Nadia Saphira



Anda semua kenal atau tidak Nadia Saphira? kalau tidak, haaaaa inilah dia artis Indonesia yang cuba nak mengorat aku... Hurmm Taulah aku ni kacak dan macho orangnya.. tak kisahlah kalau ada orang yang cakap aku perasan.. aku bukan perasan tapi perasaan kacak tuh memang dah ada dalam diri.. hahahaha.... bukanlah.. sebenarnya aku ni selekeh, comot dan suka berangan..

walaupun selekeh, comot, selebet dan macam-macam lagi, tapi si Nadia Saphira ni tetap nak mengoda aku... puas aku google bagaimana nak menghalau tetamu yang tidak diingini.. akhirnya aku jumpa jugak... jadi akhirnya aku berjaya menghalau setelah 3 hari menghadapi gangguannya...

Di petik dari sabahdaily.com

Cara Manual Atasi Serangan Virus Nadia Saphira

Virus Nadia Saphira belum dapat dikesan oleh kebanyakan produk antivirus. Namun, anda dapat mengatasinya secara manual jika komputer terlanjur diserang dan antivirus belum dapat mengatasinya.

Berikut 7 langkah membersihkan virus Nadia Saphira.

1. Sebaiknya putuskan komputer yang akan dibersihkan dari jaringan internet maupun LAN.

2. Matikan “System Restore” selama proses pembersihan virus (untuk Windows XP/Vista) dengan memilih turn off pada Start>>Control Panel>>System Restore.

3. Matikan proses virus yang aktif di memory. Gunakan tools pengganti task manager, seperti CProcess.a. Aplikasi ini dapat anda download pada http://www.nirsoft.net/utils/index.html
b. Dengan tools ini, lakukan kill process, pada beberapa file virus yang aktif yaitu:
- C:-Documents and Settings-All User-Start Menu-Programs-Startup-lan.exe
- C:-WINDOWS-system32-misconfig.exe
- C:-WINDOWS-taskmgr.exe

4. Hapus string registry yang telah dibuat oleh virus.a. Untuk mempermudah dapat menggunakan script registry di bawah ini.
[Version]
Signature=”$Chicago$”
Provider=Vaksincom Oyee
[DefaultInstall]
AddReg=UnhookRegKeyDelReg=del
[UnhookRegKey]
HKCR, batfile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”
HKCR, comfile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”
HKCR, exefile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”
HKCR, piffile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”
HKCR, lnkfile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”HKCR, scrfile-shell-open-command,,,”"”%1″” %*”
HKCU, Software-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Explorer-Advanced,
HKLM, SOFTWARE-Classes-exefile-DefaultIcon,,,”"%1″”
HKLM, SOFTWARE-Classes-exefile,,,”Application”
HKLM, SOFTWARE-Classes-exefile,infotip,0, “prop:FileDescription;Company;FileVersion;Create;Size”
HKLM, SOFTWARE-Classes-exefile,TileInfo,0, “prop:FileDescription;Company;FileVersion”
HKCU, Software-Microsoft-Command Processor, AutoRun,0,
HKLM, SOFTWARE-Microsoft-Command Processor, AutoRun,0,
HKLM,SOFTWARE-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Explorer-Advanced-Folder-Hidden-SHOWALL, CheckedValue, 0×00010001,1HKLM,SOFTWARE-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Explorer-Advanced-Folder-Hidden-SHOWALL, DefaultValue, 0×00010001,2
[del]
HKCU, Software-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Policies-System, DisableRegistryTools
HKCU, Software-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Policies-Explorer, NoFolderOptions
HKCU, Software-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Policies-Explorer, nofind
HKLM, SOFTWARE-Microsoft-Windows-CurrentVersion-Policies-Explorer, nofind
HKLM, SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Image File Execution Options-msiexec.exe
HKLM, SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Image File Execution Options-sessmgr.exe
HKLM, SOFTWARE-Microsoft-Windows NT-CurrentVersion-Image File Execution Options-SPYXX.exe
b. Gunakan notepad, kemudian simpan dengan nama “repair.inf” (gunakan pilihan Save As Type menjadi All Files agar tidak terjadi kesalahan).
c. Jalankan repair.inf dengan klik kanan, kemudian pilih install.Sebaiknya membuat file repair.inf di komputer yang clean, agar virus tidak aktif kembali.

5. Hapus file virus yang mempunyai ciri-ciri sebagai berikut Icon application/folder, Extension .exe, Ukuran 69 kb & 17 kb.a. Sebaiknya tampilkan file yang tersembunyi agar mempermudah dalam proses pencarian file virus.
b. Untuk mempermudah proses pencarian sebaiknya gunakan “Search Windows” dengan filter file *.exe & *.ini yang mempunyai ukuran 69 KB & 17 KB.

c. Hapus file virus yang biasanya mempunyai date modified yang sama.

6. Tampilkan kembali folder yang disembunyikan pada drive atau flashdisk gunakan perintah “ATTRIB” pada command prompt.
a. Klik “Start”
b. Klik “Run”
c. Ketik “CMD”, kemudian tekan butang “Enter”
d. Pindahkan posisi kursor ke drive Flash Disk
e. Kemudian taip perintah ATTRIB –s –h –r /s /d kemudian tekan butang enter.

7.Untuk pembersihan yang optimal dan mencegah infeksi ulang, sebaiknya menggunakan antivirus yang terupdate dan mengenali virus ini dengan baik




itu dia.. bersih jugak comp aku.. akhirnya... selamat dari godaan Nadia Saphira.. hurmmm si Nadia ni jugak menganggu HP aku tp bukan melalui sms.. tapi melalui drive HP... hebat... So sesiapa yang kena ganggu, inilah tips dia bagaimana nk memulihkan komputer anda.. selamat mencuba...

p/s: cuba mengikuti saranan Abg Mazidul... menulis blog bukan dengan bahasa SMS.. kita tulis dalam bahasa blog ya!!...


2 comments: