new year.. not excited


pengakhiran 2009 diakhiri dengan perasaan kurang gembira untuk aku.. ntah emosi semakin tidak stabil..



pemikiran aku sangat complicated.. kepada sesiapa yang tahu tahniah.. yang tak tahu, ni nak bgtau.. aku kalau perkara remeh temeh ni ambil masa berminggu nak pikir.. nak pilih baju pon akan pikir berjam-jam.. (kecuali ke kedai makan 4 sure main tibai je shirt tuh)..


Kalau memikirkan pasal future.. aku akan pikir sangat jauh ke depan.. such as bila target nak kawen.. kalau dapat sambung master, buat master dulu then phd.. baru kawen.. andai kata dapat master di oversea.. kena kawen dulu.. tapi duit? mestilah xda.. ohh ya.. aku nak kawen mestilah dah ada rumah dan kete sendiri.. which means dalam 10 tahun lagi.. sesuai ok untuk lelaki macam saya.. then sambung lagi.. nak kerja sebagai apa.. kerajaan atau private.. Dan semestinya saya memikirkan gaji yang tinggi.. kerana apa.. untuk anak dan isteri.. makan, pakai everything kena perfect.. yang penting ilmu agama disebalik kemewahan yang diberi.. bukan mahu manjakan anak2.. tapi mahukan mereka mendapat yang terbaik.. (cerita macam dah ada 10 org anak)..


sebelum kawen.. saya nak tgk dua orang adik2 saya berjaya dulu.. duit yang ada hasil gaji atau simpanan, saya nak tgk ayah dapat beli motor harley davidson.. ibu dapat buka kedai sendiri.. adik faiz dan adik bakyah dapat melanjutkan pelajaran setinggi yang mungkin.. Semuanya itu duit hasil peluh sendiri.. baru lah hati ini tenang.. barulah hati ini dapat melakukan perkara yang diingini... Kalau boleh tak nak kawen sehingga mereka bahagia dulu..


complicatednya pemikiran ni sampai boleh terpikir.. macamana kalau aku pergi dulu berjumpa tuhan.. berapa ramai akan datang melawat.. berapa ramai yang akan menangis.. macamana adik2 aku nanti.. itu yag berfikir di masa depan.. sekarang? banyak teses, grade yang x abes2.. hutang akibat aku yang terlalu boros.. everything kena pikir.. dari kawan ke lawan.. dari atas ke bawah.. dari kiri ke kanan.. dari semua sudut dan perspektif...


mungkin ini tak ramai yang tahu.. sempena tahun baru aku just harap ini menjadi kenyataan.. aku berimpian menjadi seseorang dalam permainan politik.. aku akan berjuang sehingga ke atas.. sehingga menjadi whatever-it-called-khalifah.. Aku tolak tepi pemikiran sempit jahiliah yang diperjuangkan BN, PAS, PKR dan terutama DAP.. Aku nak membangunkan sistem khalifah semula.. Undang-undang Hudud diperjuangkan.. Sistem zakat dan cukai diperbetulkan.. Konsep bank diperelokkan sesuai sistem islam.. Jika Madinah berjaya membuat perlembagaan sendiri kenapa tidak kita? 


Konsep Islam sebenarnya relevan dalam apa jua situasi dan keadaan.. Aku percayakan itu.. Enough.. itu bukan angan.. itu impian.. kalau bukan aku.. maybe there must be someone yang boleh melakukan itu.. just a wish..


Sekarang pemikiran aku betul bercelaru.. entah sebab apa.. aku tidak boleh memberikan kata rasional.. Aku rasa perlukan seseorang.. Dan seseorang itu tidak ada untuk aku... owhh siapa boleh jadi the choosen one itu untuk aku.. SOmetimes aku rasa tak layak.. Dan sometimes aku rasa aku nak jadi seseorang yang lain.. Dan sometimes aku rasa aku seorang yang jelik lagi pelik.. Dan sometimes aku rasa tak ada sesapa yang sanggup berkongsi susah aku.. Senang kompom ramai.. hahaha..


Dan itu aku.. Pada akhir 2009.. Just wish 2010 is better than today.. every day ahead is better than today.. Dan semoga aku dapat mencari penyelesaian kepada apa yang aku pikir sekarang ini...


p/s: Aku ada pikir yang lagi berat sekarang menyebabkan ianya sangat berat untuk ditanggung.. apa dia? biarlah rahsia.. Just want to say I Love You... 






kecelaruan emosi



aku kecelaruan emosi yang sangat teruk.. datang bulan agaknya... andropause barangkali? (tak tau apa andropause? check wikipedia)

kadang-kadang rasa gembira sangat
kadang-kadang rasa sedih teramat
kadang-kadang suka merenung
kadang-kadang rasa berangan
kadang-kadang rasa penat
kadang-kadang rasa nak marah
kadang-kadang rasa menyampah
kadang-kadang rasa dah hilang akal

ini kecelaruan emosi namanya.. cacat.. dem..

tapi ada rasa gembira.. tapi ada rasa serba salah.. tapi ada rasa menyesal..

semua serba tak kena...

bila sesuatu itu





Bila sesuatu itu menjadi pilihan
Jalan yang sempit menjadi ukuran
Batasan keadaan menyukarkan setiap hela pernafasan


Bila pilihan semakin menyesakkan
Hati tertutup menafikan ikatan
Bila kata-kata semakin pudar warnanya
Angin menderu bertambah menyesakkan dada


Ada butir-butir kata tidak perlu dilontar
Biar saja cukup disimpan dalam hati
Tersimpan terkunci mati
Terkubur atas keterlanjuran waktu


Ada kala menjelma semacam dilema
Kau, aku atau dia.
Itu, ini ada sesuatu yang tiada


Lenyaplah ia dari mimpiku..
Angan pun tidak akan jejaki ruang impian
Ia cuma pilihan untuk sesuatu itu


Andai ia satu-satunya jalan yang ada
Biar ia sesatkan akalku, butakan hatiku, Bisukan nafsuku..

Apa makna Dewasa?




Apa makna dewasa? sudah mumaiz ataupun baligh? Bagi aku, dewasa adalah satu-satu perkataan sangat subjektif... Tak boleh dikira mengikut ukuran umur.. Tak tau lak erti dewasa dari sudut kamus.. Ini dewasa dari pengertian aku lah.. 


Dewasa mampu berfikir untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain.. Kalau kau buat untuk kebaikan diri sendiri, tapi orang lain seperti masyarakat mendapat keburukan dari tindakan kau itu, belum dewasa lah tuh..


Kalau kau buat untuk kebaikan orang lain, tapi mendapat keburukan diri sendiri.. Belum dewasa bagi aku jugak... 


Bagi korang, apa makna dewasa?

Alkisah McD, KFC dan Pizza

Apa kisahnya? Alkisah tersebut cerita pada suatu hari.. Terdapat sebuah keluarga yang mempunyai citarasa yang besar.. Maka mereka melapah terus KFC, Pizza dan Mcd Dalam satu masa.. hahahaha..


Buruknya teknik penceritaan atatu tu.. So, abaikan.. Cerita ni pasal ada satu hari sebelum ni, dalam cuti sem lepas, kira-kira 3 weeks before.. Famili aku yang sorang teringin nak makan McD, sorang lagi nak makan Pizzza dan ada yang sorang lagi nak makan KFC.. Tak tau nak decide mana, so kesemuanya adalah pemenang.. Aku juga jadi officeboy pi beli semua jenis fastfood itu.. Memang melahap betul semua nih... 





Ohh ya.. selepas setahun jadi Pengarah Tunas Bistari untuk sekolah SIGS, maka angah aku ni dapatlah gaji about Rm7++... Wow.. not bad for a16 years old student like her..  Semua makanan ni dibelanja oleh dia.. Clap clap clap... Pasni aku nak pow lagi dia.. Banyak duit lagi tuh... hahaha...






Kesibukan Tahun Akhir



Whoaa... Long time no see... very2 busy maa.... Kadang-kadang nak blogging, tapi bila dah menghadap laptop, rasa berat sangat.. Letih terlampau... Hampir seminggu lebih aku kat kampus sebab nak menyiapkan lab work untuk theses aku nih... Banyak sangat rintangan untuk menyiapkannya... Tapi satu je yang aku keliru..


Aku keliru sebab makin lama aku makin seronok untuk membuat streak plate dan gram stain untuk melihat koloni-koloni bakteria dalam agar.. Aku rasa seronok sedangkan dalam entry sebelum nih, bagai nak rak aku mengeluh sebab aku rasa jiwa aku tak kena sangat dengan sains.. But dalam masa yang sama, terbit sedikit perasaan seronok dengan sains..


Maybe sebab bila timbul satu kesusahan atau halangan, dengan mudah kita menyalahkan situasi tanpa memahami situasi itu.. Atau pemikiran belum matang untuk kita berhenti mengeluh terhadap sesuatu kesukaran? Maybe juga aku seronok sebab bendanya mudah dan kena dengan minat aku.. Streak plate dan observation... Jelas sekali bila part membuat agar plate, autoclave dan sebagainya.. Masih lagi rasa malas..


Apa itu agar plate, streaking plate, dan observation? InsyaAllah ada kesempatan, aku akan coretkan dalam blog ini...


p/s: Akan ada 2 entry menyusul selepas ini, maybe akan disetkan autoupdate.. Busy man beb.. haahahaha