Sangat Memilih


Katakan di sebuah taman ada sepasang sahabat yang akrab berlainan jantina.. Namakan saja mereka Melati dan Awang..

Melati:  Awang, kau rasa kan, kau suka wanita yang bagaimana?


Awang: Semua lelaki sukakan cantik, bibir yang cekci macam Angelina Jolie, tubuh yang mengiurkan seperti Megan Fox, dan suaranya mesti menangkap lentok hati aku.. Kalau kau bagaimana plak?

Melati: Kalau aku, sukakan dada yang bidang dan taf macam jacob si bulan baru, bulu dada yang nipis, dan mestilah hensem...

Awang: Tip top betul citarasa kau kan...

Melati: Mestilah.............

Lalu mereka berdua diam menyepi tanpa sadar yang mereka berdua saling menyintai antara satu sama lain..

Sebenarnya lelaki dan perempuan yang mana lebih memilih?
Dan apa yang jadi ukuran, luaran atau hati budi?

Sebab ada sesetengah orang, luaran akan jadi point utama before mengenali seseorang itu secara dalaman.. 

Sebagai contoh, si Melati ni minat pada lelaki dada bidang, asal yang pendek dan hitam (Awang) terus direject tanpa dia tahu yang Awang betul2 sayang pada dia..

Melati berkenalan dengan Badik yang berdada bidang walaupun Melati tahu Badik ni panas baran, mengongkong hidup Melati dan suka memarahi Melati.. tapi kerana Badik ni taste Melati, dia tak kisah walaupun dimarah, dicaci dan memaksa diri untuk terus menyanyangi Badik..

(Logik ke kisah macamni? Logik beb, jalan cerita hampir sama)

Secara ikhlas, dunia sekarang ni, ada ke yang tak kesah pasal luaran, tapi mementingkan hati budi secara seratus peratus...? Ada ke?

11 comments:

  1. menarik2.. bg aku, hati budi is still the most important aspect dlm mencari cinta sejati.. yg faktor2 luaran tu kalau ade cam bonus la, hee..

    kalau cam kes melati tu, that's completely stupid la kot, pilih luaran smate, tapi hakikatnye x bahagie.. btpe..

    but still, sape la xnak kan yg cantik luar tapi cantik jugak kat dlm, hee.. pis!

    ReplyDelete
  2. hahaha... susah gak kalau nak cari yg complete ni.. luar cantik dalam pon cantik...

    tapi kes Melati tu memang berlaku.. huhu.. dia masih tak pandang si Awang walaupun awang tu baik, sanggup berkorban untuk dia.. hahaha... buta betol Melati disebabkan cinta..

    hehehe.. semoga berjumpa dengan yang cantik luar dan dalam.. heee

    ReplyDelete
  3. en.nizam,bg ak..it's normal 2 have a taste..tnye sape2 pon,kompem la kat mulut ckp nk yg gitu gini..tp hakikatnye,ak rs xde org yg boleh nk tolak cinte yg b'putik dr hati...kalo tnye ak pon,mst ak jwb nk yg encem,tough,b'kaki seksi,b'bulu dade nipis..hakhak..tp kalo dh jumpe laki encem x encem mn,perot boncit,kaki x m'giurkan,blu dade kerenteng...hati...sgt la baik,kompem ak sambar je..kan2??

    p/s:cakap mulut x sm ngan ckp ati..kan3???

    ReplyDelete
  4. hehe btol3 nik-indah-rupawan...

    xda sapa mampu nafi cinta dari hati...

    kalau aku ego sket.. biar aku nafi janji berkualiti.. hahaha.. huhu.. kadangkala kita nak yang betul2 package.. susahkan nak jumpa...

    nway nik, aku yang encem,tough,b'kaki seksi,b'bulu dade nipis

    ammar yang x encem mn,perot boncit,kaki x m'giurkan,blu dade kerenteng

    ko pilih aku ke ammar? hahahaha

    ReplyDelete
  5. erm.. ade ek org mcm ni.. of coz ade ag kot~~ semua org nk yg perfect kn.. tp kn.. luaran lebih muda di lihat dan dikenali oleh org lain drpd nk kenal hari budi dlm 2.. bukan nmpk secara zahir pun hati budi dgn mata kite.. tgk hati x tembus pandangan kite.. so.. luaran je la yg die tgk... erm. papepun.. mmg satu dlm seribu kt dunia ni la nk jumpe org yg tgk hati budi dulu. n baru tgk paras rupa..

    ReplyDelete
  6. sy mengaku tgk luaran dlu..hak3..

    weh2 header mnarek doh..poyo2 gitu..haha

    ReplyDelete
  7. kembo

    ahaha banyaknya pembetulan...

    yup.. first impression last forever.. tapi kalau dunt judge books by its cover?

    meenmessi

    ahahaha... ko memang meen... mcm himawari adik shin chan..

    thanks :)

    ReplyDelete
  8. aah weh...tp kalu tnya laki..sy xpandang rupa...yg penting hati...ala...percaya x suma laki akn ckp cmtu...padahal mostly 1st yg dorg tgk muka gk kan...hmmm...apacer ni..bg ku...pompuan ni dia more bley tima lg kot...xkesah la laki 2 cena pon..kalu da suka..sangap gk kan..hehehhe

    ReplyDelete
  9. hahaha.. len mcm je sangap tu kaoru..
    hang sangap ka? hahaha...

    ada je lelaki yg xkesah.. my member sorang... nikah dah... dia memang cari yang solehah.. berkenalan xsmp setahun.. terus nikah...

    ReplyDelete