Me As A Lawyer?

Akhirnya exam abes gak.. Tapi Ho-Ley-day Lambat lagi or maybe tak balek rumah langsung.. Owhh my Home Sweet Home.. Dan Tenkiu kawan2 for ur support.. InsyaAllah dengan kekuatan, i try my best.. Mungkin ada yang tertanya-tanya if i change my course, why law? and why political science? Haha.. Maybe this entry ada jawapannya..

My ambiton masa sekolah rendah, dah semestinya macam bebudak yang lain.. Doctor, Arkitek, Lawyer, Engineer dll. Tapi itu masa sekolah rendah sehinggalah aku terdetik untuk meminati bidang sastera.. Sejak bila.. Aku sendiri tiada jawapan.. Aku minat pada sastera, minat menulis puisi, minat untuk mengarang.. Minat menulis novel.. Ada juga aku menulis novel-novel yang mana akhirnya tersangkut di tengah jalan.. I have a bad habits, really-really bad.. Pernah dengar "Hangat-hangat tahi ayam"? Itulah gambaran aku sebenarnya.. Idea ada, alatan ada, sometimes masa je yang tak ada.. Tapi still x siap.. dan x berani nak tunjuk pada sesiapa.. Just minat, maybe bakat tak pernah pun ada.. Pernah juga aku terfikir maybe one day aku akan jadi penulis sambilan.. Hidup goyang kaki bersama royalti (itupun kalau hasil penulisan aku laku).. Haha so maybe aku patut jadikan sastera ni cuma hobi sampingan.. Ada masa boleh buat.. InsyaAllah..

Sastera dan Law ada kaitan?.. Aku tak sure sebab aku tak pernah belajar law.. Cuma apa yang aku tau i want to be a lawyer.. Berpakaian Smart di dalam court.. Petah berbicara.. Dan Lawyer merupakan pilihan pertama aku.. Why? Im not sure.. Tapi ada satu or dua perkara yang buat aku jatuh hati pada law.. Yang pertama aku suka berdebat, aku suka nak menang.. Sesiapa yang pernah kenal aku dengan sedalam-dalamnya tau yang aku tak akan pernah mengalah walaupun apa yang aku cakap tu salah.. Opsss.. Kantoi.. Haha.. Recall balek masa sekolah di MRSM, time sejarah, Cikgu Alishah ni pernah buat satu perdebatan lah kononnya, dan aku di awardkan pendebat terbaik oleh cikgu tersebut.. Banggalah jugak walaupun dalam kelas jerk.. Haha.. Tapi i make a mistake.. Aku tak pernah pon menonjolkan diri aku sebagai pendebat.. Aku tak pernah pun nak mencuba memasuki mana-mana pertandingan debat.. Entah sebab apa.. Mungkin aku jenis yang tiada keyakinan dalam mana-mana pertandingan.. Thats my mistake.. 2nd mistake pun terjadi bila aku ditawarkan MAKUM untuk pemantun UKM.. Tapi aku tolak.. Semua disekeliling aku kecewa ngan keputusan aku.. Benda dah lepas usah dikenang.. Teori kedua aku suka law atau pun berdebat ni berkait rapat dengan zodiak.. Bulan Mei dikatakan suka berdebat.. Maybe yes or maybe not.. Dan another teory is, Nizam.. Mohd Saiful Nizam yang ertinya Yang Terpuji Pedang Kebenaran.. Pedang boleh juga membawa erti kepada ketajaman berkata-kata dan Nizam membawa maksud kebenaran.. Ketajaman berkata-kata dalam kebenaran.. Haha just a theory..
Mungkin sebab itu aku suka law, dan aku sentiasa nak menang.. Dan aku pandai memutar kata-kata (dulu sahaja sekarang dah kurang expert)..

Ok, stop bout sastera and law.. 2nd ambition aku berkait dalam bidang architecture.. aku minat melukis walaupun aku sendiri tak nampak bakat melukis tuh, apatah lagi orang lain.. aku minat architecture, landscape design ni disebabkan kreativiti melukis sesuatu design/structure.. Imaginas yang melampau misalnya membayangkan sesuatu bangunan itu design nya modern plus tradisional.. Dan membuat rekaan menggunakan kadboard, gam tampal sehingga akhirnya membentuk satu hasil seni yang memuaskan hati sang penciptanya.. Tapi semua orang pun tahu, designer ni memerlukan kesabaran tahap maksima.. MInat tetap minat tetapi aku tidak ada kesabaran tahap tu.. Ditambahkan lagi dengan perangai aku membuat awal musim jerk..

Architect or Law.. Haha bila dikenangkan kembali.. Jauh Panggang dari Api.. Beza langit dari Bumi.. Bidang yang aku amek sekarang biologi.. Tak pernah terfikir pun aku akan amek kursus yang memrlukan aku duduk 24 hours menggunakan 6 mata.. Mata aku 2, ditambah spec mata 2, dan kanta mikroskop lagi 2.. Biologi.. HuuHuu.. Subjek yang aku fail sejak sek menengah lagi.. Haha kena banyak menghafal.. Dan skema jawapan yang teramat ketat.. .Walaupun aku berkata itu dan ini.. Realiti masa kini bukan lagi kehidupan zaman silam.. Realiti kehidupan kini perlu diharungi bukan lagi silam yang sentiasa dikenangi.. Sejauh mana pun kita memandang ke belakang, kita akan terus meredah waktu jauh didepan sehingga ke titik penamat kehidupan kita.. Salam..

9 comments:

  1. setiap org d cita2 sdri ..its goo to have ambition..at least make us to move foward...huhuhu..if i have opportunity..saya akan join gak tentera laut..hehehe..

    ReplyDelete
  2. hurm.. why not jadikan blog ko sebagai permulaan dalam bidang penulisan (esei, novel, or puisi...)

    and about the ambitions, aku harap ko akan jadi someone yg dikenali, n the thing is jgn regret dengan setiap pilihan yang ko dah buat. coz setiap perkara tu ada hikmahnya..

    huhu

    NUke

    ReplyDelete
  3. X semestinya ko perlu amik sastera untok kenal apa itu sastera kan?

    Budak amik sastera pon blur dlm sastera..


    Sbb benda 2 mmg dah ada dlm diri ko.

    Apa pon pilihan ko, pekerjaan apa ko akan buat in the future, benda 2 still ttp akan ada dlm diri ko..

    ReplyDelete
  4. da habis xam? congratz!
    ok x???
    hehe~~ ni kes busy events la ni x blk rumah?

    ReplyDelete
  5. facts about law.

    xde kne mgena ngn sastera. tp words,wording made such great difference in law.byk effort diperlukan dlm legal education that y diorg ckp READING the law. cz kne bce legal text,legal judicial opinion,legal statutes and mcm2 la bkenaan isu yg kene sttle(kalu nk sue negligent surgeon hv to bce buku medic plak).
    bace and translate into simpler words that laymen can understand.

    pasal memutar kata2 plak. law has nothing to do with memutar kata2.
    apa yang perlu adalah your stand on that argument and how to make your stand valid. how to make it valid by giving opinions,facts,evidence,
    pd saya,kalu memutar kata2 tu da mcm lari dri stand sendiri.
    and mmg lawyer need to be a good and influential speaker.kat luar boley la ckp salah2 atau tipu org.
    kat court xleh la.. sbb judge mang giler hebat.

    pjg aku tulis mcm nk wat satu post jer, haha..

    ReplyDelete
  6. owh.. huhu... haha.. hanya law students jerk yang faham kan.. mcm bio students gak.. org yang x tahu akan ckap pape jer just as rumours.. Nway tenkiu Juju...

    ReplyDelete
  7. Student archi je tau betape susahnyer archi..Kalo x larat, leh ciritlah jwbnnyer..

    Submission time, ko x tido bape minggu coz nk siapkan presentation, n last2 x semestinye leh dpt A pon if siap..

    N makin lame ko akan dibebani fikiran, betol ke x aku amik course nih..Coz mental dh makin x kuat da..Some of my batch tetinggal coz down mase saat2 kritikal..

    ReplyDelete
  8. salam...
    ko ade bakat dlm sastera a..
    care ko menulis...ayat pun best gl bace...
    xpe, ape yg ko tempuh skang, ko redah,tempuh habis-habisan...
    but, maybe ko leh wat keje sampingan.. maksud aku, ko mek bio, ape kate sastera tu tuk mase2 terluang...
    jgn sie2 kan bakat ko...

    all the best 4 u!!
    ilmu itu luas..

    ReplyDelete
  9. -Anonymous

    tenkiu bebanyak.. yup.. sebenarnya semua kos tu ada kelebihan dan kekurangan.. dan ujian setakat mana ketabahan kita mengharunginya.. tenkiu and gewd luck to0.. All The besh To All..

    ReplyDelete