Tak Reti Bagi Salam?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

gambar dari blog ustz Hj. Hishamuddin dalam entrynya etika member/menjawab salam


Hangin tol aku harini... well at least ada gak benda nak hupdate.. ahaha... citernya adalah sekumpulan budak-budak dalam darjah 1-3 dtg rumah aku terpekik-pekik bagi salam.. Datangnya bukan sebab beraya tapi sebab nak antar brg... Anak-anak jiran jugak...


Bila dah bagi salam terpekik-pekik tuh, aku pun wat lah degil aku xnk keluar... Dalam hati ko bagi salam betul-betul baru aku muncul... Hari Jumaat kot.. Budak ke, bapak budak ke peduli hape aku... Bila dia putus asa tak ada orang keluar, dia boleh plak jerit "hoi tak reti nak keluar ke".. ahahahaha... aku zuppp terus muncul depan pintu...


lepas amek brg dan tanya apa itu ini... aku pun terus basuh budak2 tuh... hahahaha.... naseb lah mak bapak dia nak marah ke or whatever...


len kali kalau kita ni ada anak-anak, ajarlah sedari kecik lagi... Bagi salam.. kalau xda orang nyahut... Datang balik petang ke... Kalau xda jugak.. mak bapak main lah peranan telepon dulu ke... Sorry to say.. zaman skang ni mak bapak muda yang dua-dua pun kerja... Anak dibiarkan macam tak risau dah keselamatan diorang.. Pagi ptg siang malam main depan rumah tanpa pengawasan orang dewasa...


Zaman dah berubah.. dulu kalau bogel mandi sungai pun orang xkesah... main konda kondi pon xda sapa nak culik.. Zaman skang, korang percaya ke membiarkan anak-anak tanpa pengawasan?


Jangan buat anak je tau, then biarkan bersepah......


p/s: ermmm ok... dalam entry ustz hishamuddin yang bertajuk etika memberi/menjawab salam, orang dewasa wajib menjawab salam kanak-kanak....

2 comments:

  1. anak skang ni dah jadik cam barang ek?
    boley bia bersepah2..haha

    ReplyDelete
  2. hahaha... kalau mak pak tu yang pg sepah-sepahkan...

    hahaha...

    ReplyDelete