Lain Yang Mohon Lain Yang Dapat

Kalau aku tengok rakan-rakan lain dah bekerja.. Di hati masih terdetik perasaan cemburu. Yelah, kita still di rumah.. Duduk menghadap komputer hari - hari.. Tapi jauh di sudut hati, aku masih percaya setiap kita memang ada rezeki masing-masing.. Yang penting jangan mengalah dan usaha.. Aku masih menunggu panggilan temuduga dari setiap 25 kementerian untuk jawatan Pegawai Khidmat Singkat. Tapi latest ni, aku dapat panggilan temuduga yang kedua di KMC Food SDN BHD untuk jawatan lab technician (Microbiology)..


Bila temuduga, dengann perangai gelabah aku, aku boleh tertinggal resume.. nak wat macamana, tawakkal je lah.. Then bila temuduga, aku bernaseb baik sebab dia xperasan kot yang aku tak da resume.. Cuma terus terang dia cakap aku tak layak dapat jawatan Lab Technician tu sebab aku lemah dalam akademik, dan aku x dapat jawab langsung sepatah haram tentang Mikrobiologi..Siap kena gelak bila kata Apergillus tu kulat yang berspora.. Rupanya Aspergillus tak keluakan spora pon.. Padahal Aspergillus tu include dalam kajian tesis aku.. hahaha... malu dan down biasalah, tapi aku senyum je lah.. nak wat cmna..


Tapi bila dah kata, rezeki orang masing-masing, aku terus ditawarkan jawatan QA officer.. Maybe sebab aku pandai bodek kot.. hahaha... And QA ni kena jaga quality product and make sure setiap pekerja menjalankan prosedur yang betul... Termasuk prosedur untuk Lab Technician.. Agak susah gak aku nak terima.. Sebab kerja kilang swasta ni terlalu busy sampai takda masa bersosial.. Silap silap sabtu ahad pun kena kerja..



Cuma pegawai yang temuduga aku tu kata, kalau boleh tak nak aku keluar dari kilang ni sebab dia dah penat asyik nak train budak je tp at the end budak tu akan keluar.. Ermm aku dah serba salah.. sebab aku memang tunggu panggilan dari kementerian ni.. Tapi kalau aku dapat jawatan yang lebih baik, diorang boleh cakap apa kan? Then aku kena ubah lah personaliti aku jadi lebih pentingkan diri sedikit.. Asyik sangat rasa kesian, hidup aku pon takkan bergerak kemana-mana.. So aku akan try QA ni dulu.. Coz i know the true future of me still waiting...


Selamat menyambut AidilAdha dan melangkah ke alam pekerjaan =)

7 comments:

  1. congrts bro..dh kaye jgn lue lanje makan=]

    SHRH too.. MZB =]

    ReplyDelete
  2. mEEn

    hahaha short form sgt tu...
    SHRH & MZB tau.. lanje tak tau?

    ReplyDelete
  3. mEEn

    lupa.. hahaha.. thanks =)

    daya

    thanks =) insyaAllah

    ReplyDelete
  4. congratz abg epong!!
    QA seyhh!!!
    cayalah sama lu beb!!!
    hahahaha

    ReplyDelete
  5. alah... bukan manager pon... huhu..
    TQ2....

    ReplyDelete
  6. ok x kje ne?btw i pn dpt kje nie,tp na taw jgk pe tgas2 dye

    ReplyDelete