Mahasiswa dan Demonstrasi



Hari yang terbaik untuk melihat kekecewaan GMUKM tumbang di UKM...  sudahlah kalah, malah hanya kerana tidak beruas hati dan ego dengan kekalahan, mereka berdemonstrasi di hadapan pusat komputer.. 

Silap fakta!! 

bukan demonstrasi tetapi merusuh!!

TNC, dan pegawai2 yang ada dalam Pusat Teknologi Maklumat terkurung selama beberapa jam.. Itukah sikap yang kononnya mewakili suara mahasiswa? Itukah sikap yang diwar-warkan sebagai demokrasi adil dan terpimpin? Jelas jahanam dan memalukan UKM sendiri dengan sikap kebudak-budakan mereka... Lihatlah nama UKM akan meniti di bibir -bibir akhbar.. Betapa mahasiswa UKM suka merusuh dan berdemo.. sedikit sebanyak menjejaskan peluang dan masa depan mahasiswa UKM sendiri dengan kebodohan mereka..

Apakah mereka ini tidak ada isu hendak dimainkan sehingga menyatakan pilihanraya ini tidak adil disebabkan mereka kalah.. 

Jelas.. 

Aspirasi menang - Tidak adil
GMUKM menang - Kebenaran sudah terbukti

Dengan perwatakan dan gambaran seperti satu pertubuhan memperjuangkan Islam, jelas mereka tidak amalkan sepenuhnya apa itu Islam yang diperjuangkan.. Tanpa segan silu mereka memfitnah aspirasi tipu, serta mendoakan kehancuran Aspirasi, dengan suara muslimah yang lantang.. Bukankah mereka sepatutnya menjaga akhlak dan bukan menjerit2 seperti anjing yang tersepit?

Milik siapa budaya Berdemonstrasi ini? Tak salah dan tak lain ialah pimpinan teratas mereka, pakcik anwar berahim...

Mahasiswa pilih dan kenal, siapa mereka sebenarnya ini?

TOLAK GMUKM-PERUSUH

12 comments:

  1. ble x ko cite kat aku ape yg mpp aspirasi buat utk mahasiswa? xlain hanyalah pesta2.. bahkan dlm program keusahawanan kononnye anjuran usahawan tp pmukm(aspirasi)yg dpt name.. sape yg buat keje? bdk2 usahawan je yg bertungkus lumus.. lpas tu dapat untung pmukm nak bahagi same rate plak.. keje xnk buat.. sape yg mempejuangkan hak student dlm aspirasi? ZERO! yuran naik sape yg wat surat hantar kat pengurusan? elaun praktikal sape yg buat usul kat pengurusan? aspirasi? aspirasi hanya tau wat program je tp utk menjage kebajikan student ape yg diorang wat? time manifesto janji mcm2.. lpas menang ingat aku xtau ke safarizmal tu nnt die akan tmpal satu kenyataan die kate diorang xdpt nk turunkn yuran sbb tu hak universiti.. so wat ape korang lantik die kalo die xmampu nak bawak hak student? dlm manifesto safarizmal thun lpas satu pun die xlaksanekan.. tp org mcm tu jgk jd calon thun ni... manifesto tu janji.. kalo xlaksanekan tu ko sendiri pun tau hukumnye ape kan.. org yg berjanji tapi mungkiri.. so xpayahla aku nak cite...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. bro anon, x penah ke ko tepk, knape mahasiswa x undi GM? selain alasan dari otak sempit korg yang mengatekan yg aspirasi tipu, mahasiswa tahun 1 kne ugut, bosan la isu tu bro.. pernah x korg terpk yg care korg tu salah? pernah x korg pk yg pendekatan korg tu x btul? of cos la x pnah kan, sbb korg hanye perjuangkan hak korg, bukan hak semua mahasiswa.. renung2kanlah.. ckp byk x gune..

    ReplyDelete
  4. anon

    orang citer pasal GMUKM merusuh.. apahal? xda point dah ke yang saudara sebok2 nak cakap pasal manifesto lak nih? lari topik lah beb... explain dulu lah pasal perangai demo depan pusat komputer tu kalau ye pon nak lari topik..

    ReplyDelete
  5. nway anon..

    katakan sarfarizmal xtunaikan satu haram pon janji.. katakan yuran xboleh nak turun..

    so apa tugas Hisyamudin dan fikah? diorang xplak perjuangkan yuran.. Kata hero mahasiswa? kalau bukan terkandung dalam manifesto budak2 gmukm pon, dia juga ada tanggungjawab selaku wakil dari gmukm dan sebagai pmukm...

    cara ko cakap ni, ko yakin ke semua manifesto gmukm tertunai? hahahaha

    ReplyDelete
  6. sama-sama la kiter memajukan setiap university ok?

    ReplyDelete
  7. Hahaha tolong ar politik2 kampus ni..serius dua2 side xleh pakai laa..ape yg korg pk sbnrnye politik kampus ni?nk try jd mcm parlimen?aku xleh byg kalo aspirasi plak kalah..sbb blum pernah kalah mmg lah boleh ckp gmukm tu kuat merusuh ke pebende..tp if jadi kt aspirasi pon same je..yg gm plak,muslimah2 radikal ni leh tahan lantang gak..nk mnjerit ke ape..senang cite..disebabkan politik,kwn jd lawan bile lain fahaman..musuh leh jd geng kalo ad dlm 1 parti..sumpah xleh pakai!! Lagi bgus hapus je parti2 ni and btanding atas tiket individu..sape menang n tepilih hah bermesyuaratlah spt manusia berakal lpas tu..

    Thats y aky memilih x mngundi..bkn sbb xtunaikan tgjawap,tp aku xnak tersalah pilih pemimpin.nt ak jgk kne jawap kt akhirat nati..

    ReplyDelete
  8. Sedih saya melihat perangai pelajar masa kini,selaku majikan saya pasti tidak akan menerima graduan ukm bekerja kelak kerana mereka tidak tahu peraturan dan suka bertindak tanpa usul periksa.Wahai anak muda!! kamu kami hantar untuk berlajar dan berjaya jdlah seperti pelajar cina dan india yang pandai serta suka berebut anugerah pelajaran diraja dan biasiswa yang ada, bukan merusuh tak tentu hala dan merosakkan harta benda.letakkan dan pamirkan fikiran waras itu dengan adap sopan yang pernah kami ibubapa ajar.Sedar diri sebelum terlambat. daripada seorang bapa yang ada anak yang belajar di sebuah ipta juga .......

    ReplyDelete
  9. dragon flyers dan parti bebas

    yup setuju dengan pandangan anda...

    memang kita tak akan jangka kalau aspirasi kalah, bagaimana kita akan bertindak.. memang betul.. Tapi bagaimana kalau ada parti-parti politik luar yang dalang kepada perhimpunan 'aman' itu...

    sokong bertanding atas tiket individu.. kalaupun tercapai, pasti ada pihak yang memanipulasikan calon2 tertentu untuk kepentingan mereka sendiri...

    ReplyDelete
  10. En Anonnymous

    Itulah bang, Kerana Nila Setitik, Rosak Susu Belanga

    Kerana Seekor Lembu Membawa Lumpur, Habis Terpalit Semua..

    Yang lebih malang, ada pengakuan di sesetengah blog mereka, mendakwa ibubapa mereka meredhai tindakan mereka, malah disuruh berjuang sehingga mereka menang...

    Budaya Demonstrasi/Merusuh Jelas merosakkan Universiti, Bangsa dan Negara...

    ReplyDelete
  11. silap fakta ye tuan tanah:

    bukan pusat komputer (pk)

    tapi

    pusat teknologi maklumat (ptm)

    sila perbaiki..

    ReplyDelete
  12. ahahaha

    thanks..

    biasa orang sebut pusat komputer je.. hehehe

    thanks again..

    ReplyDelete