Apa makna Dewasa?




Apa makna dewasa? sudah mumaiz ataupun baligh? Bagi aku, dewasa adalah satu-satu perkataan sangat subjektif... Tak boleh dikira mengikut ukuran umur.. Tak tau lak erti dewasa dari sudut kamus.. Ini dewasa dari pengertian aku lah.. 


Dewasa mampu berfikir untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain.. Kalau kau buat untuk kebaikan diri sendiri, tapi orang lain seperti masyarakat mendapat keburukan dari tindakan kau itu, belum dewasa lah tuh..


Kalau kau buat untuk kebaikan orang lain, tapi mendapat keburukan diri sendiri.. Belum dewasa bagi aku jugak... 


Bagi korang, apa makna dewasa?

6 comments:

  1. dewasa bile dri rse dh dewasa..susah nk describe..tp xkn ttbe umo 13 thn ngaku dewasa plak

    ReplyDelete
  2. for me dewase ble kite dah mampu tuk berfikir scare matang tuk kepentingan kite n kepentingan org len gak..

    for me jugak prangai cam budak2 x semestinye melambangkan x dewase.. normal pe org dewase prangai cam bdk2.. better dari org dewase yg berlagak matang la sangat tp x enjoy life, btpe..

    ReplyDelete
  3. haha.. kalo berfikir utk kebaikan sendiri tapi masyarakat mendapat keburukan.. bagi aq tu kebergantungan

    kalo buat kebaikan untuk orang lain. tapi mendapat keburukan untuk diri.. bagi aq tu pengorbanan..

    sifat kebergantungan dan pengorbanan bg aq mmg lumrah manusia.. wujud seiring dan setempat seperti yin dan yang.. perlu ada kedua-dua untuk menjalinkan hubungan sesame manusia.

    yang menjadikan sesorang itu dewasa. apabila berfikiran matang. dan mampu bercinta dan membalas cinta yang diberi..

    ReplyDelete
  4. 13 mengaku dewasa, tolong tumbuk dan tampar.. hahaha

    ammar aku suka statement: perangai mcm budak2 xsemestinya melambangkan tidak dewasa...

    matleh: aku setuju part yang kebaikan utk org lain, tapi buruk utk diri sendiri dinamakan pengorbanan...

    dan aku rasa pengorbanan lebih penting dari apa yang kau namakan kebergantungan.. sebab kalau selalu dia buat just untuk kebaikan diri sendiri tetapi buruk utk org lain.. itu buruk perngai namanya...

    ReplyDelete
  5. hanya orang sekeliling boleh mnegatakan kita dewasa atau tidak. tak gitu?

    ReplyDelete
  6. yup mata org yg memandang kadangkala leboh betul dari mata kita..

    nway Adam, thanks singgah my blog.. dan sorry kalau aku ada terkasar kat blog ko.. Almaklumlah semangat Universiti yang menebal...

    ReplyDelete