Ragam Orang




Ragam orang mesti banyakkan.. Mesti pelbagai... Mesti juga variasi... Ada yang ok, dan ada juga yang menjelikkan... Lebih menakutkan lagi, sebelum kenal, nampak macho, gagah, lagaknya seperti seorang wira... Namun setelah mendengar cerita pelbagai pihak, gelagatnya sebenarnya tak ubah seperti manusia bertopengkan kebenaran


"Lain padang lain belalangnya
                                    Lain orang lain ragamnya..."


Kadang - kadang terfikir, adakah sikap suka membenci seseorang ini sebenarnya mudah sangat berlaku.. Saban hari kita membenci seseorang tanpa menyedari yang kita pun mungkin akan terjebak untuk dibenci orang lain... Well.. Kalau perangai memanng dah macam sampah, sesiapa pun akan benci, tak suka dan pasti menjadi bualan hangat sepanjang masa... 


"Kita tidak mampu memuaskan hati semua pihak,
Tetapi kita mampu melakukan yang terbaik bagi semua pihak"




Mesti korang ada kawan - kawan yang pada asalnya mudah didampingi, mesra, dan boleh menjadi sebagai sebahagian dari hidup kita.. Tetapi pada akhirnya segala tembelang dia pecah.. Dan dia bukan lah kawan yang boleh diharap.. Ada kan? Tapi manusia berubah.. Manusia senantiasa berubah.. Asal yang baik berubah menjadi seorang pemarah.. Asal yang elok berubah menjadi seorang yang pendendam.. 


"Wang, Pangkat dan Perempuan....
                                 Mengubah hati manusia?"


Kita hanyalah watak - watak kecil yang bakal menjadi watak besar yang mampu mempengaruhi hidup orang lain.. So sebagai manusia, tolonglah sedari perangai itu.. Aku bagi example: katakan ada 10 member.. 9/10 dari member itu mengecam ko, mengkritik dan mula menjauhi kau.. Adakah kau masih lagi menegakkan ego yang mengatakan ko berada di pihak yang benar? better pergi pakar kaunseling check ape yang tak kena ngan kau ni?


"Tak terkecuali diriku sendiri
Sentiasa memikirkan kekurangan yang perlu diperbaiki"
a

10 comments:

  1. 9/10 kecam. tak mesti 9/10 tu btol.. haha tp 1/10 tu takya r nak degil ngat.. haha t ilang lak 9/10 dr idup kang.. ;p

    ReplyDelete
  2. manusia pelik kan..tp manusia bajet macho lg pelik padahal x macho pun

    ReplyDelete
  3. haha ko wat r pos yasmin.. kasi name skali..

    ReplyDelete
  4. xde ape yg pelik.....
    people always change....

    ReplyDelete
  5. matleh..

    1/10 tuh maksudnya diri sendiri ke? kalau diri memang btol lah, kalau degil compom kita akan ilang kawan...

    ReplyDelete
  6. incik

    hahaha.. macho tetap macho tapi hati lembut rapuh kot...

    musz

    btol musz... xpelik. lumrah dunia.. people always change... pakai botox kot.. hahaha...

    ReplyDelete
  7. huish..manusia..
    mmg senang nk brubah..
    lain tempat..lain situasi..lain la keadaan seseorg 2..
    tp x semue..
    ape yg perlu..jd la diri sendri..n pikir keadaan org yg mungkin akn tepengaruh dgn segale tndkn yg akan kite buat...
    mencube yg terbaik 2 la yg plg baik skali..
    bkn mencube buat2 baik kn??

    ReplyDelete
  8. mencube buat-buat baik?

    hehe.. macam terkena batang hidung sendiri je..

    we'll try to be the best, but somtimes, kena hipokrit untuk menjaga hati kawan-kawan... huhu tu yg susah nk menjaga air muka..

    ReplyDelete
  9. hipokrit? aik teruk sangat da tu. tak perlu la berpure pure. juz bertolak ansur je.. kan kene label la plak.. 'jauhipokrit'.. haha en razy lalu sini x? haha

    ReplyDelete
  10. hehe.. bertolak ansur.. maybe ok gak kot.. mengalah kan.. kalau aku skang byk biarkan je, lantak kau.. hahaha

    ReplyDelete