Burger!

You know what, dari dulu lagi bestnya kalau ada blog ni, it’s like a good platform tau kalau kita rasa nak luahkan something, or nak cerita something. Sebab!.. Blog tak boleh kutuk kau, tak boleh nak kritik kau, ataupun tak boleh nak stop kau dari teruskan luahan kau.. Blog adalah an excellent LISTENER.  Tapi ingat, ALLAH lagi Maha Mendengar.

Eh kalau ada tukang komen blog yang turut mengkritik macamana? ….. - Pergi mampus!

First day buka gerai sangat leceh, berseorangan pula tu, angkat gas, pasang lampu, susun barang-barang atas meja, potong bawang, sayur, timun, isi sos cili, blackpaper, mayonis, marjerin, susun daging2 dalam ice box, panaskan kuali, sediakan plastik, wrapping, and everything is on my own. Then ada pula yang persoalkan boleh je buka sorang, tak susah manapun.. So for ur answer, I’m a newbie, if you tak nak support then don’t! If you think you are really good, then try to make it by yourself!. Kalau nk kritik pun agak-agak lah.. please don’t be tooooo over-criticize. Respect other’s feeling unless you anggap manusia di sekeliling ni pokok!...  Rasa inner-feeling tu nak mengkritik jugak? Then listen first!... before you jump into your conclusion.

After this, my story I keep it by my own. Nak cerita dengan orang? Tak Payah. Serik!.

Back to the topic, dalam kelam kabut tu, nak dijadikan drama, ibu jari terpotong tatkala memotong sayur. Luka agak dalam, sampaikan darah menitis-nitis ke lantai. Pekat bagi darah orang yang tak suka minum air masak. Dah 2,3 kali cuci pun still jugak berdarah. Balut dengan tisu banyak manapun still berdarah. Tengah berdarah tu mana lah nak amik order, nak goring daging, nak continue potong sayur.  Then datanglah penyelamat. Terima Kasih buat Azmi dan K.Lily sebab sudi singgah dan menjadi penyelamat waktu kecemasan. Azmi lah yang pergi beli plaster, potong sayur, tampal menu harga, nyalakan kuali. Kalau tak ada mereka, agaknya keadaan mesti kacau bilau. Tapi orang tak tau, orang anggap benda simple tu semua boleh buat. Serius!. Aku makin bengang dengan setiap manusia yang tidak reti meletakkan diri nya dalam keadaan orang lain. EMPATHY!!!

After Azmi datang tu, Alhamdulillah keadaan terkawal, selepas azmi minta izin pulang pon suasana dalam keadaan yang amat terkawal. Sehinggalah tutup gerai waktu tu. Masa berkemas tu, ada orang tolong. Sahak dan Wan. A bunch of thanks to them. Appreciate that.. So aku tak nafikan boleh je buat sorang, tapi for the first time setup gerai mestilah ada sedikit dua kekabutan. Apa. Manusia bukan SEMPURNA beb! Takkan nak terang lapanbelasjutakali baru nak paham MANUSIA tu bukan TUHAN, bukan MALAIKAT.

p/s: Aku hanya nak orang mendengar. 

1 comment:

  1. Marah betul ko.. sabar je la epong. Org lain tu x lalui ape yg ko lalui sbb tu xpaham susah senangnye. Jadi abaikn je la kate2 mreka. Ape2 pun smoga berjaye jalankan bisnes~ :D

    ReplyDelete