8 things you need to know before setting foot on a college campus

Ok sekarang tengah busy buat kerja. So just nak take a nap kejap. Fuh! Fuh!


Semalam baru menghantar adik perempuan ke Pusat Asasi UIAM di Petaling Jaya. Mungkin dia akan berada di sana dalam seminggu dan akan meneruskan pengajian dia di Nilai untuk tempoh 2 tahun lagi. Aku memang tak ada idea sangat tentang Asasi ni lagi-lagi UIA punya Asasi. Sesiapa yang tahu boleh bagi sikit idea dan penerangan. Dia dapat Sains Pengurusan dan Ekonomi.


Dan semalam merupakan hari pertama dia di hantar ke asrama secara total. And tak taulah anak manja macam dia boleh survive ke tidak. Haha. Hope she fine dan belajar elok-elok dekat sana. Kami dekat sini sentiasa mendoakan dan good luck. Try your best!


So here I give you, 8 things you need to know before setting foot on a college campus. I’m sorry, this one taken from here, and not my originally idea. Tak ada masa sangat nak berfikir. Kerja banyak!.


1.      1. Learn

Masuk asrama, banyak benda kena belajar. kena pandai bahagikan masa dengan setiap part dalam kehidupan kita. Belajar, basuh baju, sports/beriadah, dan aktiviti leisure yang lain. semua task tu kalau tak tahu pun, mesti kena belajar. you must know kalau tak, nak harapkan siapa? Kena tahu juga jaga kewangan, menguruskan masa dsb.


2.     2. Masa untuk Tidur.

Yep! Yang ini part yang memang aku suka tapi FAILED!. You must know bila waktu yang sesuai untuk tidur supaya tidak terlalu penat. Dan tidak tertidur waktu kuliah. Kalau aku dulu memang tidur time kuliah dan after kuliah. Malam, jem! Tak dapat nak tidur. So kenalah cari masa yang sesuai. Kalau terlebih tidur pun akan jadi penat, badan akan rasa sangat letih. Kalau tak cukup tidur, boleh masuk hospital.


3.      3. Privacy

Bila masuk asrama dan ada roommate, kena juga tahu batas-batas privacy yang perlu kita ada. Kalau dulu boleh cakap dengan makwe atau parents sekuat hati, sekarang dah tak boleh lagi. Melainkan kalau dapat laptop baru dan saja nak bercakap dengan kuat. Privasi perlu dan jangan sesuka hati bercerita kepada orang apa yang mereka tidak perlu tahu tentang kita.


4.     4. Kebebasan

Asrama merupakan syurga kebebasan. Terutama di peringkat kolej dan universiti. You can do whatever you want. Tapi ada batas-batas nya. Kalau silap langkah, kebebasan merupakan jalan ke neraka yang paling cepat. Kehidupan kolej ini memberikan kita 90% kepada kita untuk membuat keputusan tanpa bergantung pada sesiapa.


5.       5. Family

Pernah dengar tak homesick. Sesiapa yang dah biasa duduk asrama perkara ni pasti akan berlaku kepada kita. And mostly happen to girls. Kadang-kadang bila banyak sangat masalah, assignment, homework, masalah kewangan, kita akan terfikir kan keadaan keluarga dan kampung. Rasa nak balik tu meluap-luap. Macam aku dulu pun, kalau dekat rumah asyik nak bergaduh je, tapi bila dah ada di luar dan balik sekejap di rumah, pasti suasana akan bertukar lain. for sure!


6.       6. Makanan

Makanan adalah sesuatu yang sukar bagi pelajar asrama. Kalau dulu di MRSM, kenalah menghadap apa saja makanan yang ada. Ikan jaket lah, nugget keras, nasi berwarna-warni. Nak atau tak, kena juga makan. Kalau tak makan meranalah. Nak keluar malam-malam sah-sah tak dapat. Kalau beli pun, bila dah hujung bulan, terpaksa ikat perut. Paling best makan magi ramai-ramai. Makan dalam baldi kongsi seramai mungkin. Memang macam haram! Time ni, makanan paling dirindui, adalah makanan yang mak masak. Kalau sebelum ni macam tak nak makan je, tapi bila balik rumah, nasi goreng pun rasa macam makan dekat hotel 5 star.


7.       7. Persahabatan

Persahabatan di kolej ni lah yang banyak ajar kita tentang makna persahabatan. Seriously aku gunakan prinsip jangan percaya semua orang walaupun dia kawan yang terdekat dengan kita. Adik-beradik pun boleh bergaduh apatah lagi kawan. Bukanlah maksudnya kena jadi kera sumbang atau memilih kawan. Tapi more to berhati-hati dalam berkawan. Kalau kena dengan gaya, persahabatan yang bermula di kolej/asrama boleh menjadi satu persahabatan yang kuat dan akan dikenang sampai bila-bila. Bila dah lama duduk asrama, insya-Allah kita boleh kenal yang mana satu permata yang mana satu kaca. Yang penting, elakkan kita yang menjadi kaca.


8.       8. Mengenal kehidupan

Belajar di asrama bukanlah tentang belajar 100%. Ia tentang pengalaman yang bakal kita peroleh. Banyak benda yang akan kita belajar mengenai kehidupan di sini. Susah, ikat perut, suka duka, senang, waktu bergembira, waktu kita sedih dan terasa seperti semua orang tidak pedulikan kita, stress dan banyak perkara yang berlaku di dalam kehidupan asrama akan mengajar kita untuk menjadi manusia yang lebih kuat, tabah dan berdikari.


Itu saja. Idea yang di ceduk dari sumber ini dan ditambah dengan pengalaman sendiri. So kalau ada apa-apa nak tambah, silakan =)





hb24

Its 24 years old. Sudah 24 tahun secara Masihi aku melihat dunia. I’m a human being. Tipu kalau cakap semua hajat aku sudah tercapai. Tipu juga kalau cakap aku dah merasakan hidup aku sudah sempurna pada umur 24 tahun ni. Dalam 2 tahun ke belakang ni. Hidup aku terumbang ambing dan penuh dengan masalah yang membuatkan aku tewas pada tipu daya syaitan dan nafsu. Aku lupa bagaimana ertinya syukur yang akan membuatkan kita menerima seadanya apa saja ujian yang diberikan. Perasaan tamak dan mahukan sesuatu yang lebih membuatkan kita akan selalu terduduk setiap kali apa yang diinginkan tidak tercapai.


And that’s me, someone yang senang untuk de-motivated dan senang juga untuk re-motivated. For this birthday, aku cuma mahukan segala urusan aku dipermudahkan. Aku tak boleh nak minta hindarkan segala masalah sebab aku tau segala masalah tu adalah satu dinding ujian yang membuatkan kita lebih tabah untuk hari-hari yang datang. Aku Cuma minta dipermudahkan segala urusan agar aku dapat menghadapi segala ujian tu dengan tenang dan penuh hemah. Aku Cuma dah sangat meluat melihat blog ni dipenuhi dengan perasaan yang emosional dan tidak gembira. Jadi aku kena belajar untuk sentiasa gembira dan tersenyum walaupun di masa kesusahan. Dan semoga apa yang kita hajati seterusnya akan jadi sesuatu yang mudah untuk kita.


Aku Cuma tahu ada sesuatu yang menunggu aku di sana. Cuma bila, aku tak tahu. Tanpa usaha tak mungkin kita akan terus mengimpikan sesuatu yang tidak pasti. So untuk this ulang tahun kelahiran, aku Cuma berazam akan terus mencari kegembiraan, terus mencari kejayaan dan terus untuk mencintai Allah dan Rasul-Nya.


Jadi sesiapa yang membaca blog ni, aku nak mintak maaf dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki. Halalkan segala makan dan minum, maafkan atas segala keterlanjuran kata-kata.  Kita tahu bila kita dilahirkan di dunia. Tapi kita tak tahu bila kita diambil kembali oleh Pencipta. Terima kasih juga atas segala-galanya. Sokongan dan bimbingan, nasihat, tunjuk ajar, dan segala-galanya. Cuma Tuhan yang dapat membalas jasa anda.


Terima kasih juga kepada keluarga, Ibu, Ayah, Angah dan Adik serta semua ahli keluarga yang lain. yang jasa nya tidak dapat dibalas dengan kata-kata, perbuatan dan tingkah laku. Dan juga kepada kawan-kawan yang aku ada dalam dunia ni. Thanks for your support, wishes, dan thanks untuk setiap permulaan perkenalan kita. Perpisahan adalah sesuatu yang tidak dapat di elakkan. Tapi pertemuan yang bermula itulah titik perkenalan kita semua yang menghimpunkan segala suka dan duka. Thanks.


Let we start again!. With new hopes, new relations and new life!. Go!.



....

Past few days, I have a weird dreams. Mimpi yang banyak menyentuh perasaan dan sangat mengelirukan perasaan. Right now, aku sendiri tak tau nak fikir atau nak tafsirkan mimpi tu.  Aku bermimpi tentang suasana dan situasi yang berbeza tapi seolah-olah berkaitan dan mempunyai petunjuk.


Aku tak tahu either ianya petunjuk atau sekadar mimpi untuk mempermainkan perasaan aku. Aku pun tak tau nak cakap bagaimana ia mengganggu perasaan aku, tapi at least dah dua hari aku tak boleh nak tidur dan asyik memikirkannya. Anyway mimpi aku yang baru je berlaku tadi ni siap ada kesimpulan lagi.


Ok mari kita putar cerita ni ke belakang sikit. Aku tak boleh tidur malam tadi. I have a weird feeling. Rasa diri ni macam tak guna je dan rasa macam aku ni sangat-sangat gagal. Why orang lain macam ada kelebihan masing-masing and aku tak jumpa pun apa kelebihan aku. Since primary school then masuk sampai ke form 5, aku selalu jadi orang yang terakhir sekali untuk orang perasan akan kehadiran aku. Dengan budak yang tubuhnya kecil, dan rupa pun tak ganas, aku rasa macam kenapa aku dilahirkan sebegini. 


Even masa darjah 3 hingga 5, aku selalu je masuk lumba lari mewakili pasukan rumah hijau. Biasanya aku masuk 4x100 m atau 4x200 m. Tapi aku tak pernah menang sebarang pingat. Semuanya disebabkan aku, sama ada baton terjatuh atau aku sendiri yang jatuh. Dan  sejak saat itu aku mula hilang keyakinan diri. Aku rasa kan diri ni  tak berapa bagus berbanding orang lain. bola, badminton dan apa saja semua jenis sukan aku Cuma tau main saja, tak pernah berani nak pergi selection. Sebab aku rasa aku terlalu kerdil. 


Nak mengurat awek, aku Cuma mampu diam kan saja, budak kecil macam aku ni memang tidak ada market. And this is fact. Yep. Perjalanan hidup aku nampak lancar. Tapi perjalanan hidup hati aku, tak semuanya lancar. Sebab tu after matriks, aku mula tanam prinsip hidup dan I want to be whatever I want. Aku mula dihargai, aku mula rasa ada orang menyenangi aku, aku mula rasa orang pandang apa yang aku ada. Sesiapa yang hidup sezaman dengan aku, ini adalah fakta yang engkau orang tak boleh nak nafikan. Setiap pemilihan ketua kelas, ketua rumah atau presiden kelab, orang akan pandang yang tinggi, famous, good looking dan kelihatan sedikit matang. Mereka tak akan nampak seorang budak kecil, gelap, yang kelihatan bodoh, mudah di buli, yang hanya ingin mengambil perhatian dengan buat joke yang bodoh-bodoh. Kalau di calon pun, Cuma seorang dua orang je yang akan angkat tangan, mungkin Cuma mahu mengambil hati. Tidak seorang pun yang ambil serius setiap pandangan aku. They just know I still kiddo yang mereka anggap masih berhingus. That’s why I hate so much zaman sekolah. I hate to talk about that. All of them hanya meminggirkan aku without giving me the chances.


Masuk universiti, one by one aku diberi peluang handle something event, aku mula dihargai untuk memegang sesuatu peranan. That’s why aku anggap this is the time aku kena restructure balik minat aku, prinsip aku, dan jelas ke mana arah tuju aku untuk 10 tahun, 20 tahun dan 50 tahun akan datang. Tapi keyakinan ni tak kekal lama. Sedikit demi sedikit ia terhakis. Perlahan lahan keyakinan aku sedikit goyah. Aku mula takut what will I be around 30 years from now. The most important thing ada dua. One is my career, the other one is, who is perfectly to be mother of my Childs. Aku telah setup semuanya pada high expectation, pada high target, and I’m afraid, if I will not achieve that target, means that I made a big mistakes and I’m failed. And now, seriously what I see, what I feel is the biggest fail in front of me.


Dan semalam aku bermimpi selepas aku penat mengenang nasib. Cuma di akhir mimpi tu aku sangat terkejut. Terdapat mesej yang rasa sangat jelas. Di akhir mimpi tu apa yang aku ingat aku Cuma menuruni tangga escalator di satu tempat, tapi escalator tu runtuh dan aku terhumban jauh ke dalam jurang. Semuanya bagaikan disedut ke dalam jurang tu. But at the end, semuanya kembali pulih dan ada seorang lelaki yang aku tak kenal, berdiri di hujung escalator tu. Aku Cuma pandang dia dengan seribu tanda tanya. Dia Cuma jawab “Jepun sudah tahu kita gagal, dia Cuma tunggu masa bila kita betul-betul jatuh”. Aku Cuma mengangguk dan faham yang lelaki tu selamatkan aku. Aku Cuma faham sekiranya aku give up, aku akan betul-betul biarkan diri aku jatuh ke dalam jurang tu. But at the end ada seorang lelaki tunggu dan selamatkan aku sebelum betul-betul jatuh sampai ke bawah. Kenapa Jepun?


Dan kenapa aku mimpi dia dan arwah?



Tanya Sama hati

“Benar ku mencintai mu.. tapi tak begini.. kau khianati hati ini.. kau curangi aku..” – Anang. Bait lirik lagu tu kalau karaoke mesti ada satu perasaan aneh yang meresap ke dalam seluruh jiwa aku. Semacam ada aura aneh yang aku turut memahami perasaan Anang. Then bila dapat tau Kris Dayanti mengandung anak luar nikah, So akan ada rasa satu perasaan kesian sangat pada Anang. 


Ada lirik-lirik tertentu dalam penulisan sesuatu lagu benar-benar memberi kesan pada seluruh kehidupan kita.  Bila happy, for sure lagu-lagu romantik dan puitis akan menghiasi telinga kita pagi petang siang dan malam. Bila tengah sedih, lagu-lagu rentak perlahan, slow, dan dihiasi dengan 2-3 kotak tisu. For me, bila sedih lebih suka dengar lagu Hindustan. Terasa di awangan melayang je tanpa tali. Then my roommate akan bising-bising tak tahan, dan cakap bilik ni dah jadi macam bilik orang India. Haha. Aku suka music dia je. Lirik sepatah haram tak tau.


Lirik lagu dari seberang juga banyak meruntun perasaan. “Mungkin ini memang jalan takdir ku, mengagumi tanpa dicintai, tak mengapa bagi ku asal kau pun bahagia dengan hidup mu, dengan hidup mu” -  Ungu. Well bila tengah frust, lagu ni pasti ada dalam senarai.


Lagu pun macam buah juga. Bagi aku, ada musim-musim nya bila nak dengar lagu ini, bila rasa tak nak dengar sebarang lagu. Sekarang mood aku bercampur aduk yang aku sendiri pun sukar nak mengerti apa yang sebenarnya aku sedang rasa. Cuma sekarang lagu yang ada dalam kepala otak aku adalah lagu-lagu dari Allayarham P.Ramlee. yup!. Bait-bait lagu dia sangat berkesan. Dan sangat menyentuh perasaan sehingga ke lubuk kalbu. Right now aku Cuma nak dengar lagu Tanya Sama Hati dari filem Anakku Sazali. Sebab apa. Jangan tanya aku kerana aku pun tak tau.


Tanya pada pokok apa sebab goyang,
Nanti jawab pokok angin yang goncang,
Tanya sama langit apa sebab hujan,
Nanti jawab langit tanyalah awan.

Awan nanti kata aku kandung air,
Sampai tempat sejuk aku pun cair,
Tengok dalam air nampak bayang-bayang,
Campak satu batu bayang pun hilang.

Tanya sama hati apa rasa sayang,
Adakah tandanya nampak dipandang,
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya,
Punya tanda-tanda hubungan mesra.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.

Jikalau tidak kerana sayang,
Kuntuman kasih tak mungkin kembang,
Andainya jemu mengganti rindu,
Jambangan mesra tentulah layu.

Tanya sama hati pernahkah merindu,
Tiba masa lena apa mimpimu,
Masa berjauhan apa nan dikenang,
Bila difahamkan itulah sayang.




Kasih Platonik

Amirul masih merenung dalam ke dalam laptop yang sedikit usang itu. Perlahan-lahan jari-jemarinya menaip di atas papan kekunci cuba untuk mencari beberapa baris ayat. Jelas “Hubungan Platonik” merupakan kata kunci yang di carinya di laman maya. Ditekan nya butang “Enter”, lalu sebaris pengertian terpapar pada skrin laptop. Dia baca dengan perlahan, sesekali terlihat kerutan di dahinya nya, dia membaca dengan penuh teliti.


“Hubungan platonik adalah hubungan PERSAHABATAN antara perempuan dengan lelaki yang sangat akrab tanpa wujud perasaan cinta. Pasangan ini selalunya berkongsi rahsia sesama sendiri. Tak kira la dari yang luar dan dalam. Mereka tetap akan berkongsi”


Amirul bingkas bangun dan menolak laptop usang itu jauh dari dirinya. Dia mengambil bantal dan menekup mukanya. Dia tidak sesekali percaya yang hubungan platonik itu merupakan klausa yang sering dipakai oleh Hazriati. Dia tidak percaya sama sekali Hubungan Platonik itu wujud dalam dunia yang penuh dengan kepura-puraan.


Sudah terlalu banyak dia cuba bertanyakan apakah hubungan Hazriati dengan Fendi. Cuma jawapan yang keluar dari mulut Hazriati cuma lah klausa yang bermain di kepalanya sekarang ini. Dia membentak menzahirkan rasa tidak puas hati “tipu, kalau dah mesra bukan main, tak kan tidak langsung ada perasaan”. Dia keliru dan cuba akur, yang Hazriati memang ada perasaan pada Fendi tapi dia masih lagi tidak mahu mengalah selagi mereka belum ada ikatan yang rasmi.


Perlu kah Amirul akur yang Hazriati memang menyimpan perasaan pada Fendi dan terus melupakan niat untuk cuba mendapatkan gadis idamannya; atau Amirul perlu bersabar dan menanti serta percaya yang hubungan Platonik itu masih lagi wujud, dan percaya yang kemesraan Hazriati dan Fendi tidak lebih dari sekadar kawan yang mesra?


p/s: Bullshit, aku tak percaya langsung wujudnya term Hubungan Platonik. Well kalau dah betul suka dan ada rasa kasih, just declare sebelum membuat orang lain berteka teki tentang status kamu. So Amirul, better kau pergi dalam gua musang, dan bertapa. Itu lebih baik dari menunggu buah yang tidak gugur. #BelieveYourSelf.





Kerja

Right now aku kat Allson Hotel, ada bengkel semakan peraturan siswazah and its more to penggubalan auku bg post grade. And im here as technician and more to s/u nak kena salin, re-type apa yang diputuskan. Nampak senang tp berserabut kepala aku.


But thats not apa yg aku nk ckp. And right now, aku betul-betul masuk ke dalam dunia politik kerja dalam goverment. Its really2 menakutkan when u know this pegawai tak ngam dengan this pegawai, this pegawai ada setiap perangai sendiri.


In office too, ada yg berpuak2, ada juga yang cakap2 belakang, yg suka kipas bos, and its make me sangat takut nk kerja mkn gaji. Tak kesah lah apa jawatan aku sekalipun nnt, tetap tak lari dari fenomena ni.


So how, for me just follow the flow. Sesiapa yg tak kerja lagi tu prepare urself utk masuk dalam dunia politik kerja. Welcome!