sedih ni aku terima tepat Jam 2. pagi.. dalam keadaan penat dan letih sbb baru jer pas men futsal.. My Dad tulis anta mseg "Mok Teh Mersing meninggal".. terkedu dan terkejut.. meseg kart Hp aku tengok berulang-ulang kali tak percaya.. dapat je berita aku terus contact cousin aku di serdang dan berpakat sama2 konvoi ke melaka jam 3 pagi.. dari melaka aku berkonvoi plak dengan Paklong dan Makngah aku. konvoi sebanyak 5 kereta menuju ke rumah arwah di mersing.. sampai di Mersing dalam Jam 8 pagi.. hujan lebat mengiringi pengkebumian dan suasana sedih. Alhamdulillah dalam jam 2 petang semuanya siap dan hujan berhenti sebaik saja talkin habis dibacakan..

kehilangan Mok Teh amat dirasakan.. apatah lagi baru seminggu aku jumpa beliau pada jumaat 17hb yang lepas.. beliau dalam keadaan sihat walafiat.. sempat lagi menghidangkan aku air dan kuih raya.. dapat singgah sekejap jerk.. tapi takdir dah pun ditentukan oleh yang Maha kuasa.. Punca kematiannya mengejut; semput.. .. sesungguhnya Tuhan lebih mengetahui apa yang berlaku di langit dan dibumi..

Al Fatihah.. Semoga Ruhnya Dicucuri rahmat.


gambar adik beradik arwah Mok Teh aku
dari kiri: arwah Mok Teh, Makngah, Mok Da ( My Mom), Mak Ah @ MakLong, dan Busu