Cabaran Kerja

Mostly semua kerja akan menuntut kita bangun awal kan. Tu kenalah well prepared.. Tak ley dah enjoy lepak tengok movies sampai kul 3-4 pagi.. Kenalah lah jugak tahan bersengkang mata semata-mata nak update blog dengan monitoring facebook. Fakta yang menarik tapi pelik, FB tu tak ada pon yang interesting sangat tetapi ko akan keep reloading selama hampir dua jam tanpa berlaku nya perubahan yang besar dalam fb tu.. weird kan.. or aku sorang je yang rasa.?


Sampai office, perkara pertama mestilah buat-buat ada kerja selama satu jam.. Tak dapat kerja kilang nak macam kerja 'gomen'.. Punch jam 8.00.. Bersembang sampai rehat.. Alasan sebab ko kena buat-buat ada kerja, sebab malas nak turun ke production yang panas dan penuh dengan pencemaran bunyi.. Dalam production tu nanti, kena lah belajar untuk check setiap kualiti, make sure berat badan product tu ikut range, make sure jugak suhu tetap dan panas ikut keperluan sesuatu product.. And kena lah jugak berkawan dengan machines.. Dimana gripper, sealer, product pump, buffer tank, and semualah biology part of machines tuh.. Kalau kena kenal machines baik aku kenal engine part dalam kete aku.. 


Sehari kerja starting kul 8am balik kul 6pm petang. Waktu rehat sejam dari kul 12pm hingga kul 1pm.. Kerja kilang macamni menuntut ko kerja je sepanjang masa.. Nak curi tido, keluar jap... mimpi lah.. geng pon xda.. Semua stock skema, balik x sharp kul 6.. busy agaknya...


Standard ar keje mana yang tak penat kan.. Ni pon sampai terdemam-demam ni ha... Esok dapat mc.. Dan sejak kerja kat sini pelbagai dah rumours tentang kilang ni.. semuanya negatif.. Menambah kan lagi rasa 'nak resign'..  'nak resign'.. Semua bos dan staff QA muka tensen semacam dan nk makan orang.. Dalam opis semuanya pon diam.. Aku nak jugak bergosip pasal faizal tahir ke, or anna raffali.. Dengan HR pon bajet-kerek-nak-mampus..


Terfikir jugak.. Aku je yang rasa macam tu ke, atau kilang ni benar-benar x bagus..


Just three i keep in my mind

1: keep it as challenge
2: Take it as an experience
3: One day, InshaAllah..i'll find another better job offer and suit with me well..


p/s: demam yang sangat teruk! haih...

No comments:

Post a Comment