Bloggers Type

Hari ni terpanggil nak beri sedikit ulasan tentang dunia blogging ni.. tp dah semestinya 100% ulasan ni hanyalah pendapat aku semata-mata.. bukan fakta dari ahli akademik ataupun bijak pandai...

setelah lebih setahun aku menceburi bidang penulisan, tahulah aku serba sedikit tentang jenis-jenis blog yang ada dalam pasaran dunia ni terutama Malaysia..

antara blog yang menarik bagi aku blog Bro Mazidul.. segala kupasan benar tentang penyakit isu semasa yang melanda masyarakat kita terutama melayu.. Blog Nasehah Syamin, juga menarik, sebab dalamnya ada rekacipta-rekacipta mungkin bertujuan untuk masa hadapan.. gerek gerek gerek..

Blog Amir Mahmood juga menarik sebab ayat-ayat yang sedap dibaca.. dan juga secara terus terang, emosi yang dinyatakan dalam blog seolah memberi satu gambaran sebenar emosi penulis (no offense Amir, hehe).. Begitu juga Blog AJ, kata-kata yang sedap di baca, dan jujur dalam sesuatu di dalam blognya..

Blog Akmal Best, Azmi dan Fairul mungkin lebih menjurus kepada isu semasa... kupasan tentang politik kampus, atau pun politik luar.. Banyak sebenarnya di alam dewasa ini, kupasan demi kupasan tentang politik lbih banyak dalam laman maya...

Lain-lain blog lebih bersifat peribadi, mungkin tentang catatan kehidupan yang berlaku hari ini, semalam ataupun esok.. termasuk juga blog aku, (sebab apa yang aku rasa aku akan tulis).. mungkin juga, orang lain ada pandangan yang lain tentang blog ini..

Tapi ada juga kewujudan blog yang masuk bakul angkat diri sendiri.. paham maksudnya? maksudnya blog tersebut mengambarkan dirinya seorang yang perfect.. sedangkan jauh panggang dari api.. apa yang dalam blog tu jauh dari sifatnya yang sebenar.. cara cerita, penggayaannya seolah-olah hanya dia di pihak yang benar, pihak lain yang menjadi mangsa.. sedangkan orang lain sebaliknya... hahaha... kami semua taulah, kalo orang lain bolehlah hang tipu, kagum dan percaya tentang kejujuran penceritaan itu... tapi bukan kami untuk hang nak tipu.. yang penting, cek balik diri kita depan cermin.. Jangan Cakap X Serupa Bikin... Jangan Paku Dulang Serpih, Mengata Orang Dia Yang Lebih... Jangan Juga bercakap sesuatu Yang Tidak Elok Tapi Hang Juga Lakukakan...


15 comments:

  1. disini sy tidak menyangka dapat anugerah ini..bnyk lg yg hebat2..terima kasih kepada abg epong kerana sudi mengwujudkan entri ini..kepada bla3[[seterunya sila rujuk ayat artis glamar]]hehe..

    *terhary seyhhhh..hohoh..blog a.epong pon ape kurgnya..unik g2..cm alice in wonderlnd..kui3

    ReplyDelete
  2. hahaha... org bg contoh2 blog bukan bg anugerah... kalo nk meh nnt jumpa abg, belanja gula2 20 sen.. hahaha..

    hahaha celah mana yg ada alice in wonderland tuh..

    ReplyDelete
  3. haha aku tak makan cili.. aku tak terase pedasnye...

    ReplyDelete
  4. epong...nape ko gne perkataan "hang" adakah nk refer kpd sseorg??

    adakah............?

    penulis+pendapat+isi hati+info+suka2=blogger

    wey jom layan G.I Joe mlm ni..wakaka..

    ReplyDelete
  5. hahaha saleh, sahlah ko xmakan cili.. hish profile ada, blog bila lagi mau buat post?

    razysan
    yup.. memang tuju kart seseorang... sakit hati giler babi baca blog dia..

    aku dah tgk GI-Joe.. 5hb punyer tiket.. huhu.. ok lah gak..

    ReplyDelete
  6. Jangan Paku Dulang Serpih...

    salah r simpulan bahasa ko..

    btw bak kata mEEnmeSSi: saya x menyangka akan mendapat anugerah ini. trimas bwat peminat n family yg banyak menyokong..

    wakaka

    ReplyDelete
  7. Hahaha.. tenkiu AJ.. tau salah..
    dia ada 4 perkataan, bukan 3 kan..
    hehe disebabkan aku lupa one word lagi tu, maka asal boleh aku letak lah juga walaupun 3 perkataan saja.. huhu..

    ReplyDelete
  8. haha xtermasuk Jangan.. hehe.. sapa tau peribahasa dia yg sebenar.. yang ilang lagi satu word tuh?

    ReplyDelete
  9. kata paku dulang serpih
    kata orang die yg lebih

    wuwuuwuw mcm 2 kah?

    ReplyDelete
  10. dulang mengata paku serpih kot....
    (JAWA)

    ReplyDelete
  11. min, AJ, Jawa (tenkiu jawa baca blog aku, huhu)

    hurmm macam mengata paku dulang serpih,
    mengata orang dia yang lebih..
    macam lebih sedap.. haha..

    papepun tenkiu u ols..

    ReplyDelete
  12. haha a.j r betol.. mengata dulang paku serpih..

    ReplyDelete
  13. walaweh. aku terharu dow ko review blog aku. ni nak kena blanje nih. hahaha. nway, thx sebab sudi baca n revw blog aku.

    of kos, mcm biasa... aku akan cba memantapkan lagi pnulisan aku.

    13 aug ni aku dtg UKM.

    ReplyDelete
  14. matleh
    haha betul lah tuh

    NUke_rude
    memang niat di hati nak ko belanja.. hahaha

    ReplyDelete